Benčík potvrdil netradičně dobrý vstup do sezony

Třebechovice pod Orebem - Cyklista hradeckého týmu PSK Whirlpool Petr Benčík už asi těžko letos někoho přesvědčí, že v úvodu roku nemívá příliš dobrou formu. "Většinou to tak bývá, ale letos se mi jezdí opravdu výborně," přiznává borec, který v úvodu sezony sbírá jeden výborný výsledek za druhým.

Minulý víkend si z Francie přivezl třetí místo z etapového závodu Po zámcích na Loiře, v sobotu k tomu přidal vítězství v extraligovém závodě v Třebechovicích.

Navíc nyní na profilem nepříliš náročném okruhu, na kterých se zase tak často neprosazuje.

"Byl rovinatější a já jsem spíš do kopců, ale moje vítězství vyplynulo z toho, jak jel tým," uvedl jedenatřicetiletý borec hradecké stáje. Sám přiznává, že závod v Třebechovicích byl tentokrát něčím víc, než jen dalším extraligovým podnikem v řadě.

"Cítili jsme zodpovědnost, že bychom měli vyhrát," přiznává zkušený cyklista.

On i jeho kolegové z družstva šli za výhrou velmi cílevědomě. Od začátku se snažili jet tak, aby na konci závodu měli na soupeři převahu. Dařilo se jim to, se zmenšujícím se počtem jezdců ve vedoucí skupině se jejich záměr naplňoval.

"Chtěli vytvořit situaci, abychom měli přečíslení, což se podařilo vytvořením pětičlenné skupiny," popisuje Benčík.

V posledních třech dvanáctikilometrových okruzích pak borci hradeckého týmu tuto výhodu beze zbytku dotáhli k vítězství. Do cíle ho pro tým dovezl právě Benčík.

"Jeli jsme tak, abychom neustálými nástupy dosáhli toho, že jeden z nás zůstane v čele sám. Nakonec to padlo na mě," uvedl Benčík.

Do cíle sice nedorazil s nijak výrazným náskokem před sparťanem Pučelíkem, ale o svoji výhru se bát nemusel. "Hlídal jsem si ji," potvrdil Benčík.

Už na konci týdne bude své dobré výsledky z minulých dnů hájit na etapovém závodě Szlakiem Grodow Piastowskich v Polsku.

"Raději mám Francii než Polsko, ale právě tento závod patří k mým oblíbenějším," řekl před odjezdem do Polska, "jsou v něm i kopce, ne jen roviny, takže to mi docela vyhovuje."

Benčík věří, že PSK Whirlpool uspěje i v Polsku: "Jedeme tam v silné sestavě, snad se podaří mít někoho celkově do tří a jako ve Francii vyhrát etapu."

VÍTĚZ. Betr Benčík projíždí s rukama nad hlavou cílem extraligového závodu v Třebechovicích.