Armstrong vyhrál časovku před Ullrichem

  18:32
Besancon - Americký cyklista Lance Armstrong zvítězil v 19. etapě Tour de France. Vedoucí muž průběžného pořadí a pětinásobný vítěz závodu časovku na 55 kilometrů kolem města Besancon vyhrál před dvěma Němci z týmu T-Mobile - druhým Janem Ullrichem a třetím Andreasem Klödenem. Ten se v celkovém pořadí posunul na druhou příčku před Ivana Bassa z Itálie.

Lance Armstronga už může připravit o šestý triumf pouze série mimořádných katastrof. V předposlední etapě zvítězil rozdílem třídy a upevnil si již tak suverénní vedení v průběžné pořadí.

Armstrong vyrazil na trať sobotní časovky jako poslední z celého startovního pole a již od prvních kilometrů nenechal nikoho na pochybách, že se bude radovat už z šestého etapového triumfu (včetně týmové časovky) v 91. ročníku Tour. Na všech mezičasech vedl pohodlně před německým duem a Ullrichovi nadělil stejně jako při jízdě proti chronometru na L'Alpe d'Huez 61 sekund.

Přesto Armstrong zůstal skromný. "Nejsem tak drzý, abych to nazýval dominancí," komentoval své vítězství, za které i dnes poděkoval svému týmu US Postal, i když mu jeho kolegové v časovce nemohli nijak pomoci. Jeli však skvěle - Floyd Landis skončil čtvrtý, José Luis Rubiera byl devátý, José Azevedo desátý a George Hincapie jedenáctý.

Olympijský vítěz ze Sydney Ullrich opět ukázal svou časovkářskou třídu, své čtvrté místo v průběžném pořadí ale nevylepšil. Posunul se jeho krajan Klöden, jenž vystřídal na druhém místě Itala Ivana Bassa. Ten byl dnes až šestý.

Armstrong má nyní v čele náskok šesti minut a 38 sekund a může se těšit na nedělní triumfální příjezd do Paříže. Na jejím nejslavnějším bulváru Champs Elysées Tour jako již tradičně skončí. Dvacátá etapa měří 163 kilometrů a bude hlavně show pro diváky a exhibičním rozloučením s letošním ročníkem. 

"Už se nemůžu dočkat, až budu na Champs Elysées. Je to vždycky skvělý zážitek nejen pro mě, ale i pro všechny z pelotonu," řekl Armstrong. "Jsem šťastný, protože už je konec. Jsem unavený psychicky a bolí mě nohy," povzdechl si po dnešním dojezdu dvaatřicetiletý muž, jenž v neděli definitivně odsune na druhé místo v historických tabulkách velikány Eddyho Merckxe, Miguela Induraina, Jacquese Anquetila a Bernarda Hinaulta. Ti dokázali na 'Staré dámě' triumfovat pětkrát, Texasan Armstrong bude prvním šestinásobným vítězem.

"Abych pravdu řekl, celkově to bylo docela pohodlné. Částečně je to díky tréninku, částečně díky štěstí. Když to ale srovnám s loňským rokem, je to jako černá a bílá," přemýšlel Armstrong nad letošní Tour, kterou nejspíš vyhraje s velkým náskokem. Loni ho od druhého Ullricha dělilo jen 61 sekund.

Armstrong i dnes, kdy se jeho vítězství stalo takřka jistou skutečností, musel odpovídat na otázky, zda se svého nejmilejšího závodu zúčastní i za rok. "Přijedu jen v tom případě, pokud budu opravdu ve výborné kondici. Ale abych řekl pravdu, nedokážu si představit, že bych Tour vynechal," nepotěšil asi příliš své soupeře.

Tour s největší pravděpodobností dokončí i oba čeští závodníci. Jan Hruška dnes obsadil jednačtyřicáté místo, Armstrongův kolega ze stáje US Postal byl v časovce sedmašedesátý.

Výsledky 19. etapy (časovka na 55 km): 1. Lance Armstrong (USA, US Postal) 1:06:49 hod., 2. Jan Ullrich (Něm., T-Mobile), -1:01, 3. Andreas Klöden (Něm., T-Mobile) -1:27, 4. Floyd Landis (USA, US Postal) -2:25, 5. Bobby Julich (USA, Team CSC) -2:48, 6. Ivan Basso (It., Team CSC) -2:50, 7. Jens Voigt (Něm., Team CSC) -3:19, 8. Vladimir Karpets (Rus, Illes Balears) -3:33, 9. Rubiera (Šp.) -3:40, 10. Azevedo (Port.) -3:49, ...41. Hruška -6:51, 67. Padrnos (oba ČR) -8:29.
Průběžné pořadí:
1. Armstrong 79:27:17, 2. Klöden -6:38, 3. Basso -6:59, 4. Ullrich -9:09, 5. Azevedo -14:30, 6. Mancebo (Šp.) -18:20, 7. Totschnig (Rak.) -18:46, 8. Sastre (Šp.) -20:10, 9. Leipheimer (USA) -20:31, 10. Pereiro (Šp.) -23:13, ...79. Padrnos -2:16:19, 118. Hruška -2:56:20. ...

O všech etapách Tour de France čtěte ZDE

Armstrongovi někdo před horskou časovkou na Tour vyhrožoval
Start Lance Armstronga ve středeční horské časovce Tour de France s cílem v l'Alpe d'Huez provázela zvýšená bezpečnostní opatření. Pětinásobnému vítězi prestižního závodu totiž před začátkem 16. etapy někdo vyhrožoval smrtí. Potvrdil to dnes ředitel Tour Jean-Marie Leblanc, bližší podrobnosti ale uvést nechtěl.

Velké obavy o Armstronga měl prý Leblanc především v nižších pasážích trati, které nebyly ohrazeny mantinely a cyklisté se tam místy museli doslova prodírat davy fanoušků. Američan se ale nenechal možným nebezpečím rozptýlit a nakonec 15,5 kilometru dlouhé stoupání prolétl jako jediný ze startovního pole za méně než 40 minut, čímž si upevnil vedení v průběžném pořadí.

Šéf týmu T-Mobile kritizuje Ullricha: Jen talent nestačí
Jen talent nestačí, prohlásil na adresu Jana Ullricha šéf jeho stáje T-Mobile Walter Godefroot. Ullrich ani v letošním ročníku Tour de France nestačil v horách na Američana Lance Armstronga a před dnešní časovkou byl až na čtvrtém místě v celkovém pořadí.

"Kdyby se spojil talent Jana Ullricha a profesionalismus Erika Zabela, vzniknul by z toho nový Eddy Merckx," řekl Godefroot francouzskému deníku L'Equipe. Belgický manažer zároveň dodal, že lídrovi jeho stáje chybí "zabijácký instinkt".

Vztahy obou mužů jsou hodně chladné od zimy 2002, kdy Ullrich tým opustil a navíc si s sebou do stáje Coast a poté Bianchi vzal svého osobního trenéra Rudyho Pevenageho. Ullrich se do německé stáje před rokem vrátil a smluvně si nechal ošetřit, že bude moci dále spolupracovat s Pevenagem. K němu však Godefroot nemá "profesionální, ani lidskou důvěru," jak řekl L'Equipu.

Agentura DPA připomíná, že právě nejasné rozdělení kompetencí je společně s jeho nachlazením v úvodu Tour jednou z příčin nepříliš oslnivých Ullrichových výkonů.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Program MS v hokeji 2024: Češi začnou s Finy, na závěr skupiny vyzvou Kanadu

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  9.5 13:25

Česká hokejová reprezentace zná složení základní skupiny a herní plán pro nadcházející mistrovství...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

8. května 2024  7:46

Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak si Pogačar protáhl nohy a ujížděl i sprinterům. Je to hovadina, soudí Raboň

7. května 2024  9:29

Málem vyhrál v sobotu hned úvodní klasikářskou etapu Gira. Pak v neděli ovládl první dojezd na...

Leverkusen remizoval s AS Řím a je ve finále Evropské ligy. Vyzve Bergamo

9. května 2024  20:11,  aktualizováno  23:02

Aktualizujeme Z úvodního utkání si přivezli pohodlný náskok 2:0, ale o postup se dlouho báli. Fotbalisté...

Nymburk vyhrál i v Ostravě a v pátek může slavit návrat do finále NBL

9. května 2024

Basketbalisty Nymburka dělí jediná výhra od postupu do finále NBL. Ve třetím semifinálovém duelu s...

Poprvé na hokej i s přítelkyní. Soutěžíme moc rádi, říká výherce vstupenek

9. května 2024  20:52

Nezastavujeme. Portál iDNES.cz vám nadále každý den rozdává vstupenky na hokejové mistrovství...

Jsme rivalové i mírotvůrci. Herci Prachař a Jiráň líčí, proč milují Slavii a Spartu

9. května 2024

Premium Pojí je herecká branže, ale léta se míjeli. Před kamerou se nikdy nesešli. Ani na divadelních...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...