Lance Armstrong

Lance Armstrong | foto: Profimedia.cz

Armstrong je zpět. Legendární cyklista chce poosmé vyhrát Tour de France

  • 64
Zprvu to mnozí považovali jen za pořádnou cyklistickou "kachnu". Ale je to skutečnost! Lance Armstrong se vrací do pelotonu. Opět pojede Tour de France! Potvrdil, že si v 37 letech míní dojet pro osmý titul z nejslavnějšího závodu.

"Tour je jeho cíl," potvrdil i jeho manažer Mark Higgins. Armstrongův právník a důvěrník Bill Stapleton dodal: "A nepojede tam jen pro druhé místo."

Sám Armstrong prostřednictvím agentury AP vydal prohlášení, v němž uvedl: "Po diskusi s mými dětmi, rodinou a nejbližšími přáteli jsem se rozhodl k návratu do profesionální cyklistiky ve snaze přispět tím k celosvětovému boji proti rakovině."

V exkluzivním interview pro časopis Vanity Fair řekl, že si je svým startem na příští Tour stoprocentně jistý. "Pokusím se ji vyhrát poosmé."

Další otázky však zatím zůstávají nezodpovězeny.

Lance Armstrong

Především: za jaký tým bude Armtrong závodit?

Cyklistický server VeloNews informoval, že za stáj Astana. Tam je nyní sportovním ředitelem Johan Bruyneel, jenž ho v minulosti přivedl k sedmi triumfům na Tour.

VeloNews dokonce nabízí Armstrongův program v příští sezoně: Kolem Kalifornie, Paříž – Nice, Kolem Georgie, Dauphiné Libéré a Tour de France.

Navíc má závodit zadarmo (!), svůj plat totiž odkáže na boj proti rakovině. A aby zamezil dalším podezřením z dopingu, bude zveřejňovat výsledky všech svých krevních testů on-line.

Jenže: vedení Astany včera angažování Armstronga dementovalo.

"Lance není součástí našeho týmu. Nemáme s ním žádné plány," sdělil Philipp Maertens, tiskový mluvčí Astany. 

Lance Armstrong

Navíc není jisté, zda francouzští organizátoři přijmou Astanu do pelotonu příští Tour. Letos jí s odvoláním na dopingovou minulost stáje pozvánku odepřeli.

Lídry stáje jsou Španěl Contador a Američan Leipheimer. To je příliš mnoho cyklistů na jednu roli lídra při Tour de France.

Podle listu New York Times možnost Armstrongova návratu naznačili už dříve i někteří jeho bývalí kolegové. "Nejméně jednomu z nich posílal pravidelně maily, v nichž si stěžuje, jak moc postrádá závody."

"Já od něj mail nedostal," řekl pro MF DNES Pavel Padrnos, někdejší týmový druh. "Osobně mi jeho návrat nepřipadal příliš pravděpodobný, poprvé jsem o něm slyšel až od vás. Ale Lance je schopný připravit se a namotivovat sebe i tým. Je to rozený vůdce. V jiné roli než lídra by se rozhodně nevracel." Nebo si snad umíte představit, že Armstrong při Tour pomáhá tři týdny Contadorovi či Leipheimerovi?

Lance Armstrong

Po svém odchodu z pelotonu v roce 2005 se nadále udržoval v kondici, trénoval, běhá newyorský a bostonský maraton. Nedávno jel po dlouhé době i významnější cyklistický závod, byť na horském kole. V Leadville Trail na 100 mil skončil v Coloradu druhý.

Zároveň se znovu přihlásil do antidopingového programu americké asociace, což je podmínka, aby směl startovat v elitních podnicích.

Skutečně je nakonec pojede?

Odvahu na to má. O tom v minulosti mnohokrát přesvědčil.