Peloton Gira v průběhu šesté etapy.

Peloton Gira v průběhu šesté etapy. | foto: AP

23 + 12 + 3 = 38. Cavendish rozšířil sbírku vítězství na závodech Grand Tour

  • 7
Už jich má 38! Celkem osmatřicetkrát se Marc Cavendish radoval z etapového triumfu na závodech Grand Tour. Třiadvacetkrát na Tour, třikrát na Vueltě a nyní podvanácté na Giru. Britský spurtér dominoval hromadnému dojezdu 6. etapy Giro d´Italia a podruhé na tomto ročníku nenašel přemožitele.

Že sprinterský vlak stáje Omega Pharma nefunguje, jak by měl? Tolikrát se o tom v průběhu letošní sezony hovořilo. Jenže na cílové rovince v Margherita di Savoia byl dnes k vidění úplně jiný obrázek. Cavendishovi pomocníci mu rozjeli spurt, vyvezl se za Gertem Steagmansem a 100 metrů před metou vypálil vpřed. Marně ho naháněli Ital Viviani či Australan Goss, zatímco středeční vítěz Degenkolb tentokrát mezi nejlepšími zcela chyběl.

Nejvíce vyhraných etap v závodech Grand Tour

64 Merckx (Bel.) 34 - 24 - 6
57 Cipollini (It.) 12 - 42 - 3
48 Petacchi (It.) 6 - 22 - 20
43 Binda (It.) 2 - 41- 0
42 Hinault (Fr.) 28 - 7 - 7
39 Guerra (It.) 8 - 31 - 0
39 D. Rodriguez (Šp.) 0 - 0 - 39
38 Cavendish (Brit.) 23 - 12 - 3

Pozn.: Vítězné etapy jsou řazeny v pořadí Tour, Giro, Vuelta.

"Dnes nám vyšlo všechno naprosto neskutečně. Gert Steagmans mi připravil perfektní pozici, jsem nadšený," jásal Brit, úsměv od ucha k uchu. "Je vidět, že náš tým funguje. Přitom to byla hodně nervózní etapa a ke konci už jsem byl docela unavený."

Na trase letošního Gira není příliš mnoho ryze sprinterských dnů, a tak včerejší rovina na jihu Itálie dostala sprinterské týmy pod tlak. Stáje Omega Pharma, Orica-Green Edge, FDJ či Argos-Shimano cítily ojedinělou šanci.

Do úniku se zkraje etapy tentokrát pustili dva Australané Wurf (Cannondale) a Bobridge (Blanco), ale 34 kilometrů před cílem se opět pokorně zařadili do pelotonu. Brzy poté došlo k nejdramatičtější situaci dne. Hromadný pád zcela ucpal úzkou silnici a s bolestivým zraněním se po něm potýkal i Giovanni Visconti v modrém dresu nejlepšího vrchaře.

Navíc za zvedající se "valnou hromadou" jezdců zůstal odtržený i Bradley Wiggins - a s ním nejméně třetina startovního pole.

Jenže ti, kteří šlapali v popředí, nechtěli vydělávat na nezaviněných potížích jiných. Stáj Kaťuša s růžovým Lukou Paolinim zpomalila tempo, čekalo se. Wiggins se opět rozjel až po minutě, k ruce dostal čtyři pomocníky ze stáje Sky a uspořádali si "soukromou" týmovou časovku. Po 10 kilometrech opět šlapali v pelotonu a znovu se začalo závodit. Wiggins se dokonce dočasně usadil na samé špici a tahal tempo jak domestik, než se rozehrála taktická partie sprinterských týmů.

Cavendishův "vláček" uvízl ještě dva kilometry před cílem mezi dalšími jezdci, ale v pravou chvíli vyvezli cyklisté v černo-modro-bílých dresech svého lídra do pozice, v jaké chtěl být.

Pak už to byla jen ukázka jeho mistrovství.

V historických tabulkách etapových prvenství na závodech Grand Tour patří nyní Britovi s 38 triumfy osmé místo. Dnešní triumf věnoval belgickému cyklistovi Wauteru Weylandtovi, který přesně před dvěma lety na Giru tragicky zahynul.

V čele celkového pořadí se nic nezměnilo, Paolini dál vede o 17 vteřin před Kolumbijcem Uranem, Wiggins je šestý.

Zítřejší 7. etapa však bude o něčem úplně jiném., V Abruzzu ve střední Itálii přivede cyklisty do kopců ve stylu jarních klasik. "Dnes to bylo jen o tom, abych se udržel v hlavním poli. Zítra budu chtít uspět," říká Paolini. "Bude to taková malá klasika, těším se. Ale bude to zároveň i strašně těžké."

Cyklistický závod Giro d'Italia

6. etapa: Mola di Bari - Margherita di Savoia (169 km): 1. Cavendish (Brit./Omega Pharma-Quick-Step) 3:56:03, 2. Viviani (It./Cannondale), 3. Goss (Austr./Orica), 4. Bouhanni (Fr./FDJ), 5. Gavazzi (It./Androni Giocattoli), 6. Belletti, 7. Appollonio (oba It./AG2R), 8. Nizzolo (It./RadioShack), 9. Breschel (Dán./Saxo-Tinkoff), 10. Ferrari (It./Lampre) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Paolini (It./Kaťuša) 23:52:42, 2. Urán (Kol./Sky) -17, 3. Intxausti (Šp./Movistar) -26, 4. Nibali (It./Astana) -31, 5. Hesjedal (Kan./Garmin), 6. Wiggins (Brit./Sky) oba -34, 7. Caruso (It./Kaťuša) -36, 8. Henao (Kol./Sky) -37, 9. Santambrogio (It./Vini Fantini) -39, 10. Evans (Austr./BMC) -42.