POČTVRTÉ. Italský cyklista Vincenzo Nibali vyhrál osmnáctou a na této Tour de

POČTVRTÉ. Italský cyklista Vincenzo Nibali vyhrál osmnáctou a na této Tour de France už svou čtvrtou etapu. | foto: AP

Nibali na Hautacamu orazítkoval vedení v Tour, König hájí 9. místo

  • 166
Jeden zatínal pěst na znamení své dominance, druhý poté, co se do cíle dostal na 8. místě a tři dny před koncem Tour de France se stále řadí mezi desítku nejlepších mužů. Vincenzo Nibali vyhrál poslední horskou etapu s dojezdem na pyrenejském vrcholu Hautacam, Leopold König na Itala ztratil bezmála 2 minuty, ale dál při své premiéře v nejslavnějším závodě planety šlape za svým snem. Na dohled Paříže je devátý.

Australan Richie Porte na startu 18. etapy "tweetoval": Je z vrcholu Hautacamu vidět Paříž? Pravda, na posledním vrcholu této Tour začíná sjezd k Elysejským polím a konci třítýdenního cyklistického utrpení.

Jenže cesta k poslednímu vrcholovému dojezdu hodně bolela.

Třeba proto, že na závodníky čekalo dalších 145 kilometrů, že se v polovině cesty museli vydrápat na dvoutisícový Tourmalet, že závěrečných víc než 13 vrchařských kilometrů mělo sklon bezmála 8 procent.

Málokdo věřil uprchlíkům, kteří vyrazili za štěstím hned v úvodu etapy, hlavní děj totiž patřil favoritům a cílovému stoupání.

Chris Horner, americký veterán z Lampre a hloubi pořadí, chtěl svému dosud nevýraznému týmu zvýšit kredit, zrychlil s pomyšlením na triumf, ale za jeho zadním kolem se zjevil Nibali a bylo po naději. I pro lídra závodu byl však čtvrtek horkým dnem, naposledy byl totiž jeho žlutý dres v ohrožení a poprvé si ho rozepnul až k pasu.

Španěl Nieve, poslední z uprchlíků, ještě věřil, šlapal dál s minimálním náskokem v čele, jenže to už za ním cenil zuby sicilský žralok. Když scházelo 9,5 kilometru do cíle, Nibali se ohlédl, jak jsou na tom jeho soupeři, a pak explodoval. Raketový nástup naznačil jeho touhu po další, už čtvrté vítězné etapě a hlavně po dalším navýšení svého náskoku.

Na tváři soustředěný výraz, pot mu kapal z brady, 8 kilometrů pod vrcholem polkl i posledního uprchlíka, proletěl kolem něj, aby se za něj nemohl zavěsit a upaloval sám k vrcholu.

Daleko za jeho zády probíhal další závod, ten o druhé místo. Rolland, desátý muž výsledků, odpadal, zato König se držel vedle Pérauda, Van Garderena, Pinota, Bardeta a svých nejbližších soupeřů Ten Dama s Mollemou. Pinot, muž v bílém trikotu, atakoval a s sebou odvezl Pérauda i amerického čahouna Van Garderena. A utrápený Valverde znovu zůstal sám a ztrácel.

König vstal, rozkýval kolo, po chvíli ale zase svěsil nohy a dál si hlídal oba Nizozemce. Pak Valverde překonal krizi, dotáhl se na Königovu skupinu a tahal ji, druhé místo se mu totiž nezadržitelně vzdalovalo. Pod cílovou bránu se dostal až za českým vrchařem, 49 sekund za Pinotem a musel mu své druhé místo přepustit. Třetí je veterán Péraud, Valverde klesl na 4. místo, devátý König zaostává za lídrem o 14:37 minuty.

Hautacamem se letošní Tour de France rozloučila s horami, oslava nového šampiona však proběhne až za dalších 543 kilometrů. A sobotní časovka na 54 kilometrů může ještě mnohé změnit.

VÝSLEDKY

Cyklistický etapový závod Tour de France

18. etapa: Pau - Hautacam (145,5 km): 1. Nibali (It./Astana) 4:04:17, 2. Pinot (Fr./FDJ.fr) -1:10, 3. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -1:12, 4. Péraud (Fr./AG2R), 5. Van Garderen (USA/BMC) oba -1:15, 6. Bardet (Fr./AG2R) -1:53, 7. Mollema (Niz./Belkin), 8. König (ČR/NetApp) oba -1:57, 9. Zubeldia (Šp./Trek), 10. Valverde (Šp./Movistar) oba -1:59....118. Bárta (ČR/Netapp) -31:01

Průběžné pořadí: 1. Nibali 80:45:45, 2. Pinot -7:10, 3. Péraud -7:23, 4. Valverde -7:25, 5. Bardet -9:27, 6. Van Garderen -11:34, 7. Mollema -13:56, 8. Ten Dam (Niz./Belkin) -14:15, 9. König -14:37, 10. Zubeldia -16:25....73. Bárta -3:01:47.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa