Biatlonistka Veronika Vítková na letošním mistrovství světa v korejském Pchjongčangu

Biatlonistka Veronika Vítková na letošním mistrovství světa v korejském Pchjongčangu | foto: ČTK

Vítková měla zánět mozkových blan. Přípravu bude směřovat až k olympiádě

  • 6
Měla být hlavní českou ženskou hvězdou v následujícím ročníku Světového poháru. Teď ale zřejmě bude muset plány přehodnotit a přípravu směřovat až k olympiádě ve Vancouveru. Biatlonistka Veronika Vítková totiž v červenci prodělala zánět mozkových blan, což ji na tři měsíce vyřadí z kvalitní přípravy na olympijskou sezonu.

"Je to výrazný zásah do jejího tréninkového plánu," připustil šéftrenér českých biatlonistů Ondřej Rybář.

Dvacetiletá nejlepší česká biatlonistka uplynulé sezony byla v červenci při cestě na soustředění do rakouského Obertilliachu hospitalizována v českobudějovické nemocnici se zánětem mozkových blan.

"Ještě se neví, zda šlo o virové nebo bakteriální onemocnění. Veronika prošla řadou testů, výsledky budeme mít příští týden," uvedl Rybář.

V budějovické nemocnici si pátá žena individuálního závodu z letošního mistrovství světa poležela deset dní, nyní je už v domácím léčení. "Připadá si příliš unavená. Lékaři říkají, že teď se nesmí nic podcenit."

Vítková v minulé sezoně byla nejlepší českou biatlonistkou ve Světovém poháru. Ač ještě dávala přednost juniorským soutěžím (z juniorského MS si přivezla dvě medaile včetně zlaté ze štafet) a neabsolvovala všechny závody, skončila v seriálu 36.

Letos by měla kolotoč SP absolvovat poprvé plnohodnotně. Už teď je ale více než pravděpodobné, že tréninkový výpadek se projeví.

Zlatá štafeta z MS juniorů: zleva Gabriela Soukalová, Veronika Zvařičová, Veronika Vítková

"Nedokážu odhadnout, zda se vrátí v říjnu nebo v listopadu. Jisté je, že půjde o velkou improvizaci. A že přípravu tak bude jednoznačně směřovat až k olympijským hrám ve Vancouveru," vysvětlil kouč prioritu.

"Veronika sice bude mít tříměsíční manko, ale naštěstí má tréninkový základ z jara," uvedl Rybář alespoň jedno pozitivum. Světový pohár startuje v prosinci ve švédském Östersundu.

Zdravotní problémy se nevyhnuly ani dalším

Zdravotní trable se v minulých měsících nevyhnuly ani dalším českým reprezentantům.

Zdeněk Vítek měl na jaře čtyři týdny problémy s pravým lýtkem, nyní ho na měsíc vyřadila levá noha. Magdu Rezlerovou trápilo dva týdny bolavé koleno a Michal Šlesingr si přivodil těžký výron v kotníku. "Už sice trénuje, ale ještě to není ono," připustil Rybář. Marodku završily během srpnového mistrovství Evropy v letním biatlonu problémy Ondřeje Moravce s Achillovou šlachou.

Biatlonisty o nadcházejícím víkendu čeká republikový šampionát v letním biatlonu na kolečkových lyžích v Letohradu v nově rekonstruovaném areálu v Šedivém lomu. Závody budou rovněž nominačním kláním o právo startu na MS v této disicplíně v září v německém Oberhofu.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)