Česká biatlonistka Veronika Vítková

Česká biatlonistka Veronika Vítková | foto: AP

Málem prošvihla vyhlášení, pak Vítková snila: Klidně si to zopakuju

  • 1
Nezvyklá úloha medailistky ze Světového poháru vyvolala v české biatlonistce Veronice Vítkové smíšené pocity. Další druhá - anebo ještě lepší - místa by ráda sbírala i po životním výsledku ze stíhačky v německém Oberhofu. Ale pocity hvězdy závodního pole si bude čtyřiadvacetiletá Severočeška ještě muset osvojit.

"Na vyhlášení jsem šla celá vyklepaná, skoro pozdě," prozradila na sebe několik desítek minut po dojezdu. "Největší problém byl, že z cíle do buněk je to celkem daleko a já jsem neměla žádné věci. Potom přišly tiskovka, doping, to všechno už bylo v pohodě. Nevadilo by mi si to takto zopakovat častěji," culila se.

Asi nebudete naštvaná, že jste "až" druhá, že?
Ani nemůžu být, je to můj nejlepší výsledek ve Světovém poháru a já jsem strašně šťastná, že jsem dokázala pohlídat střelbu, která mi pak dodala i sílu na lyžích.

Co scházelo k prvenství? Kromě těch 26 sekund.
Hlavně první rána. Pak mi trenéři ukazovali, že jsem celou položku mířila nahoru, tak jsem na tu druhou cvakala mířidla dolů a už to padalo.

Foukalo vám hodně, když Němka Gössnerová na úvodní ležce poslala mimo všech pět ran?
Podmínky byly hodně nevyzpytatelné, občas fouklo. Já jsem v sobotu při sprintu měla smůlu na ležku, přijet tam o patnáct sekund dřív, mohlo to být jinak. Němka přede mnou dala nulu. Počasí v Oberhofu je o náhodě. Nevím, co se Miriam přihodilo, i Bergerová pak minula čtyřikrát, bylo to o štěstí.

Co se vám honilo hlavou, když přijížděla na poslední střelbu a sahala jste po nejlepším výsledku kariéry?
Ani nevím, soustředila jsem se na sebe, odstřílela jsem ve svém rytmu. Je pravda, že jsem si poslední ránu trošku počkala, protože jsem nechtěla udělat stejnou chybu jako v Östersundu, kde jsem tu poslední netrefila. A bylo to tam.

Pomýšlela na druhé místo, když byla šestnáctá na startu?
Že budu tak vysoko, v to jsem nevěřila.

Cítila jste se běžecky v pohodě až do konce? Anebo jste už podvědomě hlídala druhé místo před Ukrajinkou Valjou Semerenkovou?
První dvě kola jsem se trošku trápila, myslela jsem si, že to bude strašně těžký závod. Děsně mě bolely nohy. Ale jak jsem se posouvala dopředu, tak jsem asi na bolest zapomněla a začalo se mi jet líp. V posledním kole mi Semerenková poodjela, ale věděla jsem, že je tam sjezd a mně pomohly výborně připravené lyže. Vydržela jsem s ní i závěrečné stoupání, pak jsem se dostala na její úroveň a zkusila zaútočit. Tehdy jsem uvěřila, že z toho bude druhé místo.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)