Jekatěrina Jurjevová

Jekatěrina Jurjevová | foto: Reuters

Tři dopující ruští biatlonisté si nezazávodí dva roky

  • 0
Dva roky distanc. To je trest pro trojici ruských biatlonistů, kteří se provinili proti dopingovým pravidlům. Jekatěrina Jurjevová, Albina Achatovová a Dmitrij Jarošenko byli pozitivně testováni na krevní doping EPO během prosincového Světového poháru ve švédském Östersundu, výsledky potvrdily i vzorky B. Verdikt vynesla Mezinárodní biatlonová unie (IBU).

Trest se hříšníkům započítává zpětně. To znamená, že Jarošenkovi distanc vyprší 3. prosince 2010, Jurjevové 4. prosince 2010 a Achatovové ještě o den později. Pochopitelně přijdou i o únorové olympijské hry ve Vancouveru.

Všichni tři se provinili hned při prvním podniku uplynulého ročníku Světového poháru v Östersundu, když byli pozitivně testováni na krevní doping EPO. IBU doping potvrdila v únoru těsně před mistrovstvím světa v korejském Pchjongčchangu,

Šestadvacetiletá Jurjevová byla v té době vedoucí ženou Světového poháru a v Koreji měla obhajovat zlatou medaili z vytrvalostního závodu.

Dvaatřicetileté Achatovové patřila v celkovém pořadí seriálu šestá příčka a stejně starý několikanásobný medailista z individuálních závodů SP Jarošenko byl tradičně členem ruských štafet.

Všichni užití zakázané látky popírali. A to i přesto, že Jurjevová byla pozitivně testovaná dvakrát a Jarošenko dokonce třikrát, přičemž při posledním testu odmítl analýzu vzorku B.

"Nikdy jsem nevzal zakázané látky. Nedovedu si vysvětlit, jak se do mého vzorku dostaly," hájil se před komisí Jarošenko. "Vždy jsem bral jen přípravky, které mi dával týmový lékař."

Doping v ruském biatlonu se neobjevil poprvé. Olympijská vítězka 2002 Olga Pylevová byla z užití nedovolené látky usvědčena o čtyři roky později v Turíně. Po dvouletém zákazu se do bílé stopy vrátila a závodí pod jménem Medveďcevová.

Loni na MS v Östersundu byla podezřelá Taťjana Mojsejevová. Někdejší juniorská mistryně světa byla nakonec očištěna, neboť uspěla s vysvětlením, že steroid dexamethazon užívala k léčení očních zánětů.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)