Michal Krčmář

Michal Krčmář | foto: Jaroslav Svoboda, Český biatlon

Johannes Bö drama nepřipustil, ovládl stíhačku v Annecy. Krčmář čtrnáctý

  • 59
Z poslední položky odjížděli téměř společně, za Johannesem Böem se těsně pohyboval Francouz Quentin Fillon Maillet. Jenže norský suverén potvrdil svou formu. V posledním úseku utekl svému soupeři a ve stíhacím závodě ve Francii oslavil vítězství. Z českých biatlonistů byl nejlepší Michal Krčmář, který dojel čtrnáctý.

 závodu se pustil až jako čtvrtý. Patnáct vteřin musel čekat Johannes Bö, než se mohl vydat pronásledovat vedoucího Němce Benedikta Dolla.

Navíc na první střelecké položce chyboval.

Komplikace pro norského suveréna? Kdepak.

Johannes Bö se díky skvostnému běhu dotáhl do vedoucí skupinky, zpřesnil svou střelbu – po úvodní zastávce pak pokaždé vybílil všechny své terče.

Už mu odolával jen Fillon Maillet, který jako jeden z mála biatlonistů vyslal všech svých dvacet ran do černého pole.

Jenže ani on nakonec na fenomenálního Nora nestačil.

Lídr Světového poháru ale zrychlil, na každém mezičase navyšoval své vedení a cílem projel s více než dvaceti vteřinami k dobru na druhého Fillona Mailleta.Johannes Bö vjížděl do posledního okruhu s dvouvteřinovým náskokem na Francouze, vypadalo to, že závod nabídne ještě pořádné drama.

ONLINE

Závod jsme sledovali podrobně

Třetí skončil Vetle Sjastad Christiansen, který v norském souboji předčil Tarjeie Böa.

Z českých závodníků obsadil nejlepší pozici Michal Krčmář, který dojel čtrnáctý. Český reprezentant musel celkem na čtyři trestná kola, ale díky 14. nejrychlejšímu běhu se propracoval dopředu.

Hromadný závod mužů

Sledujte v neděli od 12.10 hodin online.

„Když jsem se kouknul, že jedu s trojicí Desthieux, Windisch, Eberhard, tak mi trošku zatrnulo. Ale zmáčknul jsem se a jsem rád, že jsem kluky porazil,“ řekl Krčmář v České televizi, který si zajistil účast v nedělním hromadném závodě.

Závod se naopak nepovedl Jakubu Štvrteckému. Český mladík startoval s číslem 16, jenže šest chyb na střeleckých položkách ho odsunulo až na 42. pozici.

O jednu příčku výše byl Adam Václavík, který minul celkem čtyřikrát.

Jak se vše odehrálo

Tentokrát bez deště. Podmínky ve Francii opět připomínaly spíše jarní závody. Kolem trati prosvítala tráva, rtuť teploměru šplhala ke čtyřem stupňům. Tentokrát alespoň biatlonový areál neskrápěl déšť.

Češi ve třech. Do stíhacího závodu se kvalifikovali tři čeští zástupci. S číslem 16 se na trať vydal Jakub Štvrtecký, ihned za ním následoval Michal Krčmář, triplet uzavíral se sedmatřicítkou Adam Václavík.

Jakub Štvrtecký na trati stíhacího závodu v Annecy
Michal Krčmář na trati stíhacího závodu v Annecy
Adam Václavík na trati stíhacího závodu v Annecy

Jakub Štvrtecký, Michal Krčmář a Adam Václavík (zleva) na trati stíhacího závodu v Annecy

Doll na čele. Už se zdálo, že Němec Doll bude před první položkou chycen, nakonec však svůj náskok těsně uhájil. Na první střelecké zastávce navíc ani jednou nechyboval a dál jel osamoceně na čele.

Štvrtecký bezchybný. Všechny terče vybílil na ležce i Štvrtecký, kterému po střelbě patřilo 17. místo. Ani jednou neminul také Václavík, který byl 29. Krčmář musel na dvě trestná kola a propadl se na 34. pozici.

PROGRAM: Přehled závodů biatlonové sezony 2019/2020

Doll se propadá. Na druhou střelbu ještě přijížděl s náskokem, jedno trestné kolo ale Dolla srazilo výsledkovou listinou. Na první pozici se dostal Tarjei Bö, který jel ve společnosti svého bratra Johannese a Francouze Fillona Mailleta.

Češi míjí. Chybě se na druhé položce nevyvarovali ani čeští závodníci. Štvrtecký musel na jeden trestný okruh, dalších 150 metrů navíc musel urazit Krčmář. Václavík absolvoval dokonce dvě kolečka.

Tarjei z kola ven. Starší z bratrů Böových na třetí střelecké zastávce jednou chyboval a přišel o místo ve vedoucí skupince. Na čele tak zůstali jen bezchybní Fillon Maillet a Johannes Bö.

Štvrtecký v krizi. Závod měl dobře rozjetý a vypadalo to, že bude bodovat. Tři chyby na úvodní stojce ale všechno zhatily – Štvrtecký se propadl na 41. místo. Nejlepší z českých reprezentantů byl tou dobou Krčmář, který byl 29.

Drama? Kdepak. Z poslední střelecké zastávky odjížděl Johannes Bö s dvouvteřinovým náskokem na Fillona Mailleta. Norský suverén však v závěrečném kole svému soupeři ujel a do cíle dorazil s 22 vteřinami k dobru

Johannes Bö, vítěz stíhacího závodu v Annecy

Nejlepší Krčmář. Před poslední střelbou figuroval na 26. pozici, čistá položka ale Krčmáře vynesla na 16. místo. Český reprezentant ještě zrychlil, předstihl Itala Windische či Rakušana Eberharda a cílem nakonec projel jako 14.

SP v biatlonu v Le Grand-Bornand (Francie)

Muži - stíhací závod (12,5 km): 1. J.T. Bö (Nor.) 30:07,8 (1 tr. okruh), 2. Fillon Maillet (Fr.) -22,0 (0), 3. Christiansen -1:00,0 (1), 4. T. Bö (oba Nor.) -1:01,7 (2), 5. Doll (Něm.) -1:23,8 (3), 6. Jacquelin -1:32,3 (2), 7. M. Fourcade (oba Fr.) -1:32,5 (2), 8. Bjöntegaard (Nor.) -1:42,0 (5), 9. Peiffer -1:51,6 (1), 10. Schempp (oba Něm.) -1:58,3 (0), ...14. Krčmář -2:31,9 (4), 41. Václavík -4:09,5 (4), 42. Štvrtecký (všichni ČR) -4:10,3 (6).

Průběžné pořadí SP (po 6 z 24 závodů): 1. J.T. Bö 314, 2. T. Bö 265, 3. Fillon Maillet 238, 4. Desthieux (Fr.) 235, 5. Loginov (Rus.) 235, 6. M. Fourcade 227, ...20. Krčmář 101, 35. Štvrtecký 48, 42. Moravec (ČR) 33, 52. Václavík 19, 67. Šlesingr (ČR) 6.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)