Česká biatlonistka Markéta Davidová  se po třetím místě ve vytrvalostním závodě...

Česká biatlonistka Markéta Davidová se po třetím místě ve vytrvalostním závodě v Pokljuce ocitla nad hlavami členů české reprezentace. | foto: Petr Slavík, Český biatlonShutterstock

Životní úspěch na úvod. Davidová dojela ve vytrvalostním závodu třetí

  • 296
Po půlročním období plném příprav a náročných tréninků to byl první opravdový test pro světové biatlonistky. A pro tu nejmladšího z české výpravy dopadl parádně. Markéta Davidová zvládla ve vytrvalostním závodu sestřelit 19 z 20 terčů a dlouho bojovala o první triumf kariéry ve Světovém poháru. Nakonec nestačila jen na vítězku Juliji Džymovou a druhou Moniku Hojniszovou.

V neděli si prožila černý den se vším všudy.

Českou smíšenou štafetu potopila dvěma trestnými koly, v rozhovoru po závodě se pak rozplakala a marně hledala slova pro svůj kolaps.

Ve čtvrtek to byla úplně jiná Markéta Davidová.

SP v Pokljuce

Přehled všech závodů

Třetí místo Markéty Davidové bylo nejlepším výsledkem českých biatlonistů v prvním podniku Světového poháru 2018/2019. Zde je přehled všech závodů.

Neděle 2. prosince
Smíšená štafeta dvojic
Smíšená štafeta

Čtvrtek 6. prosince
Vytrvalostní závod muži
Vytrvalostní závod ženy

Pátek 7. prosince:
Sprint muži

Sobota 8. prosince
Sprint ženy

Neděle 9. prosince
Stíhací závod muži
Stíhací závod ženy

Jednadvacetiletá dívka, která se v minulé sezoně stala juniorskou mistryní světa a v juniorském věku skončila patnáctá na olympijských hrách v Pchjongčchangu, ve vytrvalostním závodu zářila.

Vyjela do něj až s číslem 72 a většina favoritek už byla v cíli.

Ne tak Davidová.

Ta zvládla první položku, pak druhou a pak i třetí. Patnáct výstřelů, patnáct přesných ran. Zbývalo pět posledních.

Kdyby je sestřelila, stala by se vítězkou úvodního závodu Světového poháru žen. Oblékla by žlutý dres vedoucí ženy Světového poháru a připsala by si na své konto svůj první velký triumf mezi dospělými.

Úvodní rána – čistá.

Druhá rána – čistá.

Třetí rána – čistá.

PROGRAM: Přehled závodů biatlonové sezony 2018/2019

Až čtvrtá rána se do terče nevešla, ta pátá už zase ano. Davidová tak do posledního kola vjížděla na třetím místě se ztrátou devíti vteřin na vedoucí Polku Hojniszovou.

A tu už nesjela.

Když pak ještě čistý závod absolvovala Julija Džymová, bylo jasné, že Davidová skončí třetí.

„Pořád nevím, co na to říct. Nechce se mi o tom mluvit, protože když začnu, chce se mi brečet a neřeknu už vůbec nic,“ smála se v cíli.

Česká biatlonistka si tak připsala nejlepší výsledek ve Světovém poháru. Do startu této sezony dojela nejlépe osmadvacátá v Ruhpoldingu.

„Dneska nám Markéta udělala ohromnou radost. Od začátku jela famózně, divákům se to muselo líbit,“ radoval se z Pokljuky sportovní ředitel Ondřej Rybář. „Po té štafetě z toho byla sama smutná. Ale říkala, že ví, že by to mohlo jít. Sama si teď ukázala, že to jde a že nemusí mít z ničeho strach.“

Kolaps favoritek

Podmínky byly ve čtvrtek podobné jako v neděli během smíšených štafet.

ONLINE

Parádní závod Markéty Davidové jsme sledovali podrobně

Pryč byla středeční mlha, která odložila závod mužů. Teploty lehce nad nulou, na střelnici žádný vítr – ideální podmínky pro biatlon.

Jenže ne ideální podmínky pro ženu, která v minulé sezoně získala už třetí velký glóbus kariéry – Kaisu Mäkäräinenovou.

Finka ve žlutém dresu přijela na první střeleckou položku a čtyřikrát minula! S výsostnou barvou lídryně Světového poháru, kterou mohla vézt jakožto vítězka toho předešlého, se rychle rozloučila.

Česká biatlonistka Markéta Davidová (vpravo) na bronzovém stupínku po vytrvalostním závodě v Pokljuce.

Podobně na tom byla i bleskurychlá Francouzka Aymonierová nebo Anastasia Kuzminová, která pálila vedle třikrát.

Byl to vůbec závod plný chyb, ze 102 biatlonistek sestřelilo všech 20 terčů jen pět žen. A tak přišel čas překvapení.

O triumf se praly Lotyška Bendiková, Slovenka Fialková, Polka Hojniszová, Češka Davidová a nakonec nejúspěšnější Julija Džymová.

A jak na tom byly další Češky?

Hned se čtyřkou na dresu do vytrvalostního závodu vyrazila česká jednička Veronika Vítková. Devětadvacetiletá biatlonistka loni na úvod sezony obsadila dvanáctou příčku. V Pokljuce chtěla být výš.

Jenže jí to tentokrát neběželo. Už na druhé střelecké položce ji doběhla o půlminuty za ní startující Dorothea Wiererová.

A když pak navíc Vítková při každé položce vestoje nechala na střelnici jednu ránu (tedy i jednu minutu), průlomový výsledek z toho nebyl, skončila osmatřicátá.

O něco lépe si na lyžích vedla Eva Puskarčíková. Ta se loni v Östersundu na startu sezony blýskla sedmým místem. A i v Pokljuce jela povedený závod.

Tedy až do poslední rány, která nevyšla. V součtu s jednou nepřesnou ranou na první položce to dalo na nakonec šestadvacáté místo.

Další dvě Češky v závodě nebodovaly. Jessica Jislová po čtyřech chybách na střelnici skončila na 74. místě, Lucie Charvátová minula na střelnici pětkrát a doběhla jednaosmdesátá.

Českým fanouškům to ale díky Davidové vadit nemusí.

Světový pohár v baitlonu

Pokljuka

Ženy - vytrvalostní závod (15 km): 1. Džymová (Ukr.) 43:06,6 (0), 2. Hojniszová (Pol.) -5,9 (1), 3. Davidová (ČR) -16,5 (1), 4. P. Fialková (SR) -19,5 (2), 5. Bendiková (Lot.) -20,8 (0), 6. Vittozziová -27,1 (1), 7. Wiererová (obě It.) -33,4 (2), 8. Öbergová (Švéd.) -49,1 (2), 9. Hauserová (Rak.) -55,3 (1), 10. Preussová (Něm.) -59,1 (1), ...26. Puskarčíková -1:59,7 (2), 38. Vítková -3:02,8 (2), 74. Jislová -5:39,6 (4), 81. Charvátová (všechny ČR) -6:56,9 (5).


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)