Jessica Jislová v cíli stíhacího závodu v Kontiolahti.

Jessica Jislová v cíli stíhacího závodu v Kontiolahti. | foto: Petr Slavík / Český biatlon

Dvacet z dvaceti. Perfektní Jislová byla ve stíhačce sedmá, vyhrála Eckhoffová

  • 120
Vyjížděla z dvacáté pozice, na trati ji čekal stejný počet ran. Jessica Jislová při stíhacím závodě v Kontiolahti pokaždé mířila přesně a poskočila až na sedmé místo. Česká biatlonistka zaznamenala svůj druhý nejlepší individuální výsledek ve Světovém poháru v kariéře. První vítězství v sezoně si připsala Norka Tiril Eckhoffová.

Už v prvním okruhu se před ni dostala parťačka Markéta Davidová, zatímco ta se ale mýlila, Jislová byla precizní.

Stíhací závod žen v Kontiolahti

Podrobná reportáž

Po první položce byla patnáctá, pak čtrnáctá. Po úvodní stojce nahlédla do první desítky, ve které i zůstala.

Vynulovala totiž i závěrečnou stojku. 

V posledním okruhu Jislová zabrala i běžecky a díky osmému nejlepšímu času kola udržela sedmé místo po čtvrté střelbě až do cíle. Po kariérní páté pozici v hromadném závodě v Annecy si tak připisuje druhý nejlepší individuální výsledek v závodě SP.

„Sníh je tu pomalý, tak jsem se rozhodla, že si to střelbou nebudu více stěžovat,“ komentovala v cíli pro ČT Jislová. „Celý závod jsem měla štěstí na lidi a mohla se za někoho schovat. Škoda, že jsem úplně nevěděla, že přede mnou je ještě šesté místo, ale na víc už jsem asi neměla,“ dodala.

Nejrychlejší běžkyně

1. M. Röiselandová 26:42
2. A. Bescondová +6
3. D. Herrmannová +8
...
7. M. Davidová +16
25. J. Jislová +52
28. L. Charvátová +56

Davidová byla rychlá na trati. Češka zajela v součtu všech kol sedmý běžecký čas, brzdily ji však chyby. Celkově udělala tři vleže a dvě vestoje. Ze startovní dvaadvacáté pozice se Davidová propadla na 33. místo v cíli.

O jednu příčku oproti startu si pohoršila Charvátová, jež skončila po pěti chybách na 43. pozici. Závod se vůbec nevyvedl Evě Puskarčíkové, která selhala na druhé položce - netrefila ani jednu ránu. Po třech střelbách měla celkem deset ran mimo a byla dojeta o kolo, závod nedokončila.

SP v Kontiolahti

Při zastávce biatlonového Světového poháru ve finském Kontiolahti zapsala z českých reprezentantů nejlepší výsledek Jessica Jislová. Zde je přehled všech závodů.

Čtvrtek 3. března:
Štafeta žen

Pátek 4. března:
Štafeta mužů

Sobota 5. března:
Sprint žen
Sprint mužů

Neděle 6. března:
Stíhací závod žen
Stíhací závod mužů

Suverénní výkon až do poslední položky předváděla Norka Tiril Eckhoffová. Celková vítězka předešlého ročníku Světového poháru po třech střelbách jasně vedla.

Pak ale dvakrát pálila mimo.

I tak ale získala své první vítězství v této sezoně SP. Druhé místo bere díky bezchybnému závodu Italka Dorothea Wiererová, která startovala jako sedmnáctá. Třetí skončila vítězka sprintu Němka Denise Herrmannová.

Jak se vše odehrálo

Jediná přesná mezi chybujícími. Ze závodnic na čele jela přímo ze střelnice na další běžecký okruh pouze Eckhoffová, další biatlonistky se mýlily. Od té chvíle už Norku nikdo neviděl.

Nejrychlejší střelkyně

1. D. Wiererová 1:38
2. L. Hauserová +1
3. J. Simonová +2
...
18. J. Jislová +15
20. Charvátová +15
52. M. Davidová +35

Posun brzdí nepřesnosti. Davidová přijela na prví položku v první dvacítce, na prvním okruhu zajela sedmý běžecký čas. Na střelnici se však dvakrát mýlila a do dalšího kola odjížděla se ztrátou dvou minut na 37. místě.

Skvělý start. Přesná byla naopak Jislová, která se posunula na patnácté místo. Závod rozjela bezchybně i Charvátová, dva omyly naopak zaznamenala Puskarčíková.

Beze změny. Eckhoffová udržela perfektní mušku, druhá Herrmannová na ni v polovině závodu ztrácela 21 sekund.

Jislová postupuje. Nula na druhé ležce znamenala pro českou biatlonistku poskok na čtrnácté místo. První desítku měla vzdálenou už pouze dvanáct sekund. Třetí chybu naopak udělala Davidová, poprvé se mýlila i Charvátová. Nejzkušenější česká závodnice Puskarčíková netrefila ani jeden z terčů.

První místo jasné? Eckhoffová vynulovala i úvodní stojku, manko dalších závodnic se prohloubilo. Chevalierová- Bouchetová s Herrmannovou ztrácely už 45 sekund.

Tiril Eckhoffová operuje s puškou na střelnici během stíhacího závodu v Kontiolahti.

Nadále perfektní. Zářila i Jislová. Češka smetla další pětici terčů a posunula se už do první desítky, konkrétně na deváté místo.

Komplikace pro lídryni. Eckhoffová na poslední položce mířila dvakrát vedle. Prostor pro další? Ba ne. Chevalierová-Bouchetová dvakrát mimo, Herrmannová jednou. O vítězce bylo jasno.

Skokanky pořadím. Na poslední položce, stejně jako na všech předchozích, pálily přesně Jislová a Italka Wiererová. Druhé jmenované to stačilo na páté pódiové umístění v sezoně, Češce na nejlepší výsledek ve stíhacím závodě v kariéře.

SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko) - stíhací závody:

Ženy (10 km):

1. Eckhoffová (Nor.) 31:40,8 (2 tr. okruhy), 2. Wiererová (It.) -15,9 (0), 3. Herrmannová (Něm.) -19,5 (3), 4. Röiselandová -35,8 (3), 5. Knottenová (obě Nor.) -43,5 (1), 6. Chevalierová-Bouchetová (Fr.) -54,3 (3), 7. Jislová (ČR) -56,0 (0), 8. Preussová (Něm.) -1:00,3 (0), 9. E. Öbergová (Švéd.) -1:10,7 (4), 10. Zdoucová (Rak.) -1:18,0 (1), ...33. Davidová -2:43,3 (5), 43. Charvátová -4:04,7 (5), Puskarčíková (všechny ČR) dostižena o kolo.

Průběžné pořadí SP (po 17 z 22 závodů): 1. Röiselandová 7285 b., 2. E. Öbergová 631, 3. Alimbekavová (Běl.) 589, 4. H. Öbergová (Švéd.) 548, 5. Hauserová (Rak.) 520, 6. Wiererová 508, ...11. Davidová 423, 18. Jislová 326, 66. Puskarčíková 30, 72. Charvátová 23, 86. Voborníková 12, 87. Vinklárková (všechny ČR) 12.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)