Biatlonistka Veronika Vítková na trati během sprintu smíšených dvojic.

Biatlonistka Veronika Vítková na trati během sprintu smíšených dvojic. | foto: Český biatlon/Petr Slavík

Trápení Vítkové a Krupčíka. Sprint dvojic poprvé v historii ovládla Itálie

  • 115
Zcela naplnili předzávodní prognózy. Biatlonisté Dorothea Wiererová a Lukas Hofer potvrdili roli největších favoritů ve sprintu smíšených dvojic. Italští reprezentanti si doběhli pro premiérové vítězství ve Světovém poháru v americkém středisku Soldier Hollow. Veronika Vítková a Tomáš Krupčík propadli, skončili na 17. místě.

Do závěrečného úseku vjížděla na druhé příčce, těsně za rakouským výběrem. Dorothea Wiererová, aktuálně druhá žena hodnocení SP, ale potvrdila znamenité střelecké i běžecké kvality. Na okruhu, jenž měřil pouhých 1 500 metrů, se okamžitě dostala před Rakušanku Hauserovou.

Každým metrem na zmrzlé a rychlé trati se soupeřce vzdalovala. Na střelnici poté Italka náskok upevnila rychlopalbou. Nejprve vleže, později i vestoje.

ONLINE

Závod jsme sledovali podrobně.

Wiererová tak prožila v závodě smíšených dvojic vítězný debut. Společně s Lukasem Hoferem se v nejmladší biatlonové disciplíně, která si odbyla premiéru ve Světovém poháru v roce 2015 při zastávce v Novém Městě na Moravě, radují z prvního společného – i italského – triumfu.

POPRVÉ. Itálie díky duu Wiererová-Hofer ovládla poprvé v historii sprint...
Italská biatlonistka Dorothea Wiererová slaví premiérové vítězství ve sprintu...

Za druhým Rakouskem dojelo francouzské duo Guigonnat-Simonová.

Generálku před blížím se mistrovstvím světa ve švédském Östersundu vůbec nezvládli čeští reprezentanti. 

Zatímco Wiererová už si v cíli užívala objetí reprezentačního parťáka, Veronika Vítková teprve opouštěla střelnici po závěrečné položce. Tehdy jí od cílové pásky dělil závěrečný běžecký okruh. 

Společně s Tomášem Krupčíkem při osmi zastávkách na střelnici potřebovali dohromady třináct náhradních nábojů, navíc hned po první střelbě mířil Krupčík na trestné kolo.

Nakonec Češi berou 17. místo. Pouze loni skončili v nejrychlejším biatlonovém závodě hůře – v Kontiolahti na 18. místě (Vítková, Moravec).

Mužské zahájení

Poprvé v historii nejmladšího biatlonového závodu odstartovali klání muži. A byl to hned od úvodních metrů úprk k první položce. Po třech minutách už 22 závodníků na stavu ulehalo.

A na stadionu Krupčík odpálil veškeré výsledkové ambice českého dua. Na střelnici, kde panovalo bezvětří, mu nestačily tři náhradní náboje, musel na trestné kolo. 

Další dva rezervní náboje potřeboval i při následné zastávce ve stoje. Parťačce Vítkové poprvé předával na předposlední příčce před Bulharskem.

Zmar českých biatlonistů pokračoval. Ani Vítková na střelnici v Soldier Hollow nezářila. Při obou zastávkách rovněž lovila náhradní střelivo. Krupčík se tak na trať vracel na dvacátém místě, před Litvou a Čínou. Na italské duo Wiererová-Hofer ztráceli Češi v polovině závodu dvě minuty a 16 sekund.

Po špatném začátku se Vítková a Krupčík prokousali na konečné 17. místo. Hůře než české duo stříleli pouze Kazaši a Bulhaři.

Štafeta smíšených dvojic v březnu prožije na světovém šampionátu premiéru. Prověrka tak českému výběru hrubě nevyšla.

Závody SP v biatlonu v Soldier Hollow (USA)

Smíšená štafeta dvojic

1. Hofer, Wiererová (It.) 35:27,9 (0 trest. okruhů + 6 dobíjení), 2. Eder, Hauserová (Rak.) -22,9 (0+2), 3. Guigonnat, Simonová (Fr.) -50,2 (1+8), ...17. Krupčík, Vítková (ČR) -3:45,1 (1+13).


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)