Reportáž skončila 14. 1. 2018 15:26

SP v biatlonu: závod s hromadným startem žen na 12,5 kilometru

Závod v německém Ruhpoldingu komentuje Stanislav Kučera.

SP v biatlonu: závod s hromadným startem žen na 12,5 kilometru

Reportáž ze závodu žen s hromadným startem končí, děkujeme za pozornost. 

Štafetu biatlonového Světového poháru přebírá po Rupholdingu italská  Anterselva, kde se ve čtvrtek uskuteční sprint žen. Doufejme, že čeští biatlonisté potvrdí stoupající formu také na poslední prověrce před olympijskými hrami. 

Česká republika tak v Rupholdingu získala druhé pódiové umístění. Po stříbru Ondřeje Moravce ze středečního vytrvalostního závodu dnes uspěla i třetí Veronika Vítková. 

První tři biatlonistky závodu s hromadným startem zaznamenaly 2 minely na střelnici, z celého startovního pole byla bezchbyná pouze čtvrtá Crawfordová. 

Shrnující zpravodajství čeká na zvědavé čtenáře zde. 

Famózní Vítková. Po infarktovém závěru končí v hromadném závodu třetí

přečíst článek
Česká biatlonistka

Eva Puskarčíková stejně jako v Annecy končí na posledním 30. místě. Na chvost startovního pole ji srazilo pět chyb na střelnici. 

Konečné pořadí: 1. Kaisa Mäkäräinenová, 2. Laura Dahlmeierová +0,8, 3. Veronika Vítková + 4,6, 4. Rosanna Crawfordová + 5,2, 5. Denise Hermannová + 16,7. 

Česká biatlonistka

Vítková o půl vteřiny porazila Crawfordovou, která ještě 700 metrů před koncem měla na českou závodnici 4 vteřiny k dobru. Po poslední střelbě dokonce 16 vteřin! Vítková však předvedla skvělý běžecký výkon v posledním kole. 

Česká biatlonistka

Fantastický finiš Veroniky Vítkové vyšvihnul českou reprezentantku na třetí místo! 

Česká biatlonistka

Také za nimi se odehrávají těsný souboj, o bronz bojují Vítková a Crawfordová! 

Vede  Dahlmeierová, hnaná domácím publikem. Němka má k dobru 10 metrů, necelou vteřinu na Mäkäräinenovou. O vítězce se rozhodne v cílové rovince. 

Do cíle zbývá 700 metrů! 

Česká biatlonistka

Neuvěřitelně silný finsko-německý tandem dohání vedoucí Crawfordovou, Vítková na 4. místě nestíhá vražednému tempu.  

Česká biatlonistka

Puskarčíková i po čtvrté střelbě na posledním 30. místě. 

Česká biatlonistka

Kanaďanka Crawfordová se necelé 2 km před cílem stále drží v čele. Za ní s mankem 20 vteřin překonávají náročné stoupání bok po boku Vítková,  Mäkäräinenová a  Dahlmeierová 

Čtyři vteřiny za Vítkovou spěchá Finka Mäkäräinenová, následuje ji Němka  Dahlmeierová

Česká biatlonistka

Crawfordová jako jediná z úvodní čtyřky zatřílela čistě a má náskok 15 vteřin. Za ní skvělá Vítková, která vybílila všechny terče. 

Publikum bouří, přichází poslední střelecká položka, kde se nejspíše rozhodne o vítězce. 

Česká biatlonistka

Vedoucí čtyřka už je na 9,8 km. V čele Domračevová společně s  Mäkäräinenovou, o vteřinu za nimi Dahlmeierová, šest vteřin ztrácí Crawfordová. Vítková supí hned za nimi, na první místo ztrácí 22 vteřin, na závodnici za ní má k dobru 6 sekund. 

Česká biatlonistka

Vítková se pomalu prokousává pořadím kupředu, na 8,2 km už je 5.! Její ztráta na vedoucí čtvečici ovšem činí bezmála 20 vteřin. 

Česká biatlonistka

Puskarčíkové se střelecky nedaří, po dalším trestném kole už je poslední. O místo před ní je překvapivě Kuzminová. Slovenku jsme zvyklí vídat na opačném konci startovního pole. 

Po třetí střelbě je překvapivě na čele závodu Kanaďanka Crawfordová, za ní ovšem uhání silné trio tvořené Dahlmeierovou, Mäkäräinenovou a Domračevovou. 

Česká biatlonistka

Vítková po jedné chybě míří na trestné kolo. 

Domračevová už pálí vestoje, přichází třetí střelecká položka.  

Česká biatlonistka

Vítková drží šestou příčku s mankem 19 sekund. Češka ukrajuje metry bok po boku s Němkou Dahlmeierovou. 

Náskok Domračevové se zvyšuje, Běloruska na 6,8 km vede o 16 vteřin před Wiererovou a Crawfordovou. 

Česká biatlonistka

Velmi slušně se stále daří Vítkové, se ztrátou 22 vteřin je na 5,7 km průběžně šestá. Puskarčíková téměř uzavírá pořadí, za ní je pouze Francouzka Braisazová. 

Na čele závodu se ustálila trojice biatlonistek. Po 5,7 km stále vede  Domračevová, má náskok 5 vteřin na Kanaďanku Crawfordovou, manko 7 sekund dohání Italka Wiererová. 

Česká biatlonistka

Na sedmém místě s odstupem 20 vteřin vyjíždí ze střelnice Vítková, česká závodnice vybílila všechny terče. Naopak Puskarčíkovou čeká po jednom zaváhání 150 metrů navíc. 

Nejrychleji odstřílela Domračevová, pronásledují ji Wiererová a Crawfordová

Přichází druhá střelba vleže. Komu se podaří udržet čistý štít? 

Po čtyř kilometrech a 300 metrech průběžně vede Domračevová, za ní běží Norka Olsbuová, třetí je Italka Vittozziová. Dále ukrajují metry Francouzka Chevalierová, Italka Wiererová a Kanaďanka Crawfordová, její ztráta je 6 vteřin. Kuzminová po jedné chybě ztrácí na 8. místě 15 vteřin. 

Startovní pole se nyní rozmělnilo, vedoucí tři závodnice jedou s mírným náskokem na další trojici. Ztráta dalších biatlonistek narůstá. 

Po první střelbě uhání nejrychleji Italka Wiererová, za ní Běloruska  Domračevová, třetí Francouzka Chevalierová. Vítková se ztrátou 21 sekund se momentálně nachází na 14. pozici, Puskarčíková předspolední s mankem necelé minuty. 

Česká biatlonistka

Vítková poslední ranou minula, Puskarčíková sice odstřílela nejrychleji za 23 vteřina, ale netrefila dva terče. 

Úvodní střelecká položka vleže rozdá karty pro zbytek závodu. Vítková střílí na stavu číslo 8, Puskarčíková na 25. 

Na druhém mezičase, po 1,8 km vypadá pořadí takto: 1. Kuzminová, 2. Herrmannová, 3. Vítková + 1 vteřina, 4. Mäkäräinenová, 5. Braisazová. Puskarčíková je předposlední, ztrtácí 16 vteřin. 

Česká biatlonistka

Tempo závodu nyní udává Němka Hermannová. Vítková je čtvrtá. 

Během náročného stoupání povzbuzují biatlonistky zvuky trubek ze zaplněných tribun.