Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koukalová má další glóbus, poslední závod sezony vyhrála Eckhoffová

  11:00aktualizováno  12:18
Třicátého listopadu biatlonistky sezonu ve švédském Östersundu zahájily vytrvalostním závodem, nyní ji tím hromadným v norském Oslu uzavřely. A byl to pro Česko závěr křišťálový. Malý glóbus za hromadný závod totiž díky druhému místu Gabriely Koukalové putuje do Česka. Závod opanovala Tiril Eckhoffová, čtvrtá dojela Veronika Vítková.
Česká biatlonistka Gabriela Koukalová s malým křišťálovým globem za celkové...

Česká biatlonistka Gabriela Koukalová s malým křišťálovým globem za celkové prvenství v závodech s masovým startem. | foto: Český biatlon/Petr Slavík

Na ikonickém stadionu v Holmenkollenu tentokrát nepražilo slunce. Bylo zataženo, teplota kolem nuly.

Ale pro český biatlon to byl znovu jeden z těch slunečných dnů.

ON-LINE

Závod jsme sledovali v podrobné reportáži

Po poslední střelecké položce odjížděla na prvním místě Tiril Eckhoffová a v patách jí byla Gabriela Koukalová. Pouhá vteřina byla mezi oběma biatlonistkami.

Na stíhání Norky už ale česká biatlonistka neměla síly. Eckhoffová si tak s přehledem jela pro druhé vítězství v letošní sezoně. Norskou vlajku si vzala už před příjezdem do cílové rovinky, mohla si to dovolit.

Za ní se ale naposled v této sezoně odehrávala bitva o poslední malý křišťálový glóbus.

„Chci si ten poslední závod sezony vychutnat, ale udělám samozřejmě to nejlepší, co budu moci, tak jako vždy. I když já zase ani nevím, kolik bodů mezi námi je,“ tvrdila po sobotní stíhačce česká biatlonistka.

GLÓBY GABRIELY KOUKALOVÉ

Velký:

za celkové prvenství 2015/16

Malé:

vytrvalostní závod 2013/14

smíšená štafeta 2013/14

štafeta žen 2014/15

sprint 2015/16

stíhací závod 2015/16

hromadný závod 2015/16

sprint 2016/17

hromadný závod 2016/2017

Mezi ní a Laurou Dahlmeierovou bylo v hodnocení hromadného závodu rozdíl 11 bodů.

A jelikož Koukalová do cíle spěchala na druhém místě, Dahlmeierová potřebovala k udržení prvního místa dojet na třetím místě. Za čtvrté už by obě biatlonistky měly stejný počet bodů a glóbus by díky většímu počtu vítězství v hromadném závodu získala Koukalová.

Jenže Dahlmeierová byla od třetího místa daleko. Znovu to v Oslu nebyl její den, třikrát kroužila po trestném kole a v posledním kole už svůj boj vzdala – dojela devátá.

Koukalová tak získala už osmý malý glóbus kariéry, navíc má i jeden velký za celkové vítězství Světového poháru, který získala v minulé sezoně.

„Mám v životě asi větší kliku, než bych si myslela,“ řekla Koukalová v cíli pro Českou televizi. „Dneska to bylo extra těžké, ale motivovala mě Verča Vítková, která jela skvěle. Byl to poslední závod, chtělo to tam nechat úplně všechno.“

Povedený den pro český biatlon navíc čtvrtým místem ozdobila Veronika Vítková.

Už ve sprintu dojela pátá, ve stíhačce pak desátá a na hromadný závod se těšila. „Je to určitě příjemný bonus,“ nechala se slyšet.

Od úvodních metrů se pohybovala v první skupině biatlonistek, dlouho jela i o stupně vítězů a v posledním kole ještě předstihla Franzisku Hildebrandovou. V posledním závodu sezony si dojela pro nejlepší výsledek.

Hromadný závod naopak nevyšel Evě Puskarčíkové. Šestadvacetiletá biatlonistka sice na střelnici chybovala pouze dvakrát, ale běžecky nestačila, dojela pětadvacátá.

Jak se vše odehrálo

Odstartováno. Hned po výjezdu ze stadionu se na první místo dostala Kaisa Mäkäräinenová, která pak celou dobu určovala tempo prvního kola. V jednom ze sjezdů pak došlo k prvním pádu – na zemi skončila Francouzka Aymonierová, která zlomila pažbu své zbraně.

Povedený start. Všechny tři české biatlonistky zvládly úvodní položku vleže bez větších potíží. Za první Dunkleeovou odjížděla na čtvrtém místě Koukalová, sedmá byla Vítková a devátá Puskarčíková. Naopak vítězka Světového poháru Laura Dahlmeierová musela na trestné kolo a odjížděla dvanáctá.

Aymonierová pokračovala. I přes obří ztrátu v závodě dál pokračovala Francouzka Aymonierová, která dostala náhradní zbraň, se kterou ale při první ležce čtyřikrát minula a ztrácela necelé tři minuty. Za aplausu fanoušků pak dorazila do cíle se ztrátou téměř sedmi minut.

Puskarčíkové to nejelo. Česká biatlonistka se vinou pomalého běhu neudržela v první skupině, kde se o tempo dělily Justine Braisazová s Tiril Eckhoffovou. V závodě se pak dál propadala.

Vítková dál bezchybná. Z vedoucí sedmičky musela na trestné kolo pouze Koukalová, která se tak propadla na desátou příčku. Naopak čistě střílela Veronika Vítková, která už jela na třetím místě. Podruhé na střelnici chybovala Laura Dahlmeierová a znovu se pořadím sunula dolů.

Veverka vs. Braisazová. Těsně před Justine Braisazovou v jednom ze sjezdů přeběhla trať veverka, ale Francouzka celou situaci ustála a vedoucí šestice zůstávala pohromadě.

Hildebrandová ujíždí. Z vedoucí šestice zvládla první střelbu vestoje bez chyby pouze Němka Hildebrandová, která tak ujížděla zbytku světa. Všechny další biatlonistky musely na trestné kolo, Vítková přesto odjížděla na druhém místě, už znovu čistě střílející Koukalová byla čtvrtá a Dahlmeierová jela devátá.

Slavící Eckhoffová i Koukalová. Zatímco Hildebrandová si stupně vítězů odstřelila poslední ranou, v závěrečných metrech se na ně dostala Kaisa Mäkäräinenová před Veronikou Vítkovou. Nejvíc ale slavily první dvě ženy – Eckhoffová druhou výhru v sezoně a Koukalová další malý glóbus.

Světový pohár v biatlonu

Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km): 1. Eckhoffová (Nor.) 34:23,1 (1 trest. okruh), 2. Koukalová (ČR) -22,6 (1), 3. Mäkäräinenová (Fin.) -34,5 (2), 4. Vítková (ČR) -36,1 (2), 5. Hildebrandová (Něm.) -39,0 (1), 6. Laukkanenová (Fin.) -40,0 (2), 7. Bescondová (Fr.) -43,4 (3), 8. Domračevová (Běl.) -48,5 (2), 9. Dahlmeierová (Něm.) -54,2 (3), 10. Džimová (Ukr.) -57,9 (1), ...25. Puskarčíková (ČR) -2:25,8 (2).

Konečné pořadí závodů s hromadným startem (po 5 závodech): 1. Koukalová 265 b., 2. Dahlmeierová 254, 3. Mäkäräinenová 207, 4. Džimová 162, 5. Wiererová (It.) 156, 6. Dorinová Habertová (Fr.) 147, ...10. Puskarčíková 124, 20. Vítková 95.

Konečné pořadí SP (po 26 závodech): 1. Dahlmeierová 1211, 2. Koukalová 1089, 3. Mäkäräinenová 971, 4. Dorinová Habertová 856, 5. Wiererová 719, 6. Braisazová (Fr.) 706, ...13. Puskarčíková 504, 25. Vítková 389, 53. Charvátová 101, 92. Davidová (všechny ČR) 13.

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...