Lucie Charvátová (vlevo) na rozdíl od Ruhpoldingu a Hochfilzenu nebude předávat štafetu Veronice Vítkové (vpravo). Mezi nimi poběží Gabriela Soukalová.

Lucie Charvátová (vlevo) na rozdíl od Ruhpoldingu a Hochfilzenu nebude předávat štafetu Veronice Vítkové (vpravo). Mezi nimi poběží Gabriela Soukalová. | foto: Český biatlon, Petr Slavík

Proházené úseky štafet: Soukalová bude na třetím, Krčmář finišmanem

  • 17
Gabriela Soukalová na třetím úseku, Tomáš Krupčík na prvním. Michal Krčmář finišmanem. A Ondřej Moravec nakonec jen jako divák. Trenéři českých biatlonistů zamíchali před nedělními štafetami mužů i žen v Anterselvě pořadím úseků. Co je k tomu vedlo?

Nejprve přijdou v italském středisku v 11.30 na řadu ženy. Češky vyběhnou na trať se startovním číslem 6, odrážejícím jejich současnou pozici ve Světovém poháru štafet, ale i předchozí umístění v Hochfileznu a Ruhpoldingu.

Poté, co v Ruhpoldingu absentovala ve štafetě Soukalová, měl by tentokrát český tým nastoupit v nejsilnější sestavě Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová, Gabriela Soukalová, Veronika Vítková, ale s přeházeným pořadím úseků. V porovnání s Hochfilzenem si Charvátová a Soukalová prohodí ten druhý a třetí.

Kdo poběží štafetu?

ŽENY (vybrané týmy)

1 ITÁLIE: Vitozziová, Oberhoferová, Sanfilippová, Wiererová.
2 UKRAJINA: Varvynecová, Semerenková, Abramovová, Pidhrušná.
3 NĚMECKO: Horchlerová, Gössnerová, Hinzová, Hildebrandová.
4 POLSKO: Gwizdonová, Nowakowská, Hojniszová, Guziková.
5 FRANCIE: Braisazová, Bescondová, Chevalierová, Dorinová-Habertová.
6 ČESKO: Puskarčíková, Charvátová, Soukalová, Vítková.
7 RUSKO: Šumilovová, Zagorjuková, Jurlovová, Podčufarovová.
8 NORSKO: Nicolaisenová, Birkelandová, Oslbuová, Eckhoffová.
9 BĚLORUSKO: Skardinová, Solaová, Jurkevičová, Krjukovová.
12 ŠVÝCARSKO: S. Gasparinová, A. Gasparinová, Cadurischová, Meierová.

„S Gábinou pořád spekulujeme co a jak. Není zdravotně úplně stoprocentní, ale je už o dost lepší než před týdnem,“ informoval šéftrenér Ondřej Rybář.

„Lucka Charvátová v předchozích dvou štafetách vždycky nechala na trati nějaké to trestné kolo. Tím, že Gábinu a Verču, které bojují i v nejlepší desítce Světového poháru, nasadíme na poslední dva úseky, jsme schopni reagovat podle toho, jakým směrem se závod bude vyvíjet. Na posledních úsecích mohou obě pořádně zatáhnout. Ale na druhou stranu, kdybychom už po polovině závodu o nic nejeli, mohou dostat instrukce, aby raději pošetřily nějaké síly.“

Původně trenéři Rybář a Vítek zvažovali, že ve štafetě vyzkouší mladou Jessicu Jislovou. „Jenže ve stíhačce už jí docela došlo. Bylo vidět, že toho má plné zuby,“ uvedl Rybář. Bude však připravena jako náhradnice. „Ráno stále ještě můžeme nahlásit změnu.“

Lucie Charvátová na trati sprintu Světového poháru v italské Anterselvě.

Lucie Chravátová bude tentokrát na druhém úseku

Zatímco předchozí štafetu v Ruhpoldingu vypustily kromě Soukalové také její velké konkurentky Marie Dorinová-Habertová a Franziska Hildebrandová, v Anterselvě stanou obě na startu coby finišmanky svých štafet. Tou bude rovněž Italka Dorothea Wiererová.

Ve stavu nemocných naopak zůstávají Němky Laura Dahlmeierová, Maren Hammerschmidtová a Franziska Preussová, Ukrajinka Julija Džymová i Běloruska Naděžda Pisarevová, která kolabovala v závěru svého úseku v Ruhpoldingu.

Štafetu opět nestaví Finsko, odpočívat tudíž bude i Kaisa Mäkäräinenová.

Naopak na individuální závody chtějí navázat Rusky s Jekatěrinou Jurlovovou a Olgou Podčufarovovou na posledních dvou úsecích.

„Vůbec jsem nečekala, že bych tu mohla být na stupních vítězů. Nebyla jsem na to připravena,“ říkala neustále se usmívající Jurlovová na tiskové konferenci po triumfu ve stíhacím závodě. „Bojím se závodů ve vysoké nadmořské výšce, mé tělo ji nemá rádo. Proto jsem tak překvapená.“

Ruská biatlonistka Olga Podčufarovová na trati v Anterselvě.

Olga Podčufarovová (na snímku) vyhrála v Anterselvě sprint, Jekatěrina Jurlovová stíhací závod. Budou se Rusky radovat do třetice?

Loni vyhrály štafetu v Anterselvě německé ženy, ty však mají nyní početnou marodku a jsou na místě jen ve čtyřech. Navíc Vanessa Hinzová se ani neprobojovala do stíhacího závodu. V něm byla z Němek nejlepší Miriam Gössnerová, ale až na 20. místě a opět se sérií chyb na střelnici.

Do štafety nastoupí německá čtveřice v pořadí Horchlerová, Gössnerová, Hinzová, Hildebrandová.

„Chtěli jsme toho v Anterselvě dokázat mnohem víc,“ uvedl Gerald Hönig, jejich trenér. „Ale nepropadáme depresi. Ve štafetě se může stát všechno možné.“

Krčmář si řekl o důvěru na posledním úseku

V závodě mužů bude chybět lídr Světového poháru Martin Fourcade, naopak do německé sestavy se vrátí Simon Schempp, v Ruhpoldingu nemocný a tudíž absentující.

S kým poběží štafetu

MUŽI (vybrané týmy)

1 RUSKO: Cvetkov, Garaničev, Malyško, Šipulin.
2 NORSKO: Björndalen, Svendsen, T. Boe, J. Boe.
3 RAKOUSKO: Grosseger, Eberhard, Eder, Landertinger.
4 FRANCIE: S. Fourcade, Fillon Maillet, Desthieux, Beatrix.
5 NĚMECKO: Lesser, Doll, Peiffer, Schempp.
6 USA: Bailey, Burke, Nordgren, Doherty.
8 ITÁLIE: De Lorenzi, Hofer, Montello, Windisch.
13 ČESKO: Krupčík, Šlesingr, Soukup, Krčmář.
14 SLOVENSKO: Kazar, Hasilla, Maťjaško, Otčenáš.

Češi vyzkouší na prvním úseku Tomáše Krupčíka, který 25. místem ve stíhacím závodě vylepšil své letošní pohárové maximum. „Křupas tu jezdí dobře a stříli spolehlivě,“ chválil ho Rybář.

Finišmanem tentokrát nebude Ondřej Moravec, ale Michal Krčmář, řečený Bimbo.

„Bimbovi se tu daří, i v posledních kolech si udrží na stojce svůj klid a udělá ji tak, jak má,“ vyzdvihl Rybář.

Dva nejzkušenější, Michala Šlesingra a Ondřeje Moravce trenéři v původní sobotní nominaci „schovali“ dovnitř štafety na druhý a třetí úsek. „Tam si mohou odvést svůj kus práce. Ještě však není úplně vyloučeno, že Ondru Moravce vyměníme za Jardu Soukupa. Ondra jel zatím úplně všechny závody, uvidíme, jak se bude před štafetou cítit,“ podotkl v sobotu večer český šéftrenér.

V neděli dopoledne pak skutečně udělal, o čemž uvažoval, a na třetím úseku vyměnil Moravce za Soukupa.

Tomáš Krupčík během sprintu SP biatlonistů v Anterselvě.

Tomáš Krupčík, 25. ze stíhacího závodu, českou štafetu rozjede

V Ruhpoldingu splnili muži cíl umístit se do 8. místa, zatímco ženy se v oslabené sestavě bez Soukalové po divokém průběhu štafety probily ve finiši na šestou příčku.

„Když to zase dopadne takhle, můžeme s tím být částečně spokojeni. A kdyby jak muži, tak ženy skončili výš, bude to super,“ říká Rybář.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)