Miriam Gössnerová

Miriam Gössnerová | foto: AP

Biatlonistka Gössnerová vyráží na další šampionát. Bez malorážky

  • 0
Jak toužila, tak udělá. Biatlonistka Miriam Gössnerová zvládne za jeden měsíc dva světové šampionáty. Po šesti disciplínách s malorážkou na zádech v Novém Městě na Moravě čekají třiadvacetiletou Němku v nejbližších dnech dva starty na šampionátu klasiků ve Val di Fieme.

Pestrá je její lyžařská kariéra. Rodačka z Garmisch-Partenkirchenu začínala na sjezdovce. Jenže jeden z jejich slalomových tréninků ukončil drsný pád, zlomená klíční kost a několik vyražených zubů.

Tak přesedlala na běžky, ve čtrnácti si k nim přidala malorážku na záda. V biatlonu se stala dvojnásobnou juniorskou mistryní světa, odborníky však zaujala zejména rychlými běžeckými výkony.

Bývalý trenér německých běžců Jochen Behle si ji vyhlídl jako posilu pro štafetu už na mistrovství světa v Liberci 2009 - a z Česka si Gössnerová odvezla stříbro. Stejný kov s kolegyněmi vyválčila i pod pěti kruhy ve Vancouveru 2010.

Tak třeba Němka Miriam Gössnerová se zatím na šampionátu střelecky trápí, jako...

A ve Val di Fiemme může zaútočit na další medaili. Pokusy bude mít dva, kromě štafety ji totiž trenéři nominovali i do závodu na 10 kilometrů volně. "To je splněný sen," netají pohledná Němka.

Před rokem se mezi biatlonistkami trápila, oslabila ji operace střev z léta 2011. Loni v létě však zhubla deset kilo a Gössnerová na tratích řádí jako vítr. V prosinci poprvé v kariéře vyhrála závod Světového poháru v Pokljuce - ve stíhacím závodě přitom udělala pět střeleckých minel!

Na nedávném šampionátu  v Novém Městě na Moravě byla na běžkách také z nejrychlejších. Jenže střelecká muška se poněkud vychýlila, tudíž se musela spokojit s šestým místem ve sprintu a závodě s hromadným startem respektive s pátou pozicí štafety.

Před Val di Fiemme si cíle nedává. "Běžecky se cítím opravdu dobře, v Novém Městě to bylo vidět. Kdyby ne, do Val di Fiemme bych nejela."


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)