Anders Besseberg

Anders Besseberg | foto: Tomáš Macek, MAFRA

Besseberg letos odejde z čela biatlonové unie. Nahradí ho Björndalen?

  • 19
Anders Besseberg letos skončí ve funkci prezidenta Mezinárodní biatlonové unie (IBU). Dvaasedmdesátiletý Nor, který je hlavou světového biatlonu od roku 1992, na zářijovém kongresu nebude usilovat o znovuzvolení.

Besseberg odchod z čela IBU potvrdil během Světového poháru na Holmenkollenu norské televizní stanici NRK.

Bojkot ruského finále

Neuhneme, vzkazují Češi světu

Dlouholetý šéf unie byl v posledních letech terčem kritiky kvůli tomu, jak liknavě se IBU staví k problému dopingu ruských sportovců. Naposledy během olympijských her v Pchjongčchangu unie potvrdila navzdory dopingovým aférám v Rusku jako dějiště finále Světového poháru Ťumeň, kam na protest nepojedou výpravy Česka, Kanady, USA a Ukrajiny.

Podle NRK není vyloučeno, že by Besseberga mohl nahradit jeho slavný krajan Ole Einar Björndalen. Čtyřiačtyřicetiletá biatlonová legenda možná po této sezoně ukončí kariéru a Besseberg věří, že by se osminásobný olympijský vítěz mohl hned vrhnout na funkcionářskou dráhu.

„Myslím, že by přerod z aktivního sportovce do role prezidenta zvládl,“ uvedl Besseberg. Lepší by však podle něj bylo, kdyby v případě zájmu začal nejprve pracovat ve výkonné radě IBU.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)