Michal Šlesingr

Michal Šlesingr ve vytrvalostním závodě na MS v Anterselvě, v němž vybojoval bronzovou medaili. | foto: AP, ČTK

Adrenalin hledá Šlesingr na vodě, klid u počítače

Anterselva, Praha - Na kajaku se řítí peřejemi, šplhá po skalách, dovádí na snowboardu, při paintballu sestřeluje kamarády, potápí se, vytváří internetové stránky. Mužem mnoha zájmů je biatlonista Michal Šlesingr, nejnovější objev českého sportu. Loni na jaře, když sjížděl Divokou Orlici, měl na Zemské bráně namále.

Ptejte se Michala Šlesingra ve čtvrtek od 12.00 ZDE 

"Cvaknul jsem se a pod vodou praštil hlavou o šutr," vypráví. "Zadunělo to jak hrom. Nemít kvalitní helmu, asi bych tam zůstal.

Dlouho jsem se pak držel za nějaký kořen a přicházel k sobě." K paintballu, hře na vojáky, strhl i své biatlonové kolegy. "Nakoupil jsem si speciální výbavu a automatickou zbraň za šest tisíc," líčí.

U Jablonného leze po skalách s obtížností sedm. A v Rudém moři se potopil do hloubky 25 metrů. Jen se šnorchlem! Po adrenalinovém šílenství však dlouhé hodiny trpělivě vysedává nad designem a grafikou webových stránek.

Podobné je to vlastně v biatlonu. Zběsilý úprk na lyžích, rychle se zklidnit na střelnici, skolit terč.

V Letohradu se mu Šlesingr věnuje od deseti let. V žácích býval nemastný, neslaný, jeden z mnoha. V dorostu oslnil. K titulu juniorského mistra světa 2002 přidal dalších šest cenných kovů z juniorských šampionátů.

"Doma jsou na poličce." Reprezentační trenér Milan Janoušek o něm říkal: "Je to paličák." Podivoval se: "Já a paličák?"

Vzápětí však uznal: "I když je fakt, že jakmile si něco usmyslím, těžko se mnou jiní hejbaj." Osobního kouče Vlastimila Vávru však poslouchá takřka na slovo.

"Michal umí skvěle načasovat formu na velké akce," pochvaluje si Vávra. Jen olympijský Turín byl výjimkou. Právě tehdy zahynula Šlesingrova kamarádka Tereza Hlavsová, myšlenkami bloudil v jiných sférách, trápil se.

Na stavební průmyslovce předloni maturoval z angličtiny za jedna, z ostatních předmětů za tři. Teď je ryzím profesionálním biatlonistou. V Letohradu koupil objekt bývalé samoobsluhy, dává si tu dohromady byt. Jednou se sem možná nastěhuje i s přítelkyní, bývalou biatlonistkou Mirkou Veselou.

"Na byt padnou všechny prémie z Anterselvy," říká Šlesingr. Za pět dnů se již jeho konto obohatilo o 15 tisíc eur. A ještě není konec. Po druhém místě ze sprintu mu vyčetli, že se při vyhlášení vítězů ani neradoval. "Musím to nejdřív nacvičit před zrcadlem," odvětil.

úterý potom bujaře vyskakoval na bronzový stupínek. "Vymyslel jsem vlastní choreografii." Ze šampionátu už má medaili stříbrnou, bronzovou i tu bramborovou, gratuloval mu prezident Václav Klaus. Jen zlato chybí ve sbírce.

"Jo, trochu se mi i to zlato hlavou honí," nepopíral. "Ale radši nepočítám, že bych ho o víkendu v masáku urval."


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)