Darina Mišurová z hradeckého Sokola (vlevo), kterou brání Petra Záplatová z VŠ

Darina Mišurová z hradeckého Sokola (vlevo), kterou brání Petra Záplatová z VŠ Praha. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Boj o bronz: Hradecké basketbalistky potřebují konečně zlomit Valosun

  • 0
Pokud chtějí basketbalistky hradeckého Sokola zažít stejnou radost jako před rokem, potřebují v následujících dnech zcela zásadně přepsat své letošní statistiky. V boji o bronzové medaile, které obhajují z loňska, proti nim totiž stojí Valosun Brno, se nímž v této sezoně prohrály všechna čtyři vzájemná ligová utkání.

Z čísla nula na kontě výher se potřebují rychle vyhoupnout na trojku. Pokud se jim to nepodaří, budou medaily slavit soupeřky.

"Jakou bilanci se soupeřem máme, mě nezajímá, teď se všechno maže," říká ale před začínající sérií o bronz trenérka Hradce Králové Romana Ptáčková.

Může si podobné tvrzení dovolit ze tří důvodů důvodů. Prvním je samotný fakt, že boje v play-off přinášejí úplně jiný tlak a výsledkový favorit nemusí mít navrch.

Série o bronz

1. zápas - sobota v 15.30 Valosun Brno - Hradec Králové
2. zápas - neděle v 18.30 Valosun Brno - Hradec Králové
3. zápas - úterý v 18.30 Hradec Králové - Valosun
případný 4. zápas - středa 18.30 Hradec Králové - Valosun Brno
případný 5. zápas - 5. 5. v 17.30 Valosun Brno - Hradec Králové

Vzájemná bilance
Hradec Králové - Valosun 58:60 hráno 5. března 2014
Valosun - Hradec Králové 75:66 hráno 25. ledna 2014
Valosun - Hradec Králové 74:57 hráno 30. listopadu 2013
Hradec Králové - Valosun 60:66 hráno 9. října 2013

Druhým pak výsledky vzájemných zápasů, které byly často vyrovnané a ten poslední byl ve prospěch soupeře jen o dva body. Navíc Hradec o výhru přišel až v poslední čtvrtině, do té doby neustále vedl.

A konečně také semifinále, které duelům o bronz bezprostředně předcházelo. V něm totiž Valosun sice podle očekávání na svého městského rivala Imos nestačil, ale jednoznačnost série překvapila. Nejenže všechny tři zápasy Imos vyhrál, ale Valosun v nich byl alespoň podle výsledků bez šancí na úspěch. Nejtěsnější porážka byla o 17 bodů, nejvyšší téměř o 40. "Tak snadný průběh překvapil," netají opora hradeckého družstva Darina Mišurová.

Právě její zdravotní stav je před dnešním a zítřejším zápasem poněkud znepokojující. V posledním semifinále s USK Praha si totiž poranila kotník. "Připravená hrát bude," uvedla Ptáčková s tím, že klíčová rozehrávačka družstva začala po sobotním zranění trénovat až ve čtvrtek.

Hradecké družstvo před rokem slavilo bronz poté, co v sérii o 3. místo udolalo rivalky z Trutnova. Letos se o něj bude rvát s týmem, který právě před rokem vyřadilo ve čtvrtfinále. Na rozdíl od obou loňských sérií bude nyní mít nevýhodu v tom, že začne na hřišti soupeřek, kde by se navíc hrá případný pátý, rozhodující duel. Pokud by k němu mělo dojít, bude se určitě dvakrát hrát v Hradci Králové. Úterní zápas je jistý, středeční podle vývoje série.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž