Eva Moučková z Karlových Varů a Veronika Bortelová z Nymburku bojují o míč.

Eva Moučková z Karlových Varů a Veronika Bortelová z Nymburku bojují o míč. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Zázrak nymburských basketbalistek: v lize bez prohry, v Eurocupu postup

  • 0
Hned při své premiérové účasti se basketbalistkám Nymburka podařilo postoupit ze základní části Eurocupu do další fáze soutěže. Po domácím vítězství nad švýcarským Fribourgem 79:54 už nemusejí čekat na čtvrteční domácí souboj proti francouzskému Landes, postup mají v kapse.

„Je to určitě největší úspěch v historii ženského basketu v Nymburce,“ radoval se trenér Daniel Kurucz. „Průběh zápasu proti Švýcarkám nám navíc dovolil, aby se na palubovce prostřídaly všechny hráčky. I holky z lavičky si tak mohly bezprostředně užít radost z postupu,“ dodal Kurucz.

Nymburk letos drží famózní bilanci. Nedělní výhra 60:49 na palubovce VŠ Praha byla už dvanáctou v lize, kde Lvice dosud nepoznaly přemožitelky a jsou hlavním favoritem na vyzvání USK Praha ve finále.

V Eurocupu poznal Nymburk jediné dvě porážky sezony, těsně padl v Landes a prohrál také v maďarské Pecsi. I tak to však stačí na historický postup mezi šestnáctku nejlepších.

„Jsme moc rády, že jsme to v premiérové sezoně dokázaly,“ radovala se pivotka Lenka Šípová, jedna z letních posil. „V klíčovém domácí zápas s Fribourgem jsme uspěly díky týmové hře a podařilo se nám i pobavit diváky.“

Jistý postup do další fáze má už také Landes, lotyšská Riga, ruský tým Vidnoje Moskva, turecký Universitezi Istanbul, Maďarky z Miškolce, či italská Neapol, která uspěla ve skupině s už vyřazeným brněnským Valosunem.

Nymburk skončí ve skupině F druhý, francouzské Landes už nemůže předstihnout ani v případě domácí výhry. „Pokud dokážeme zahrát koncentrovaně jako proti Fribourgu, můžeme uspět i v tomhle příštím zápase,“ nabádá další z pivotek, Lotyška Egle Šikšniute.

Zápas proti Landes se hraje v nymburském sportovním centru ve čtvrtek od 19 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž