Základní ambicí Prostějova je playoff

  • 11
Prostějov - Jistota postupu do playoff, tzn. umístění do 6. místa po základní části Mattoni Národní basketbalové ligy. To je základní ambice nováčka nejvyšší domácí basketbalové soutěže BK Prostějov, tak, jak ji na oficiální tiskové konferenci nastínil prezident klubu Jiří Snášel.

"Velice rádi bychom se po základní části umístili do 6. místa a zajistili si tím účast v playoff. To je náš prvořadý cíl," uvedl Snášel s tím, že tým byl vhodně posílen a tudíž nezastírá své ambice. Ty se pochopitelně vůbec neslučují s rolí nováčků, v nichž se před Prostějovem ocitli např. Kroměříž či Chomutov.

"V loňské sezoně jsme měli družstvo stavěné na druhou ligu. Pokud však chceme hrát v popředí Mattoni NBL, byla nutná obměna. V první řadě se nám podařilo získat silnou osobnost na trenérský post v podobě Predraga Benáčka, na palubovce by měl být dirigentem našeho orchestru Petr Czudek."

Právě elitní český rozehrávač s letitými reprezentačními zkušenostmi, jenž do Prostějova přišel z Opavy ověnčen sedmi mistrovskými tituly, hovořil směrem k nadcházející sezoně v ještě optimističtějším duchu. "Sedm titulů je krásných, ale dnes se vše zaokrouhluje a já bych rád završil kariéru s 10 tituly. A smlouvu mám v Prostějově na tři roky...," usmál se dobře naladěný Czudek.

Co jej vlastně do týmu ambiciózního nováčka přivedlo? "Po skončení loňské sezony jsem měl tři nabídky. Kromě Prostějova se ozval Nymburk a zůstat jsem samozřejmě mohl v Opavě. Ve finále jsem se rozhodoval mezi Nymburkem a Prostějovem a rozhodl se pro nováčka Mattoni NBL."

Důležitou roli v Czudkově rozhodování hrál fakt, že s ním v Prostějově počítají i po skončení hráčské kariéry. "Nechtěli mě jen na rok či dva, jako v Nymburce, ale domluvili jsme se na delší spolupráci. A navíc to mám blíž do Opavy," uvedl další nezanedbatelnou skutečnost lídr nově se rodícího týmu.

Kromě něj uvítal zkušený kouč Benáček v kabině další zvučné posily: reprezentanta Marka Stuchlého, vicemistra Evropy Jiřího Okáče či skvělé zahraniční hráče Callahana, Palmera a Adžiče. "Nedělím hráče v týmu na hvězdy a nosiče vody, žádné rozdíly mezi nimi nedělám," pronesl hned na úvod Benáček.

Z družstva, které vyhrálo druhou ligu, zůstali zkušený křídelník Lukianec, dále Zdeněk, Panáček, Novák, Blažek a Jurečka. Z Pardubic navíc přišel 211 cm vysoký pivotman Kukačka a alternací za Czudka bude slovenský rozehrávač Jankovič.

"S kádrem, který mám k dispozici, jsem více než spokojený," zdůraznil prostějovský kouč. "Je mnohem silnější, než jsem čekal. Navíc podmínky a zázemí v klubu jsou na té nejvyšší úrovni, dokonce mohu říci, že lepší, než v Nymburce," připomněl Benáček své nedávné působiště.

Na úvod sezony hraje Prostějov třikrát v domácím prostředí. Hned v prvním utkání navíc přivítá úřadujícího mistra z Nymburka. "Alespoň uvidíme, na čem jsme," pousmál se Benáček. "Myslím si, že je v našich silách první tři domácí zápasy vyhrát."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž