Vysokoškoláky čeká další turnaj NEBL

  17:54
P r a h a - Další velmi náročná zápasová série čeká v těchto dnech na basketbalisty USK Erpet Praha. Zatímco na začátku letošního roku absolvovali svěřenci trenéra Milana Šedivého během 12 dnů sedm zápasů, nyní je čeká „šňůra“ šesti klání během 11 dnů. Připomeňme si pouze, že z předchozí zápasové série vyšli hráči českého klubového mistra se ctí, když šestkrát zvítězili a podlehli pouze úřadujícímu šampionu Severské basketbalové ligy CSKA Moskva a to o pouhý bod šestkou v poslední vteřině hry.

"Asi bychom se vůbec nezlobili, kdybychom se podobnou úspěšností mohli pyšnit i tentokrát. Bude to sice těžké, nikoliv však nemožné. Hráči se již dostatečně adaptovali na podobnou zátěž a doufám, že odehrajeme stejně kvalitní zápasy jako na začátku ledna. Navíc nás čekají i těžké zápasy v lize, kdy hrajeme na Spartě a hostíme doma Kunín,“ uvedl trenér Milan Šedivý v jednoznačné narážce na tři veledůležité úspěchy jeho týmu v NEBL.

Právě blížící se turnaj Severské ligy je pro tým z Folimanky velmi důležitý. Pražané v současnosti figurují na 10. místě, tedy příčce zajišťující ještě postup do nadstavbového play-off. V pondělí 5. respektive v úterý 6. února přitom na vlastní palubovce přivítají celky v tabulce bezprostředně sousedící – 8. Haribo London Towers a 9. BC Kyjev.

"Dnes nás mohou mrzet některá utkání ze začátku soutěže, kdy jsme se teprve seznamovali se stylem hry, způsobem rozhodování a vůbec celkovou atmosférou Severské ligy. Stávající umístění by pro nás bylo pochopitelně ohromným úspěchem, ale vzhledem k tomu, že poslední dva zápasy v NEBL sehrajeme s dvěmi absolutně nejsilnějšími celky soutěže – Žalgirisem Kaunas a Permem -, je nám jasné, že chceme-li si naší bilanci vylepšit, musíme bodovat nyní proti Londýnu a Kyjevu,“ tvrdí kouč mistrovského celku, který měl možnost ukrajinského mistra sledovat na vlastní oči při premiérovém turnaji NEBL.

"Je to velmi dobře poskládaný tým s řadou individualit, z nichž asi největší dojem na mě udělal dvoumetrový křídelník Korablov. To je hráč, kterého bych opravdu chtěl mít v mužstvu. Vedle něj nelze opomenout například černého Američana Cornella na rozehrávce, či pivotmana Balašova. Pravda je ale i to, že tyto moje poznatky jsou již téměř čtyři měsíce staré a hra jednotlivých týmů se mění, což mám možnost sledovat na vlastním kolektivu,“ mapuje nejsilnější zbraně ukrajinského celku.

Ani anglický tým však nelze podceňovat, byť ostrovní basketbal nemá ve světě valný zvuk. Kostru týmu totiž tvoří černí Američané vedení taktéž zámořským koučem Nickem Nursem.  Je sice pravda, že daleko nebezpečnější jsou „londýnské věže“  v domácím prostředí ve Wembley, ovšem i oni již několikrát dokázali překvapit na půdě soupeře.

"Bude to jistě velmi dobře fyzicky disponovaný tým, plný výborných skokanů a silových hráčských  typů,“ předpovídá trenér vysokoškoláků. Basketbalisté pražského klubu mají za sebou vcelku klidné období reprezentační pauzy. Jako rozehrávka před již zmiňovanými zápasy  v NEBL poslouží českým mistrům dvě utkání s Děčínem.

Nejprve se Severočechy utkají na jejich palubovce ve středu v rámci Českého poháru a následně pak v sobotu doma v ligovém souboji. Trenér Šedivý měl po dobu reprezentační přestávky k dispozici téměř kompletní kádr, z kterého chyběli pouze dva reprezentanti Marian Přibyl a Pavel Kubálek  a lze tudíž předpokládat, že se vysokoškoláci náležitě připravovali.

Tak trochu neznámou bude aktuální zdravotní stav týmu vzhledem k probíhající chřipkové epidemii. Varováním v tomto směru bylo onemocnění pivotmana Delaliče, který v pondělí ulehl s chřipkou a všech čtyř dorostenců, nově zařazených do přípravy A-týmu.

"Do jaké míry bude Delaličova choroba závažná, zatím nevím. V současné době leží, takže jakékoliv prognózy jsou předčasné. Navíc se z reprezentačního soustředění vrátil s nataženým stehenním svalem Pavel Kubálek,takže  v současné době mám k dispozici deset hráčů," konstatoval trenér Šedivý.

Program nadcházejícího turnaje severské ligy bude oproti minulým tak trochu výjimečný. První zápas s London Towers začíná v pondělí již v 16.30 h a to z důvodů přímého televizního přenosu. Druhý den se pak na Folimance začne pro změnu později než je zvykem – konkrétně v 19 h. Důvodem je pozdní přílet kyjevského celku do Prahy. Ukrajinci přistanou a ruzyňském letišti linkou z Varšavy až v 15 h a tudíž byl zápas o posunut dozadu o hodinu a půl. 

"Nechci spekulovat do jaké míry se to může nebo nemůže podepsat na jejich výkonu, nicméně z vlastní zkušenosti vím, že když jsme dorazili do Talinu taktéž v den utkání, že to pak nebylo nic moc," spekuluje kapitán USK Erpet Petr Treml.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Lehečka je v Madridu v osmifinále, Menšík kvůli problémům s rukou vzdal

29. dubna 2024  15:32,  aktualizováno  19:27

Tenista Jiří Lehečka postoupil na antukovém turnaji v Madridu do osmifinále. Brazilce Thiaga...

Trenér Gross má nového parťáka. Spartu s ním povede Stavjaňa

29. dubna 2024  19:12,  aktualizováno  19:25

Hokejisty Sparty povede v příští sezoně společně s Pavlem Grossem nově Antonín Stavjaňa, který...

Senzace na úkor Čechů. Osmnáctku na MS předčil outsider z Kazachstánu

29. dubna 2024  16:43,  aktualizováno  18:59

Den po vydřené výhře nad Švédskem prožili čeští hokejisté do 18 let na mistrovství světa ve Finsku...

My si hlasy nekupujeme. Hadamczik se vyjádřil k financování mistrovství světa

29. dubna 2024  18:45

Otázky na podhodnocení očekávaných příjmů ze vstupného na mistrovství světa, na zvraty v budování...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...