Karlovy Vary - USK Praha: domácí Cathleen DeHavenová (vlevo) přechází přes Evanthii Maltsiovou

Karlovy Vary - USK Praha: domácí Cathleen DeHavenová (vlevo) přechází přes Evanthii Maltsiovou | foto: Martin Stolař, MAFRA

Vysokoškolačky přišly o výpomoc, čtyřka ale Karlovým Varům utekla

  • 2
Druhý pokus vyšel. Karlovarské basketbalistky udolaly na domácí palubovce nováčka VŠ Praha 72:56. "Pouze dva získané body mě těší, z předvedené hry nemám radost," přiznal po zápase Tomáš Veselý, kouč karlovarských basketbalistek.

Už před zápasem Karlovy Vary věděly, že v první čtyřce tabulky nebudou. Rozhodla výhra Slovanky nad Hradcem Králové a vzájemné zápasy. "Přípravu na zápas to ale neovlivnilo," říká Veselý.

Duel zato ovlivnila jiná věc. Trojice reprezentantek Šujanová, Bartoňová, Pecková téměř sama zařídila středeční výhru nad Lokomotivou, v sobotu v Karlových Varech dres vysokoškolaček už nenavlékla.

"Nebudu se k tomu vyjadřovat," uťal trenér VŠ Zdeněk Sýkora debaty na téma výpomoci z USK Praha. V kuloárech se hovoří o tom, že zasáhla samotná FIBA a hostování reprezentantek v dresu nováčka zmíněnému triu zatrhla.

Odveta nahoru a dolů

Sobotní odvetu rozehrála Lokomotiva velmi dobře, v úvodu vedla 10:2. Jenomže v 8. minutě hosté otočili a první desetiminutovku vyhráli 15:17. Zbytek zápasu už domácí hráčky dominovaly. "Náš výkon byl jako sinusoida: nahoru - dolů," ví Veselý.

Karlovarský kouč zná i důvod: "Začali jsme vymýšlet nesmyslné věci a nepochopitelně přestali hrát. Chci věřit, že je to z únavy," říká. Během Vánoc do týmu totiž pumpoval fyzičku. Hráčky toho dost naběhaly. "Herní zkušenost přijde později," doufá teď.

Trenér vysokoškolaček Zdeněk Sýkora byl s výkonem svého týmu spokojen s výhradami. "Některé hráčky neodevzdaly, co by měly, brzy se smířily s prohrou."

Karlovarské basketbalistky tak do první čtyřky neproklouzly. Nyní je čeká deset zápasů ve skupině A2 a boj o co nejvyšší pozici. "Zápasů je deset. Hlavně nechceme spadnout do play-out, což při tabulkové vyrovnanosti není nemožné. Budeme hrát na páté, šesté místo," říká trenér Tomáš Veselý. Momentálně jsou karlovarské basketbalistky páté.

 

Reprezentantky udělaly velkou práci, ví Borecká

Karlovy Vary - USK: Irena Borecká pronikáK výhře nad VŠ Praha 72:56 přispěla devíti body Irena Borecká. K tomu byla se šesti asistencemi nejlepší hráčkou kola. "Začaly jsme velmi dobře, vyhrávaly 10:2. Potom jsme ale udělaly pár chybiček našimi blbostmi, soustředěním jsme to naštěstí stáhly a dostaly se do vítězného tahu," vysvětlovala Irena Borecká po posledním zápase základní části.


VŠ už neposílily reprezentantky Šujanová, Bartoňová, Pecková, které vás vlastně porazily ve středu v Praze.
Ty tři tam udělaly velkou práci, byly nejlepší střelkyně, měly jsme s nimi problémy. Navíc měly štěstí, třeba Bartoňová nikdy neměla takové procento trojek jako proti nám. Ostatní jsou mladé, běhavé, a když jsme se přizpůsobily jejich hře, tak jim to sedělo.


Změnilo se něco v dalším zápase díky jejich absenci?
Přidaly jsme hlavu, začaly hrát na pivoty a bylo to o něčem jiném.


Už před zápasem jste věděly, že do první čtyřky nepostoupíte. Změnilo to předzápasovou strategii?
Hlavně jsme chtěly napravit, co jsme předvedly v Praze. Tam jsme jedna vedle druhé hrály velice špatně, kromě Magerčiakové.


Byl to první zápas v novém roce. Proč nevyšel?
Mezi Vánocemi jsme hodně běhaly a teď se na nás padla veliká únava. Doufám, že to, co jsme naběhaly, se projeví později.


Před vámi jsou boje ve skupině A2, zatím jste v tabulce páté.
Určitě bychom chtěly zůstat na pátém místě. Pro play off je Slovanka docela dobrý soupeř, ale i Trutnov je hratelný. Uvidíme, jak se to vyvine. Dá se hrát s oběma dvěma.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž