Jayson Tatum z Bostonu skóruje proti Washingtonu.

Jayson Tatum z Bostonu skóruje proti Washingtonu. | foto: AP

Tatum sestřelil Washington a poslal Boston do play off NBA. Indiana dál věří

  • 15
Basketbalisté Bostonu zapomněli na trápení v závěru základní části NBA, v předkole play off porazili 118:100 Washington a v prvním kole vyřazovací části vyzvou druhý nejlepší tým Východní konference - Brooklyn. I díky Jaysonu Tatumovi, který se blýskl 50bodovým zápisem. Ještě dýchají i Wizards, protože dostanou druhou šanci. V souboji o osmou příčku se utkají s Indianou, která zdemolovala Charlotte 144:117.

Tatum na padesátibodový výkon potřeboval 32 střeleckých pokusů ze hry, přičemž jich proměnil 14 včetně pěti trojek. Ani jednou se však nemýlil z čáry trestného hodu, odkud trefil všech 17 střel. Přidal i osm doskoků, čtyři asistence a dva bloky. „Na hřiště jsem dnes přišel s tím, že budu jasně nejlepší,“ uvedl po utkání. S 29 body a sedmi doskočenými míči mu sekundoval Kemba Walker, double double za 12 bodů a 12 doskoků si připsal Tristan Thompson.

Washingtonu nestačily dobré výkony obvyklých lídrů: Bradley Beal nasbíral 22 bodů, devět doskoků a šest asistencí, Russell Westbrook 20 bodů a 14 doskoků. Kromě obou hvězd nastřádal Ish Smith 17 bodů a doskočil osm míčů a pivot Daniel Gafford přidal 12 bodů.

Jayson Tatum z Bostonu při střelbě, před ním Ish Smith z Washingtonu.

Wizards odehrají s Indianou zápas o osmou příčku na Východě, přičemž vítěz tohoto střetnutí vyzve v play off nejlepší tým konference Philadelphii. Pacers měli v úvodu předkola snadnou práci s Charlotte, které porazili jasně o 27 bodů. Indiana rozhodla víceméně už v prvním poločase, který ovládla 69:45, a celkově si během duelu vytvořila náskok až 39 bodů. A to navzdory absencím Carise LeVerta, Mylese Turnera, T.J. Warrena nebo Jeremyho Lamba.

Západ čeká šlágr

V Západní konferenci se ve středu o sedmé místo utkají v atraktivním duelu šampioni Los Angeles Lakers s Golden State. Poražený se posléze postaví vítězi zápasu mezi devátým Memphisem a desátým San Antoniem.

Pacers spoléhali na osm dvouciferných střelců, z nichž nejvíc, 23 bodů, si připsal Kanaďan Oshae Brissett. Doug McDermott přidal 21 bodů, zazářil nicméně především Litevec Domantas Sabonis. Syn slavného otce nasbíral za 32 a půl minuty na hřišti 14 bodů, 21 doskoků a devět finálních přihrávek.

„Hráli jako tým zkušených veteránů. Vůbec se nenechali rozhodit tíhou okamžiku a byli ještě lepší, než jsme u nich zvyklí,“ uvedl trenér poražených James Borrego. Miles Bridges sice nastřílel 23 bodů a přidal osm doskoků, Hornets však až příliš výrazně chyběli Gordon Hayward a Cody Martin. Pro Charlotte tak končí sezona.

Výsledky NBA

Předkolo play off - Východní konference:

Indiana - Charlotte 144:117

Boston - Washington 118:100

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž