John Wall z Washingtonu úpí mezi Tarikem Blackem (vlevo) Juliusem Randlem z Los...

John Wall z Washingtonu úpí mezi Tarikem Blackem (vlevo) Juliusem Randlem z Los Angeles Lakers. | foto: Reuters

Washington porazil i Lakers a po 38 letech vyhrál svou divizi

  • 33
Basketbalisté Washingtonu zahájili čtyřzápasovou sérii na západním pobřeží vítězně. Bez Tomáše Satoranského v sestavě v NBA navázali na výhru na palubovce mistrovského Clevelandu a porazili Los Angeles Lakers 119:108. O čtvrtý úspěch Wizards za sebou se nejvíce zasloužil John Wall, který si připsal 34 bodů a 14 asistencí.

Úvod zápasu patřil hostům, ale pak Lakers ukázali, že to svěřenci kouče Scotta Brookse až tak jednoduché mít nebudou. Brzký dvanáctibodový náskok soupeře domácí do první přestávky smazali, o poločase už vedli a ve třetí čtvrtině Washingtonu odskočili až o 16 bodů.

Wizards se dostali znovu do vedení až tři minuty před koncem a díky tomu, že poslední čtvrtinu ovládli 37:13, definitivně dokonali obrat. Vedle 34bodového Walla dali Bradley Beal a Otto Porter po 16 bodech, ale i to na druhý nejhorší tým ligy stačilo. Lakers vedl D ́Angelo Russell s 28 body a devíti asistencemi. Jordan Clarkson přidal 22 bodů.

Washington získá poprvé po 38 letech první příčku v Jihovýchodní divizi. „Ani jsem to o divizní výhře nevěděl, my teď bojujeme hlavně o nasazení pro play-off,“ řekl kouč Brooks.

Důležité souboje o postup do play-off z Východní konference zvládli basketbalisté Miami, Milwaukee i Atlanty.

Osmé Miami zvítězilo díky dopichu Hassana Whitesida takřka s klaksonem nad desátým Detroitem 97:96. Heat přišli o dvanáctibodový náskok z druhé půle a půl minuty před koncem naopak ztráceli čtyři body. Goran Dragič dal rychle šestku a koš a krátce poté dostali Heat šanci na výhru. V divoké závěrečné sekvenci nejprve neproměnil střelu Tyler Johnson, Dragič vybojoval doskok ale také minul a Whiteside svou zraněnou rukou dorazil míč do koše.

Whiteside rozhodl o výhře Miami nad Detroitem

Slovinský rozehrávač Dragič vedl svůj tým s 28 body, Whiteside si k 17 bodům připsal devět doskoků. Výhra posunula Heat o zápas před deváté Chicago na osmé místo a o dva a půl zápasu před desátý Detroit. „Kluci tak moc chtěli tuhle výhru a zaslouží si jí,“ chválil své svěřence kouč Miami Erik Spoelstra.

Naopak Detroit, který držel Kentavious Caldwell-Pope s 25 body, prohrál popáté v řadě a play-off se mu vytrácí. „Tohle opravdu hodně bolí. Měli jsme ten zápas v rukou, ale nezvládli jsme to. Oni byli v koncovce lepší,“ řekl zklamaně novinářům rozehrávač Ish Smith, jenž dal 19 bodů.

Šesté Milwaukee vyhrálo nad Charlotte 118:108, když už v první půli vedlo o 22 bodů. Nejlepším střelcem vítězů byl Tony Snell s 26 body, Jannis Antetokunmpo ho podpořil 20 body a osmi doskoky. Hornets spoléhali hlavně na šestadvacetibodového Kembu Walkera a dvacetibodového Franka Kaminského.

Pátá Atlanta zastavila sérii sedmi porážek, když si poradila s Phoenixem 95:91. Suns i bez zraněného střelce Devina Bookera vedli a nebyli daleko od výhry, ale šňůra domácích 17:1 otočila skóre ve prospěch Hawks. Vítěze vedl s 27 body a devíti asistencemi Dennis Schröder (ztratil však osm míčů), Ersan Ilyasova má 18 bodů a 12 doskoků. Za poražené stihl 24 bodů a osm doskoků T. J. Warren, nováček Tyler Ulis připojil 15 bodů, 10 asistencí a šest doskoků.

Zaváhali hráči sedmé Indiany, kteří doma podlehli Minnesotě v koncovce 114:115. Pacers táhl s 37 body Paul George, za hosty dal stejně bodů Karl- Anthony Towns, který k tomu připojil 12 doskoků.

Souboj Towns vs. George

V koncovce rozhodl Ricky Rubio, když trefil trojku 3,4 sekundy před koncem, španělský rozehrávač si v utkání připsal celkem 21 bodů a 10 asistencí, Gorgui Dieng přispěl Wolves 19 body. Pacers měli šanci odpovědět, jenže Monta Ellis svou střelu zahodil a zůstal na 19 bodech, Jeff Teague zvládl 20 bodů a 10 asistencí. Indianě se postupně zranili Rodney Stuckey, Al Jefferson a Glenn Robinson III.

V přímém souboji o poslední postupovou příčku v Západní konferenci se radoval z vítězství Portland, který si osmé místo pojistil výhrou 122:113 nad Denverem. Vede nad Nuggets o jeden zápas, navíc má výhodu při vyrovnané bilanci. Nejvíce se o to zasloužil C. J. McCollum, autor 39 bodů, Jusuf Nurkič si proti nedávným spoluhráčům vylepšil osobní rekord na 33 bodů a připojil 16 doskoků a tři bloky. Damian Lillard přidal 19 bodů, sedm asistencí a šest doskoků.

První poločas byl velmi vyrovnaný a mezi oběma týmy se měnilo vedení, ale ve třetí čtvrtině domácí utekli a získali si zápas pod kontrolu. Utkání bylo velmi vyhecované a plné emocí, což dokazuje i Nurkičovo prohlášení po utkání.„Museli jsme vyhrát a zvládli jsme to. Přeji Denveru hezké léto,“ popíchl zklamaného soupeře Nurkič.

Jusuf Nurkič proti bývalým spoluhráčům z Denveru

Střeleckým lídrem poražených byl Jameer Nelson s 23 body, pivot Nikola Jokič, kterého upřednostnili Nuggets před Nurkičem, doplnil 17 bodů osmi doskoky a osmi asistencemi.

Nejlepší tým soutěže Golden State si připsal osmou výhru v řadě po výsledku 113:106 v Houstonu. Rockets v prvním poločase prohrávali už rozdílem 22 bodů, manko sice dokázali zkorigovat, ale hosté si 60. výhru v ročníku nenechali vzít. Jsou teprve šestým týmem historie, který po tři sezony za sebou vyhrál alespoň 60 zápasů v základní části. Ve středu je čeká důležitý duel o první příčku na hřišti San Antonia.

„Tohle je důležitá část sezony. Hrajeme zápasy proti týmům těsně za námi v tabulce, a navíc na jejich hřišti. Ukázalo se, že na tom nejsme úplně špatně, ale ještě máme co zlepšovat,“ řekl Stephen Curry, který nastřílel 32 bodů, přidal sedm asistencí a vyrovnal si osobní rekord na deset doskoků.

Klay Thompson připojil 25 bodů, Draymond Green dodal 19 bodů a devět doskoků. Jejich trenér Steve Kerr slaví v průběhu třetí sezony už 200. vítězství, na tuto metu došel nejrychleji nejen v rámci NBA, ale i v součtu s hokejovou NHL, baseballovou MLB a NFL amerického fotbalu.

Stephen Curry v duelu v Houstonu

Warriors nasázeli v první čtvrtině 37 bodů a v první půli vedli až dvaadvacetibodovým rozdílem, než domácí zabrali a tři minuty před koncem snížili na šestibodový rozdíl. V důležité chvíli ale James Harden neproměnil nájezd a Curry na druhé straně trojkou definitivně rozhodl.

„Z nějakého důvodu jsme prostě dnes vůbec nehráli dobře. To se moc často nestává, ale musíme se rychle poučit,“ řekl kouč Rockets Mike D ́Antoni.

Houston vedl i s bolavým zápěstím James Harden, který dosáhl na svůj dvacátý triple-double v sezoně za 24 bodů (proměnil jen pět z 20 střel), třináct asistencí a jedenáct doskoků. Mladý švýcarský pivot Clint Capela zvládl 21 bodů a sedm doskoků.

Philadelphia zvítězila v Brooklynu 106:101, přestože má na k dispozici jen devět zdravých hráčů. Dario Šarič nastřílel za vítěze 23 bodů, Robert Covington přidal 21 bodů a 13 doskoků a Timothé Luwawu-Cabarrot je doplnil 17 body a devíti doskoky. Nets vedl Brook Lopez s 26 body, devíti doskoky a šesti asistencemi.

Výsledky basketbalové NBA

Atlanta - Phoenix 95:91
Brooklyn - Philadelphia 101:106
Charlotte - Milwaukee 108:118
Detroit - Miami 96:97
Houston - Golden State 106:113
Indiana - Minnesota 114:115
LA Lakers - Washington 108:119
Portland - Denver 122:113


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž