Adam Silver

Adam Silver | foto: AP

Za komisionáře Silvera se NBA výluce vyhne. Tedy snad

  • 0
Adam Silver, nejvýše postavený činovník basketbalové NBA, se v neděli nechal slyšet, že došlo k výraznému pokroku ve vyjednávání mezi ligou a hráčskou asociací a není prý daleko nová kolektivní smlouva.

Mohly by se tak naplnit odhady optimistů, kteří tvrdili, že nedojde ke stávce a příští sezona NBA se odehraje kompletní. Současná smlouva totiž vyprší po skončení právě se rozbíhajícím ročníku.

„Neřeknu vám žádný konkrétní čas, kdy k dohodě dojde, ale máme schůzky a jednání pokračují dobře,“ řekl komisionář Silver v rámci tiskové konference k přípravným utkáním NBA odehraným v Číně.

„Mohu vám pouze prozradit, že šéfka hráčské asociace Michele Robertsová, byla ve Španělsku, odkud jsem se také právě vrátil, a na místě jednala nejenom se zástupci Oklahoma City Thunder, ale i se mnou. Jsme v pravidelném kontaktu a já jsem nakloněný tomu, že brzy dojdeme k dohodě,“ pokračuje Silver.

Podle zástupců obou stran by se vše mělo stvrdit během pár týdnů, což by mělo zabránit problémům jako v roce 2011, kdy se stávkovalo až do prosince a liga přišla o celou přípravu a šestnáct utkání základní části.

Současná smlouva, podepsaná právě v roce 2011, má délku deset let, ale možnost vypovězení po pěti letech. Její změnu si přejí obě strany a mají čas do patnáctého prosince, dokdy trvá výpovědní lhůta.

„Snažíme se vyjednávat s hráči a zatím můžu říct, že všechno jde velmi dobře a obě strany spolupracují, aby došlo k dohodě. Obě strany ví, že jsme se od roku 2011 hodně posunuli kupředu a liga vydělává jako nikdy v historii. Ani jedna strana si nepřeje neodehrané zápasy, které by stály jen peníze a problémy s partnery. Je toho hodně v sázce a proto věřím, že vše dobře dopadne,“ dodává Silver.

V minulé smlouvě, ještě vyjednávané Silverovým předchůdcem Davidem Sternem, šlo hlavně o rozdělení zisků mezi hráče a majitele klubů. Ve zkratce: majitelům se podařilo posunout procenta z 53:47 pro hráče na dělení 50:50.

Jaké budou podmínky letošní smlouvy? Na to si budeme muset ještě počkat, miliardový kolos zvaný NBA však by měl pokračovat příští sezonu bez stávky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž