Padnou naděje Nymburských jak Phil Ricci v utkání s Ventspilsem? Anebo přinese bojovnost Středočechů kýžený náskok do posledního zápasu?

Padnou naděje Nymburských jak Phil Ricci v utkání s Ventspilsem? Anebo přinese bojovnost Středočechů kýžený náskok do posledního zápasu? | foto: Michal Klíma, MAFRA

Výhra nad Biellou přiblíží Nymburským postup v poháru. Prohra přinese konec

  • 8
Basketbalisté Nymburka si to dobře spočítali. Výhra v eurocupovém utkání nad italskou Biellou znamená nakročení k postupu do další fáze soutěže. Pokud to bude vítězství o devět a více bodů, naděje českých mistrů ještě vzrostou. Zato porážka rovná se vyřazení Středočechů už v základní skupině.

Východisko pro počítání postupových nadějí čtveřice účastníků skupiny H vypadá takto:

Tabulka skupiny H

Z V P S B
1. Lauretana Biella 4 3 1 320:281 7
2. Bamberg 4 3 1 323:291 7
3. ČEZ Nymburk 4 2 2 300:286 6
4. Ventspils 4 0 4 236:321 4

Tabulka odhaluje, že beznadějně poslední lotyšský Ventspils je vyřazen z bojů o postup. Ostatní tři týmy - Nymburk, Biella a Bamberg - ale zůstávají v očekávání. Který z nich obdrží druhého černého Petra?

Scénář první: Nymburk zvítězí o devět či víc bodů

V případě hladkého vítězství nad Biellou se Středočeši bodově srovnají s italským celkem, navíc budou mít v soubojích s Bambergem a Biellou aktivní skóre. V závěrečném utkání skupiny (12. ledna) jim tak bude stačit jakákoli výhra v Lotyšsku. O druhé postupové místo se pak utkají Biella s Bambergem.

Scénář druhý: Nymburk zvítězí o sedm nebo menším rozdílem

Pokud bude rozdíl v konečném skóre duelu s Biellou sedmibodový a nižší, pak musejí Nymburští doufat v příznivý výsledek utkání Biella -Bamberg. Hororová vize? V případě, že Středočeši vyhrají nad Italy o sedm bodů a Biella následně zvítězí o devět, postupuje Bamberg s Biellou. Výhra italského celku o jedenáct a více bodů naopak pošle z kola ven Bamberg a zajistí postup českému týmu. Další propočty mají ale smysl až se znalostí výsledku pardubického zápasu.

Scénář třetí: Nymburk zvítězí o osm bodů

V tomto případě musejí Středočeši doufat, že utkání v Bielle neskončí o devět bodů pro domácí. Pak by trio týmů mělo v minitabulce totožný rozdíl skóre a rozhodoval by poměr bodů ze všech zápasů. Ten momentálně mluví proti Nymburku.

Scénář čtvrtý: Ventspils se vzbouří a zvítězí

Pokud se lotyšským šampionům podaří získat výhru, zamíchají postupovými kartami. Pro Bamberg by prohra s Ventspilsem znamenala pouze menší naději na triumf ve skupině. Zato Nymburští nutně potřebují uspět i v Lotyšsku. Kdyby totiž příští týden na Ventspils nestačili, musejí doufat rovněž ve výhru Bambergu v Itálii.

V takovém případě (stále však počítáme i s domácí výhrou nad Biellou) by český mistr postupoval ze druhé příčky, na kterou by ho posunul stejný počet bodů, jako mají Italové, avšak lepší vzájemné skóre. První zápas totiž Středočeši prohráli nejmenším možným rozdílem - 77:78.

Scénář pátý: Nymburk prohraje s Biellou

Pak je vše jasné, postupují Bamberg a Biella. Jejich vzájemný střet bude už "jenom" kláním o první místo ve skupině H.

Teorie je šedá...

Teoretické propočty, v jiných sportech tolik oblíbené a ceněné, však v basketbalu mají smysl o poznání menší. Stačí vteřinka, nebo jen její zlomek, chvilka nepozornosti, náhodná střela... A postupové naděje rázem vypadají jinak.

"Neměli bychom přemýšlet, jak velkým bodových rozdílem musíme vyhrát, ale musíme jít s tím, že každá výhra bude dobrá. Devět bodů je nějaká jistota, ale stále je před nám jeden zápas venku a před Biellou jeden zápas se silným Bambergem doma," cituje klubový web Ladislava Sokolovského, kapitána Nymburských. A ten ví, o čem mluví. Při vzpomínce na loňské utkání s Vršacem...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž