Pardubice - Nový Jičín: u míče domácí Tomáš Tóth

Pardubice - Nový Jičín: u míče domácí Tomáš Tóth | foto: BK Synthesia Pardubice

Vygruntujte arénu! Do Pardubic přijíždí český mistr z Nymburka

  • 2
Vygruntujte arénu, přifoukněte míče, vyměřte palubovku, zaplňte hlediště! Do Pardubic ve středu přijíždí český basketbalový fenomén: Nymburk. Mistři by rádi získali nejen očekávané vítězství v 10. kole Mattoni NBL. Chtějí si oživit prostředí i zázemí ČEZ Areny, která bude znovu jejich útočištěm v domácích zápasech základní skupiny Eurocupu.

Pardubičtí se však alespoň pro dnešek netouží stát vzornými hostiteli.
Přestože favorit je jasně daný, mohli by mu tuto roli pořádně zkomplikovat.

"Zápas s Nymburkem je potřeba vnímat jako výzvu a jít do něj s maximální snahou o vítězství," pronesl pardubický trenér Jan Slowiak.
"Musíte jít na hřiště s čistou hlavou a se sebevědomím, jinak to vždycky končí tragicky," navázal na něj rozehrávač Tomáš Tóth. "Nesmíme jít do zápasu s tím, že jdeme hrát proti zdi."

 I když Nymburk v dosavadních devíti zápasech nepoznal porážku, už dvakrát měl problémy. V Kolíně vyhrál až po druhém prodloužení 98:96 a naposledy těsně uhájil vítěznou sérii i doma proti Prostějovu (84:79).

Zato Synthesia má co napravovat: vždyť po výhrách nad Kolínem a USK Praha prohrála s Brnem a v tabulce klesla na páté místo. "Musíme zlepšit hlavně náš obranný výkon. Když budeme hrát v defenzivě podle mých představ, pak můžeme vyhrávat i nad opravdu silnými protivníky," zamyslel se Slowiak, jenž láká fanoušky do hlediště:

"Chceme ukázat naši pravou tvář." Podle kouče se i s Nymburkem dá odehrát vyrovnané utkání. "Ale jen, když na své obranné polovině odvedete sto procent. V tom případě se i Nymburk může dostat do problémů v útoku a může jít o vyrovnaný zápas."

Po dvoutýdenní pauze zaviněné nemocí se opět zapojil do tréninkového procesu křídelník Ondřej Peterka, naopak viróza trápí Tomáše Tótha a na pondělním tréninku se zranil Maurice Hampton. Právě o jejich startu se rozhodne až dnes.

Duel BK Synthesia Pardubice (5. místo, 15 bodů) versus ČEZ Basketball Nymburk (1., 18) začíná v ČEZ Areně v 18 hodin.

Občas klopýtne každý, říká Miloš, král trojkařů

Byl u toho, když se ten "zázrak" stal naposledy. Pardubický křídelník Pavel Miloš 30. prosince loňského roku tehdy ještě v dresu Děčína přispěl 12 body k porážce nymburských basketbalistů 86:78.

Teď ale už král trojkařů hájí barvy Synthesie a navíc se rozstřílel k parádním výkonům: k výhře nad USK Praha přispěl 26 body, ale ani jeho dalších 20 bodů neodvrátilo porážku s Brnem.

Pavle, za poslední dva zdolaly Nymburk jen Děčín a Nový Jičín. Může se to povést i Pardubicím?
Každý zápas je úplně jiný. To, že jsme podlehli Brnu, neznamená, že automaticky prohrajeme i s Nymburkem. Občas klopýtne každý.

Ano, vždyť mistři měli nedávno velké potíže proti Kolínu...
Já si myslím, že to mohlo být zapříčiněné tím, že oni se k letní přípravě scházejí později než všichni ostatní a jejich forma zvolna stoupá. Nedovedu posoudit, jestli mají slabší mužstvo než vloni.

Co všechno se musí sejít, aby Nymburk prohrál?
Všechno musí vyjít nejméně na sto procent. A pak také musíte mít i trochu štěstí.

A zároveň spoléhat na to, že soupeř bude mít "den blbec"?
Asi tak. Ale nemyslete si, i Nymburk má vyloženě nepovedené zápasy.

Jaká panuje nálada po porážce s Brnem?
Každá porážka mrzí, ale já jsem přesvědčen, že na nás žádné stopy nezanechá. Hlavně se v tom nesmíme pitvat a myslet jen na úspěch proti Nymburku.

Co musíte zlepšit?
Oproti Brnu všechno. Trenéra mrzely hlavně doskoky a úplně zbytečné ztráty, zkrátka jsme si to prohráli sami.

Už jste se rozstřílel i v Pardubicích. Kolik bodů jste si schoval pro Nymburk?
Střelecká forma potěší, ale mnohem důležitější je týmový výkon. A právě jen tak můžeme uspět.



Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž