Všichni jsme měli hlavy dole

  10:26aktualizováno  11:57
Pardubice - Jedněm vyšlo naprosto všechno, druhým naopak vůbec nic. Právě tak by se dal stručně popsat průběh první čtvrtiny včerejšího dohrávaného střetnutí 29. kola Mattoni NBL mezi Pardubicemi a Novým Jičínem. Domácí basketbalisté vyhráli úvodní desetiminutovku po excelentním výkonu o 25 bodů (!) a v pohodě si dokráčeli pro své osmnácté vítězství.

Zatímco první dvě vzájemná utkání v letošní sezoně byla velice vyrovnaná - na východě Čech vyhráli hosté po dramatické koncovce o čtyři body a v Novém Jičíně vedl Geofin ještě čtyři minuty před koncem jen o pět bodů, tentokrát bylo o vítězi rozhodnuto mnohem dříve.

Když totiž Kamaldin Gamma trefil na konci 5. minuty svůj druhý koš, zvyšoval vedení hostitelů již na luxusních 17:0.

"Cítil jsem se hrozně. Asi jako nikdy v životě. Byla to opravdu bezmoc," ohlédl se za počátečním tápáním své družiny novojičínský trenér Zbyněk Choleva. "Jak se nám nedařilo v útoku, tak stejně laxně, nebo ne laxně - odevzdaně, jsme působili v obraně, a to vlastně rozhodlo o celém zápasu."

Pardubičtí hráči proměnili v první čtvrtině 12 z 18 střel z pole, což činilo výbornou úspěšnost 66,7 %. Hosté na tom byli v tomto směru podstatně hůře (2/13 - 15,4%), navíc se dopustili čtyř míčových ztrát (domácí jen jedné), a přestože rozhodně měli co doskakovat, pozadu byli i v počtu útočných doskoků (3-0)!

"Nevím, co se s námi stalo," marně hledal Choleva odpověď na otázku, čím si tak mizerný vstup do utkání vysvětluje.

"Musíme se podívat na video a rozebrat si to. Možná jsme zvolili špatnou taktiku v obraně, tam byl problém. Ale hlavní problém byl asi v tom, že jsme ztráceli míče a Pardubice dávaly jednoduché koše, což nás sráželo ještě víc do kolen. Vlastně po celý zápas jsme to nedokázali zlepšit. Když už jsme se náhodou nadřeli na nějaký koš, přišla velká chyba a hned jsme ho dostali taky. Domácí hráli maximálně dobře a my jsme si vybrali černý den."

Po prvním poločase měl Geofin týmový koeficient užitečnosti +3, kdežto Synthesia +70! Jediným hráčem hostů, který se v této fázi zápasu dokázal na útočné polovině hřiště výrazněji prosadit, byl Ondrej Šoška.

"Takový zápas jsem ještě nezažil," nevěřícně kroutil hlavou slovenský basketbalista a snažil se najít důvod, proč on a jeho spoluhráči v první půli totálně propadli. "Snažili jsme se střílet jen zvenku, vůbec jsme nehráli pod koš. Poločas skončil o třicet a po přestávce už si to soupeř pohlídal."

Ač Šoška tvrdil, že takový zápas jako v Pardubicích ještě nezažil, před časem jeden takový hrál. V sezoně 2004/05 - dokonce ve čtvrtfinále play-off - prohrála tehdejší Mlékárna Kunín na Spartě první čtvrtinu 14:40 a nakonec zvítězila 104:97!

"Ano, jasně, vzpomínám si," úspěšně zapátral v paměti. "Jenže tenkrát byly v našem týmu osobnosti, které se tomu stavu nepoddaly, a dokázali jsme to otočit. V Pardubicích měli všichni hlavy dole, nenašla se osobnost, která by to pozvedla. Tím se to od toho zápasu proti Spartě lišilo. Asi to ale bylo tím, že včera to byl fakt extrémní začátek."

Dvě minuty před koncem sice Geofin snížil rozdíl ve skóre z jednatřiceti (49:18) na šestnáct bodů (73:57), avšak na žádný zázračný obrat už pochopitelně nemohl pomýšlet.

"Po první čtvrtině jsem věřil, že ještě máme nějakou šanci, protože jak rychle jsme prohrávali o dvacet bodů, stejně rychle jsme to mohli otočit. Chtělo to však obrovské nasazení i trochu štěstí a my jsme, bohužel, neměli ani jedno," litoval Choleva. "Zkoušeli jsme všechno možné: prostřídali jsme hráče, brali time-outy, měnili obrany... ale nepomáhalo nic."

Konečný výsledek 77:59 je pro Nový Jičín vzhledem k průběhu prvního poločasu ještě poměrně lichotivý.

"Snažili jsme se to jakž takž zachránit. Z té první čtvrtiny jsme se celkem vyhrabali, třetí a čtvrtou čtvrtinu jsme dokonce vyhráli, ale na obrat už bylo pozdě. Proti tak rozjetému soupeři, jakým byly Pardubice, to prostě nešlo."

Uplynulé kolo nabídlo hned dvě utkání, v nichž bylo o dělbě bodů rozhodnuto již po prvních deseti minutách. V páteční předehrávce totiž Nymburk v první čtvrtině deklasoval Liberec 24:2!

"Samozřejmě jsem si na ten zápas vzpomněl, protože jsme o něm mluvili. Aby byl stav po první čtvrtině 2:24, to se stane málokdy, a nám se stalo vlastně skoro to samé," vykládal Choleva.

Možnost, že by si Nový Jičín mohl v neděli uříznout podobnou ostudu, jako o dva dny dříve Liberec v duelu s obhájci titulu, si prý nepřipouštěl ani v těch nejčernějších snech. "Ani mě to nenapadlo," přiznal novojičínský kouč. "Mrzí mě, že jsme to zažili. Doufám, že už jsme si naši slabou chvilku vybrali a poučili jsme se. Takový výkon už se nesmí opakovat!"

 

Novotný: Obrana fungovala fantasticky

V předchozích dvou domácích zápasech se pardubickým basketbalistům první čtvrtiny příliš nepovedly. S Ostravou prohrávali po deseti minutách hry 22:25, s Děčínem dokonce 14:23. Tentokrát si však Synthesia dala na začátku utkání jaksepatří záležet - průběžný stav 30:5 nepotřebuje žádný další komentář. "Na co jsme sáhli, to se nám povedlo," liboval si zkušený křídelník Jiří Novotný, jenž byl s 16 body nejlepším střelcem vítězů.

Jirko, po pěti minutách jste vedli 17:0 – takový vstup do utkání jste si možná přáli, ale určitě jste ho nečekali, je to tak?
(úsměv) Samozřejmě jsme si to přáli, ale určitě to nikdo nečekal. Musím říct, že do utkání jsme vstoupili fantastickým způsobem, fantasticky fungovala hlavně obrana. Dá se říct, že v první čtvrtině jsme takřka nechybovali, a to se projevilo i na výsledku. Nový Jičín dlouho hledal recept na naši obranu.

Vy jste mohli být po předchozí domácí porážce s Děčínem dole a Nový Jičín naopak po těsné výhře v Liberci nahoře, ale to se hodně rychle změnilo…
Je to tak. My jsme odehráli velice špatné a nešťastné utkání s Děčínem - nedařila se nám střelba a ani v obraně to nebylo dobré. Teď se to ale úplně otočilo, vlastně na co jsme v prvním poločase sáhli, to se nám povedlo. Znovu ale říkám, že to bylo zapříčiněno hlavně naší vynikající obranou. Když se daří v obraně, tak se to potom většinou přeleje i do útoku, a to se potvrdilo i teď.

Věřil jste, že je po první čtvrtině rozhodnuto?
Ono je po takhle jednoznačném začátku velice složité udržet takový rozdíl až do konce, hlavně jde o koncentraci. Určitě bylo dobře, že jsme to dotáhli až do poločasu, který jsme vyhráli skoro o třicet bodů. O přestávce jsme si řekli, že musíme ještě pět minut udržet takhle vysoké vedení, a pak už bychom to neměli ztratit. To se nám povedlo, po třech čtvrtinách jsme vedli o 25 bodů a utkání dovedli do vítězného konce.

Soupeře jste jasně přeskákali pod oběma koši, byl to jeden z klíčů k hladkému vítězství?
Stoprocentně (důrazně). Po zápase jsem se dověděl čísla (poměr doskočených míčů byl 36-19, z toho útočné doskoky 13-6 - pozn. aut.). Mít o sedmnáct doskoků víc, to je fantastické číslo. Důležité bylo, že jsme v obraně výborně stahovali míče a nedovolili jim druhé a třetí střely. To rozhodlo.

Hurla Beechuma, jenž nastřílel v předchozích třech zápasech 14 trojek se skvělou úspěšností 58 %, se vám podařilo udržet na pouhých 3 bodech. Připravovali jste se na něj nějak speciálně?
Jednak na něj, ale také na některé další hráče. Věděli jsme, že nebezpečná jsou i další křídla plus pivoti. Je velice těžké se soustředit na jednoho hráče, ale dá se říct, že jsme ho pokryli dobře.

Na perimetru jste měli jasnou převahu, ani jeden z novojičínských rozehrávačů či křídel vám nenastřílel více než 6 bodů.
To, že jsme nedostávali koše z dálky, byl další důležitý aspekt tohoto zápasu. Obávali jsme se toho, ale zvládli jsme to dobře.

Věříte, že vám tohle vítězství a především suverénní způsob, jakým jste jej dosáhli, vrátí pohodu?
Já v to věřím. Takové utkání určitě celý tým hodně povzbudí, zvlášť když jsme hráli proti takovému soupeři. Doufám, že to potvrdíme i v příštím zápase, i když nás čeká Nymburk, a proti němu to bude velmi těžké. Jestliže ale budeme hrát takovým způsobem, jakým jsme hráli proti Novému Jičínu - hlavně v obraně, tak to bude určitě otevřený zápas.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Barcelona díky hattricku Lewandowského porazila oslabenou Valencii

29. dubna 2024  23:12,  aktualizováno  23:18

Fotbalisté Barcelony porazili v dohrávce 33. kola španělské ligy díky hattricku Roberta...

Sestupem ohrožené Cagliari bez zraněného Jankta prohrálo v Janově

29. dubna 2024  22:48

Fotbalisté Cagliari bez zraněného Jakuba Jankta prohráli dohrávku italské ligy a souboj nováčků na...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Seattle propustil po třech letech v NHL svého prvního kouče Hakstola

29. dubna 2024  21:27

Vedení hokejistů Seattle Kraken propustilo trenéra Davea Hakstola, prvního kouče klubu od jeho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...