Vítězný Kunín: Třásli jsme se

Pardubice - Favorit slavil. Ale nadřel se... "Byla to pořádná fachačka," oddechl si novojičínský kouč Zdeněk Hummel. Čtyři zápasy a čtyři strhující bitvy. Pardubičtí basketbalisté se statečně vzpírali roli outsidera čtvrtfinálové série. Byť vypadli, parádními souboji s Kunínem vyšperkovali nejlepší sezonu za posledních devět let.

"Postoupil lepší tým," uznal pardubický trenér Stanislav Petr. "Ale maximálně jsme mu postup ztížili. Pro naše hráče je to jedině dobře. Po slabších sezonách zjistili, že se dá hrát i se silným soupeřem, pokud jim nechybí nasazení a srdce."

Bojovnosti mělo družstvo Synthesie na rozdávání. V každém duelu nabralo výraznou bodovou ztrátu, přesto vždy přinutilo "mlékaře" prát se o vítězství až do posledních minut.

"Každé utkání bylo vyrovnané," souhlasil Petr. "Pardubice byly pro nás velice silným soupeřem, přinutily nás v každém utkání vydat ze sebe maximum sil," prohlásil Hummel.

Pardubicím se tak nepovedlo jediné. Dotáhnout sérii až do pátého utkání, jako to dokázaly při své poslední účasti v play-off v roce 1997 rovněž proti Novému Jičínu.

"Při trošce štěstí se nám to mohlo podařit. I když to bylo těžké, na hřišti soupeře se jednou dalo vyhrát," prohlásil Petr. "Pro Kunín by to pak byly velké nervy."

K tomu však už nedošlo. Pardubice vůbec poprvé v sezoně doma prohráli s Kunínem 83:95 a série pro ně skončila vyřazením. Aplaus zaplněné haly však byl důkazem, že to byl konec se vztyčenou hlavou.

"Rozhodně nemusíme být zklamáni," potvrdil Petr. "Po hluchých letech zažily Pardubice euforii. I když jsme byli favorité, o postup jsme se museli třást," dodal Hummel.

Škoda. Věřili jsme si, vzdychl Majerík

Se svými spoluhráči zakončil sezonu parádní bitvou. Z palubovky však odcházel v roli poraženého. "Je to trochu zklamání," prohlásil Peter Majerík, pivot pardubických basketbalistů. "Zejména doma jsme si na Kunín věřili," dodal dvacetiletý slovenský mladík, nejužitečnější hráč posledního čtvrtfinálového duelu.

Převládá tedy smutek z vyřazení? Nemáte radost, jak jste favorita trápili?
Je škoda, že se nám nepovedlo vyhrát. Ale na druhou stranu se sezona celkem povedla. I čtvrtfinále nedopadlo zase tak špatně. Bojovali jsme a nevzdali se.

Potřetí v sérii vám nevyšel začátek. Proč k tomu znovu došlo?
Trošku jsme se trápili v obraně. Asi jsme začali trochu ležérně. Naštěstí jsme se ale probrali a defenzivní povinnosti jsme si už plnili dobře.

Přesto jste se opět dotáhli na rozdíl dvou bodů. Věřili jste v obrat?
Věřili jsme si celý zápas. I ve chvíli, kdy jsme prohrávali o 14 bodů.

Asi je škoda, že jste se nedostali do vedení. Kunín mohl znervóznět.
Myslím si, že soupeř byl nervózní i tak. Bohužel jsme ale trošku polevili, když jsme se dotáhli. Dostali jsme potom pár rychlých košů a už se to těžko znovu stahovalo.

Navíc Kunín si na vás asi dával větší pozor než v minulém zápase v Pardubicích.
Určitě. Dokázali jsme ho tehdy překvapit. Předvedli jsme, že na něj umíme zahrát. Teď se na nás připravil lépe a už to nebylo takové jako minule. Ale zápas to byl opět pěkný.

Momentka ze zápasu basketbalové ligy Pardubice - Mlékárna Kunín.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž