Sylvia Fowlesová smečuje do koše během Utkání hvězd WNBA

Sylvia Fowlesová smečuje do koše během Utkání hvězd WNBA | foto: ČTK

Velká Syl se chystá omámit diváky. Uvidí šampionát ženskou smeč?

  • 8
Před dvěma lety přijela v dresu Spartaku Moskva na pražskou Folimanku a diváci, kteří se chystali na euroligový zápas, jen nevěřícně zírali. Sylvia Fowlesová se při rozcvičce rozběhla a... Prásk! Zasmečovala míč do koše.

Jistě, šlo jen o trénink, ale i tak: mezi ženami je schopnost zasmečovat unikátní, umí to doslova jen pár hráček na celé planetě.

Američanka Fowlesová mezi ně patří a právě ona je nejžhavější kandidátkou na to, aby takovým kouskem omámila fanoušky na mistrovství světa. První šanci má už ve čtvrtek v úvodním duelu skupiny proti Řecku.

A věřte, že je toho schopná.

Čtyřiadvacetiletá dlouhánka (198 centimetrů) takto uchvátila třeba svou první smečí v soutěžním utkání: v roce 2007 v zápase univerzitní soutěže vypíchla soupeřce míč a o pár chvil později už jí hala tleskala vestoje: Fowlesová balon "zatloukla" do koše.

"Viděla jsem, že za mnou někdo běží, tak jsem přidala. A pak se to stalo," líčila. "Bylo skvělé slyšet bouřící publikum, ale ještě radši jsem byla kvůli spoluhráčkám. Čekaly na to docela dlouho."

Smeč Sylvie Fowlesové v univerzitním duelu

Tak jako její tehdejší kouč Van Chancellor: "Konečně už nebudu muset odpovídat na otázku, kdy Velká Syl zasmečuje."

Ale jsou tu i další kandidátky. Třeba americké duo Tina Charlesová, Maya Mooreová, které spolu ještě letos hrály na University of Connecticut – na YouTube je k vidění jejich celá smečařská exhibice.

Jiná "žena, která umí skákat", Candace Parkerová, bohužel nepřijede kvůli zranění. Je teprve druhou hráčkou, která zasmečovala v WNBA a o smeč se neúspěšně pokusila i v koncovce olympijského finále v Pekingu. Najde v­ Česku úspěšnější nástupkyni?

Americké duo Charlesová - Mooreová při exhibici

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž