V boji o šesté místo uspěla jen Ostrava

  13:50aktualizováno  14:19
Praha - Těsnou porážku basketbalistů A Plus ŽS Brna na ostravské palubovce označili experti Jaroslav Kovář s Josefem Jelínkem za největší překvapení 18. kola Mattoni NBL. "Po výhře Nové huti a porážkách USK Praha, Sparty a Pardubic se situace okolo šestého místa hodně změnila," říká Jaroslav Kovář.

SČP Ústí n. L. - Synthesia Pardubice (92:77)

Na severu Čech se rozhodlo ve třetí čtvrtině, kterou domácí basketbalisté vyhráli 26:13. "Pardubice bojují o šesté místo, ale přesto nedokázaly v důležitém utkání uspět. Pro mě je konečný výsledek překvapením, ale snad ještě překvapivější je patnáctibodový rozdíl ve skóre," uvedl Jaroslav Kovář.

"V ústeckém dresu se poprvé představil Aleš Chán a ukázal, že může být velice platným hráčem. U vítězů se dařilo i Pohánkovi, ale jeho body budou Plynařům v budoucnu hodně chybět. Hosté podle mě doplatili na špatnou střelbu z tříbodové vzdálenosti. Úspěšnost necelých 22% je velice slabá."

Rovněž pardubický tým měl ve svém středu novou posilu. David Šteffel se sice v útoku dokázal prosadit, ale měl problémy s fauly. První osobní chyby se dopustil hned po pěti vteřinách svého pobytu na palubovce a ve druhé čtvrtině si připsal další dvě, což jej v dalším průběhu zápasu dost limitovalo.

"Pro hosty to bylo nepříjemné, protože na této pozici nemají vyrovnaného hráče schopného skórovat," míní Kovář. "Já bych jej asi navzdory třem faulům nestřídal a trochu bych riskoval. Dal bych mu pokyn, aby se v obraně pokud možno nedostával do situací, v nichž by se mohl dopustit čtvrté osobní chyby a snažil bych se využít toho, že je schopen dávat body."

Porážku Pardubic nečekal ani Josef Jelínek. "Ale na druhou stranu to také není žádná senzace. Pohánka odehrál před svým odchodem na Slovensko poslední zápas a celkem se mu dařilo, domácím určitě pomohl i Chán."

Jelínek upozornil na skutečnost, že hned šest hráčů Plynařů nastřílelo dvouciferný počet bodů. "Svědčí to o tom, že domácí měli v útoku více aktivních hráčů než jejich soupeř, který spoléhal jen na čtveřici Ames, Jiří Novotný, Trnka a Šteffel. Ten však může být pro Synthesii velkým přínosem. Má dost podobný styl hry, jako Petr Benda," pochválil bývalý reprezentant autora deseti bodů a osmi doskoků.

"Východočechům každopádně porážka v Ústí hodně zkomplikovala situaci. Pro hosty šlo o velice důležitý zápas, protože v případě vítězství by udělali další krůček mezi elitní šestku. Po 18. kole je však tabulka Mattoni NBL hodně vyrovnaná a pardubické basketbalisty rozhodně nečeká v posledních čtyřech kolech nic jednoduchého."

Handicap Brno - USK Praha (104:97)

Ani další kandidát na šesté místo v 18. kole neuspěl. "Na výkonu USK se bezpochyby hodně projevila neúčast zraněného pivota Tomáše Hrubého," předeslal Jaroslav Kovář. "Domácím skvěle vyšel vstup do zápasu a rychle vedli až o dvacet bodů. Spoléhali se hlavně na střelbu z dálky, po dvanácti minutách měli výbornou trojkovou bilanci 6/7!"

Hosté sice v závěru prvního poločasu umazali ze svého manka devět bodů, ale po třech minutách třetí čtvrtiny už znovu prohrávali 44:65. "Velkou zásluhu na výhře Handicapu měli Sucharda s Práznovským a Čubelou," upozornil Kovář na trojici nejlepších střelců domácích.

"Vysokoškoláci zápas definitivně ztratili na začátku druhého poločasu. Porážka je pro ně hodně nepříjemná, protože pokud chtějí bojovat o šesté místo, měli v Brně vyhrát. Dokonce bych řekl, že to byl z jejich pohledu jeden z nejdůležitějších zápasů."

Josef Jelínek poukázal na skutečnost, že se v domácím celku konečně střelecky prosadilo více hráčů. "Před zápasem jsem říkal, že chtějí-li brněnští basketbalisté uspět, musejí být střelecky produktivní minimálně dva hráči a oni byli dokonce čtyři. K té zmíněné trojici bych určitě přiřadil i Štěpána Vrubla."

Domácí rozehrávač se blýskl šestnácti body (trojky 4/5) a třinácti asistencemi! "Brnu konečně vyšel zápas tak, jak celé družstvo doufalo. Handicap věděl, že nemusí svého soupeře ubránit na sedmdesáti bodech, aby mohl vyhrát a to je určitě pro psychiku hráčů velice důležité."

Velkou oporou byl Sucharda, dařilo se i druhému podkošovému hráči Práznovskému. "Z nich se vytvořil dost silný útočný blok. Kdyby je však nepodpořil alespoň jeden hráč z perimetru, nemuselo by to na USK stačit. Jenže to se tentokrát nestalo, výborný výkon odvedl kromě Vrubla i Čubela a dařilo se také Slezákovi. V týmu USK byli v útoku nebezpeční jen čtyři hráči, kdežto Brno mělo pět dvouciferných střelců a právě o toho pátého vyhrálo."

BK Děčín - Mlékárna Kunín (92:97)

"Utkání probíhalo ve znamení dvou velmi rozdílných poločasů," poznamenal Jaroslav Kovář. "V tom prvním domácí basketbalisté podali výborný výkon a zejména díky velice špatné obraně Kunína vedli až o dvacet bodů. Po přestávce však nastoupilo v hostujících dresech úplně jiné družstvo."

Hostům stačily necelé čtyři minuty k tomu, aby po šňůře 17:2 stáhli vedení domácích na pouhé tři body. "Není pochyb o tom, že hlavní zásluhu na obratu měli Warrick s Chavisem. Děčín, v jehož dresu odehrál další velmi dobrý zápas Sanders, měl sice v závěru velký tlak, ale zápas už ve svůj prospěch neotočil. Severočechy může hodně mrzet hlavně osm neproměněných trestných hodů. V tak vyrovnaném utkání je to dost vysoký počet."

Svěřencům trenéra Pavla Budínského nakonec nepomohla ani nevídaná převaha v doskakování. "Rozdíl v počtu doskočených míčů (46 - 25, útočné doskoky 27 - 8!) je opravdu vysoký. Pro mě je to až nepochopitelné, protože Kunín má ve svém středu kvalitně doskakující hráče," kroutil hlavou Kovář.

"Jednu z příčin bych viděl v tom, že děčínští pivoti jsou pohyblivější než podkošoví hráči Nového Jičína. Na druhou stranu hodně doskoků měli i hráči z perimetru, například Sanders, který doskočil jedenáct míčů!"

U třetí čtvrtiny, kterou Mlékárna Kunín vyhrála 36:15, se zastavil i Josef Jelínek. "Když se Warrick s Chavisem dostanou do herní pohody, má s nimi velké problémy každý soupeř. A pokud se k nim navíc přidá ještě někdo třetí, může mít s Kunínem potíže i Nymburk."

Trenér Budínský o přestávce své hráče upozorňoval, že o výsledku není ani zdaleka rozhodnuto. "Nikdo z hráčů nejde do druhého poločasu s tím, že by polevil. Může však mít pocit, že když se mu něco nepovede, tak se vlastně nic neděje, protože jedna chyba za takového stavu nic neřeší."

Ale pozor, říká Jelínek. "Jestliže udělá jednu chybu všech pět hráčů na palubovce, už je to pět chyb a to už je problém. Soupeř se díky tomu může dostat zpět do zápasu. Navíc Kunín má ve svém středu hráče, kteří toho dokáží využít. Přirovnal bych to k dravci, který když vycítí, že je jeho oběť raněná, tak po ní jde a dokáže ji uhnat. A to samé hosté ve druhém poločase předvedli."

ČEZ Basketball Nymburk - BK Sadská (117:63)

Utkání prvního celku s posledním probíhalo přesně podle papírových předpokladů. "Na začátku sice předvedl výborný individuální výkon David Špička, ale pak přišel velký nápor obhájců titulu, kteří vedli již po prvním poločase téměř o třicet bodů," konstatoval Jaroslav Kovář.

"V domácím týmu si zahráli všichni hráči, které měl trenér Ježdík k dispozici. Nymburk svého soupeře výrazně předčil ve všech činnostech, což se projevilo i ve statistikách. Přestože jde o týmy z opačných pólů prvoligové tabulky, podle mého názoru je rozdíl čtyřiapadesáti bodů až příliš velký."

Obě družstva sice vystřelila přesně třicet tříbodových pokusů, ale úspěšnost byla rozdílná. Nymburští basketbalisté trefili třináct trojek (43,3%, Mandič 5/6), Sadská pouze šest (20%, Rivers 1/7, Šebek 0/4). "Hráčská kvalita v obou týmech je samozřejmě rozdílná, ale přesto Sadská měla být důstojnějším soupeřem," doplnil Kovář.

"Většina družstev jezdí do Nymburka s velkým respektem a pro nováčka to platí obzvlášť," míní Josef Jelínek. "Špička, Englický či Řeřábek sice v domácím týmu dříve působili, ale to nehrálo nijak významnou roli."

Oba trenéři dali v tomto utkání příležitost všem hráčům. "I kdyby Sadská postavila svou nejlepší pětku a Nymburk měl na palubovce hráče od osmého do dvanáctého místa své sestavy, stejně by střetnutí v pohodě dovedl do úspěšného konce. Výsledek je prostě reálným obrazem síly obou družstev."

NH Ostrava - A Plus ŽS Brno (83:79)

"Jedná se o další z překvapivých výsledků 18. kola. Domácí basketbalisté podali výborný výkon hlavně ve druhé čtvrtině, kdy získali dvanáctibodový náskok. Hosté se dostali do hry díky trojkám Žarkovice, ale ve čtvrté čtvrtině Ostrava cenné vítězství uhájila," podotkl Jaroslav Kovář. "Brnu hodně chyběly body Petra Bendy."

Výsledek z Ostravy Kovář považuje za největší překvapení uplynulého kola. "Že Pardubice prohrají v Ústí, dejme tomu... Ale to, že by hráči A Plus ŽS mohli prohrát na půdě Nové huti jsem vůbec nečekal. Měl jsem dojem, že se brněnští hráči chytli a měli dobrou formu."

Ostrava si dvoubodovým ziskem hodně pomohla. "Sice má před sebou další těžké soupeře, ale touto výhrou hráči určitě získali sebevědomí. Navíc týmy USK Praha, Pardubic i Sparty prohrály a ztratily důležité body. Situace kolem šestého místa se po tomto kole hodně změnila."

Na Bendův nezvykle nízký bodový příspěvek upozornil i Josef Jelínek. "Domácím se povedlo Bendu utlumit na pouhých sedmi bodech, což se v této sezoně ještě nikomu nepodařilo. Právě zde bych hledal klíč k vítězství Nové huti."

Hostům nepomohly ani nadstandardní výkony Machače, Skály a Žarkoviče. "Tito tři hráči se sice dostali nad své dosavadní průměry, ale ostravští klíčoví hráči se jim útočně vyrovnali. Znovu se dařilo Handovi, který nejenže nastřílel šestnáct bodů, ale navíc doskočil čtrnáct míčů, což je o jediný doskok méně, než měl Benda."

Právě Handův příchod je podle Jelínka pro Ostravu velice důležitý. "Díky němu to má Zbyněk Pospíšil při svém návratu po zranění jednodušší. Obrana soupeřů totiž musí věnovat pozornost i Handovi."

Sparta Praha - BK Prostějov (83:94)

V televizní dohrávce měli dlouho navrch hosté, ale na přelomu třetí a čtvrté části hry se karta nečekaně otočila. Sparťané však šestibodové vedení dlouho neudrželi a po šňůře 0:21 bylo dvě a půl minuty před koncem zápasu definitivně rozhodnuto.

"V prvním poločase Sparta umožnila svému soupeři získat až dvacetibodový náskok. Hosté nekompromisně trestali zbytečné chyby domácích basketbalistů a díky lehkým košům z rychlých protiútoků měli jasně navrch," řekl Jaroslav Kovář.

"Po téměř exhibičním výkonu z první pětiminutovky druhé čtvrtiny však Prostějov opět nepochopitelně polevil v koncentraci, začal hrát příliš individualisticky a navíc se hráči po nepřesných střelách přestali vracet do obrany. Sparta toho využila a dokonce se dostala do vedení, ale v závěru příliš velkým počtem ztrát při přechodu na útočnou polovinu hřiště věnovala svému soupeři vítězství."

Sparta může litovat především nevydařeného závěru. "Dostat jednadvacet bodů v řadě je opravdu dost. Sparťané jsou schopní zahrát výborné úseky a dokáží hrát s každým soupeřem, ale pak najednou přijdou několikaminutové výpadky, během nichž doslova házejí míč soupeřům do ruky, střílejí z nepřipravených pozic a v podstatě sami pohřbí své naděje na vítězství. To se stalo i v pondělí," dodal Kovář.

Jako družstvo dvou tváří se však ukázal i Prostějov. "Když celý tým šlape, tak hraje v pohodě. Znovu se však potvrdilo, že zatím nedokáže hrát zodpovědně po celých čtyřicet minut."

Kde lze hledat problém? "Částečně bych souhlasil se slovy Petra Czudka, že někteří hráči se dívají především na své statistiky. Já si však myslím, že žádný hráč se v první řadě nedívá na to, jestli má na kontě víc bodů než jeho spoluhráč. Je to spíš v tom, že každý z nich by chtěl sám rozhodnout a ztrácí pojem o tom, jestli je to v danou chvíli prospěšné pro tým, nebo nikoliv."

A v tuto chvíli by prý měl zasáhnout trenér. "Právě on by měl být tím člověkem, který svůj tým bude tlačit nějakým směrem. Trenér musí říct, že tohle je špatné a bude to jinak. Hráči si to sami mezi sebou neřeknou, to vím z vlastní zkušenosti. Během své kariéry jsem působil v několika podobně ofenzívně laděných týmech jakým je Prostějov a vím, že nikdo z hráčů takhle nepřemýšlí."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Lehečka je v Madridu v osmifinále, Menšík kvůli problémům s rukou vzdal

29. dubna 2024  15:32,  aktualizováno  19:27

Tenista Jiří Lehečka postoupil na antukovém turnaji v Madridu do osmifinále. Brazilce Thiaga...

Trenér Gross má nového parťáka. Spartu s ním povede Stavjaňa

29. dubna 2024  19:12,  aktualizováno  19:25

Hokejisty Sparty povede v příští sezoně společně s Pavlem Grossem nově Antonín Stavjaňa, který...

Senzace na úkor Čechů. Osmnáctku na MS předčil outsider z Kazachstánu

29. dubna 2024  16:43,  aktualizováno  18:59

Den po vydřené výhře nad Švédskem prožili čeští hokejisté do 18 let na mistrovství světa ve Finsku...

My si hlasy nekupujeme. Hadamczik se vyjádřil k financování mistrovství světa

29. dubna 2024  18:45

Otázky na podhodnocení očekávaných příjmů ze vstupného na mistrovství světa, na zvraty v budování...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...