Petr Benda z Nymburka na tréninku v Laktaši

Petr Benda z Nymburka na tréninku v Laktaši | foto: David Šváb / ERA Basketball Nymburk

Dárek ke čtyřicátinám: Benda si zahraje Utkání hvězd v základní pětce

  • 1
Nymburský veterán Petr Benda nechybí v základní pětce pro Utkání hvězd Národní basketbalové ligy, zahraje si ho pět dnů před 40. narozeninami. Ve výběru kapitána českého týmu Adama Číže z Kolína je společně s klubovým spoluhráčem Vojtěchem Hrubanem, pardubickým Petrem Šafarčíkem a ústeckým Ladislavem Peckou. Exhibice proti výběru světa se uskuteční 20. března v Ústí nad Labem.

„Někde jsem slyšel, že Petr ‚Bende‘ je již v pokročilém věku. Této pomluvě jsem ale samozřejmě nevěřil a vybral si jej proto, že je to nejlepší pivot v Česku, a já mám jen štěstí, že je Čech a tím pádem může hrát za můj výběr,“ uvedl Číž v tiskové zprávě NBL.

S Bendou bude pod košem Pecka, od něhož si Číž slibuje i to, že v domácí hale strhne publikum. 

Torin Dorn v dresu Jindřichova Hradce

Pardubický křídelník Petr Šafarčík 

„Vojta Hruban je dlouhodobě excelentní skórer, který dokáže dát koš odkudkoli a z jakékoli situace. Věřím, že jeho body nás budou táhnout za vítězstvím,“ řekl k dalšímu nominovanému Číž. 

Šafarčík bude na druhém křídle. „Zažívá skvělou sezonu a momentálně má famózní formu, navíc je to velký bavič a zpěvák. Ne nadarmo se mu říká Shawn Mendes,“ dodal.

Kapitán světového výběru Lamb Autrey si vzal na křídlo ústeckého spoluhráče Spencera Svejcara. „Spencer už je v lize dobře známé a respektované jméno. Skvělý střelec i obránce s vítěznou mentalitou. Každý rok a v každém zápase prokazuje, že do All Star patří,“ uvedl Autrey.

Adam Číž (vlevo) z Kolína  

Lamb Autrey z Ústí nad Labem 

Třetím Američanem je Torin Dorn Jr., křídlo GBA Jindřichův Hradec a aktuálně nejlepší střelec ligy s průměrem téměř 23 bodů. V základní sestavě je doplní švédský pivot Mattias Markusson z Opavy a Chorvat Ozren Pavlovič z Hradce Králové.

Zbývajících sedm basketbalistů obou sestav bude doplněno později ve spolupráci s oběma trenéry. Svět povede Američan Josh King z USK a Čechům bude velet v Ústí domácí Jan Šotnar. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž