Úspěšný Prostějov mění své cíle

  • 7
Prostějov - Mnoho sil museli vynaložit ve čtvrtfinálové sérii s Ostravou favorizovaní basketbalisté Prostějova. Svého soupeře sice nakonec vyřadili po výsledku 3:0 na zápasy a postoupili do semifinále, v žádném případě se však nedá říci, že Novou huť "přejeli". Ani jedno utkání totiž neskončilo o více než osm bodů, výjimkou nebylo ani včerejší střetnutí.

První poločas navíc patřil překvapivě hostům. Ti velice dobře bránili a v útoku se dokázali prosazovat zejména díky pivotovi Pospíšilovi, jenž stihl za dvacet minut nasázet do prostějovského koše sedmnáct bodů! Karta se obrátila až ve třetí čtvrtině. V domácím týmu začal řádit křídelník Stuchlý, jenž v této části nastřílel patnáct ze svých pětatřiceti bodů a výrazně se tak přičinil o klíčový obrat.

"Třetí čtvrtina skutečně rozhodla. Začali jsme mnohem lépe bránit a především doskakovat pod oběma koši. Tady byl v prvním poločase náš největší problém," našel domácí kouč Predrag Benáček hlavní důvody, které vedly ke konečnému úspěchu. V neposlední řadě bylo důležité i to, že se jeho svěřencům podařilo zastavit rozjetého Pospíšila.

"Hrál opravdu výborně, vždyť v prvním poločase nastřílel sedmnáct bodů a doskočil devět míčů. V obraně se na něm vystřídali Callahan, Adžič a nakonec i Okáč, ale nejlépe si vedl ve třetí čtvrtině Andruška. I to byl jeden z důvodů, proč se nám podařilo zápas otočit."

Hráče, který předvedl skvělý individuální výkon, měl ve svém středu i Prostějov. Křídelník Marek Stuchlý předvedl jedno ze svých letošních nejlepších vystoupení, když nastřílel 35 bodů včetně impozantních šestek 16/16! "Poslední měsíc hraje výborně a dostává se do reprezentační formy," pochválil Benáček svého křídelníka.

Stuchlý sehrál důležitou roli i v posledních minutách. Ostravě se podařilo snížit patnáctibodové manko až o dvě třetiny a v závěru se snažila taktickými fauly o zvrat. Během posledních třiceti vteřin Stuchlého čtyřikrát faulovala, ale při střelecké a psychické pohodě tohoto hráče neměla šanci na úspěch. Stuchlý proměnil všech osm šestek a žádné infarktové drama se nekonalo.

"Zápas sice skončil jen o pět bodů, ale žádné nervy to nebyly. V poslední čtvrtině jsme vedli vysokým rozdílem a v závěru bylo naším taktickým záměrem dávat míče právě Stuchlému, který následné trestné hody s jistotou proměňoval," uvedl dále Benáček.

Domácí trenér také poděkoval ostravskému týmu za to, jakým způsobem byla tato čtvrtfinálová série vedena. "Ostrava nám byla důstojným soupeřem, bojovala za každé situace. Navíc se hrálo v duchu fair-play, což se o všech sériích rozhodně říci nedá..."

Prostějov splnil postupem do semifinále další postupný cíl. "Před sezonou jsme chtěli být do šestého místa, v jejím průběhu jsme však cíle přehodnotili. Jak se Mattoni NBL vyvíjela a nám se podařilo kádr posílit, chtěli jsme se pokusit postoupit do semifinále. S výsledkem 3:0 na utkání jsem samozřejmě spokojen," neskrýval Benáček.

Budou se i po čtvrtfinálové sérii měnit v Prostějově plány? "Ano. Do semifinále, předpokládám s Mlékárnou Kunín, vstupujeme ze druhého místa a máme tak výhodu domácího prostředí. Nebudeme tajit, že naším cílem bude postup do finále!"


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž