Olga Artěšinová z Jekatěrinburgu (vlevo) brání Alenu Hanušovou z USK Praha.

Olga Artěšinová z Jekatěrinburgu (vlevo) brání Alenu Hanušovou z USK Praha. | foto: Michal Doležal, ČTK

Basketbalistky USK chtějí první výhru v Eurolize, hostí neporažený Krakov

  • 0
Basketbalistky ZVVZ USK Praha čeká druhé euroligové utkání této sezony. Po volnu v minulém kole přivítají doma polského mistra Wislu Krakov a pokusí se navázat na vydařený výkon z prvního kola proti Jekatěrinburgu. S favoritem sice prohrály 71:77, ale po většinu utkání i v oslabené sestavě byly lepším týmem.

„Byly jsme velmi blízko k cenné výhře, proto to stále mrzí, že jsme to nedotáhly. O to je důležitější v naší těžké skupině zvládnout další domácí utkání,“ řekla trenérka Natália Hejková, která by už měla mít k dispozici silnější sestavu.

Po zranění by se do hry měla zapojit americká pivotka Kia Vaughnová a k týmu se připojila nová posila Noelle Quinnová, která nahradí zraněnou krajanku Danielle Robinsonovou. Zkušená Quinnová by na rozehrávce měla pomoci Laie Palauové, která musela proti Jekatěrinburgu odehrát celý zápas.

„Potřebovaly jsme k Laie a mladé Lence Bartákové ještě jednu zkušenou rozehrávačku. Je to ale jiný typ než Danielle, jejíž rychlost nám bude chybět. Noelle má však dostatek zkušeností, aby nám pomohla,“ uvedla Hejková.

Wisla v této sezoně polské ligy vyhrála všech sedm utkání a i v Eurolize je zatím stoprocentní po výhrách v Košicích 68:55 a doma se silným Kurskem 77:62.

Klíčovou hráčkou Krakova je americká pivotka Jantel Lavenderová s průměry 19 bodů a 12,5 doskoku na utkání. V týmu jsou i bývalá opora IMOSu Brno a švédská reprezentantka Farhiya Abdiová či další Američanky Courtney Vanderslootová a Alexandria Quigleyová. Pod košem je nepříjemná i téměř dvoumetrová Litevka Gintare Petronyteová.

Oba celky se zatím v Eurolize utkaly šestkrát. První dva zápasy zvládl lépe USK, od té doby však čtyřikrát za sebou české mistryně prohrály, naposledy v osmifinále v roce 2012.

Utkání, které začne ve středu ve 18:00, zároveň bude pro USK loučením s halou na Folimance. Pražanky se pak přesunou do haly Královka na Letné, kde už by se měl hrát příští domácí zápas Euroligy s Košicemi.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž