USK může Barcelonu jedině překvapit

Praha - Jen ať zápas nepřipomíná hru kočky s myší, to je přání basketbalistek USK Praha před středečním zápasem Evropské ligy v Barceloně. "Před prvním střetnutím jsme myslely na výhru, ovšem síla španělského klubu byla obrovská. Teď chceme v odvetě uhrát slušný výsledek," řekla křídelnice USK Markéta Mokrošová.

Evropská liga se hraje v osmičlenných skupinách, kde začínají odvetné duely.Katalánský velkoklub oproti původním předpokladům vládne skupině A a v minulém týdnu utrpěl teprve první prohru v soutěži. Vysokoškolačky mají před náročným zápasem v Barceloně jediný cíl: sehrát důstojnou partii a nebýt v souboji s domácím superfavoritem odevzdaným soupeřem.
 
"Jsme nováčkem, v nejprestižnější evropské soutěži zatím sbíráme zkušenosti. Chceme se poprat o slušný výsledek a hlavně mít z našeho výkonu dobrý pocit. Ale moc dobře víme, jak moc těžký úkol před námi stojí," netajil se respektem kouč vysokoškolaček Ivan Beneš. "Nikdo přitom nečekal, že Barcelona bude po polovině soutěže lídrem skupiny. Ale její dosavadní výkony vzbudily velký respekt."
 
Pro hru středečního soupeře má jen slova chvály, obdivuje především kolektivní pojetí v útoku i defenzivě. "Hlavně jejich obrana je nesmírně kompaktní a není tam jediná hráčka, která by ji nějakým způsobem narušovala. A v útoku to samé, nejsou tam sice žádné superhvězdy, ale pozornost musíme věnovat celé pětce. A také mají vynikající rychlý protiútok," varoval Beneš.
 
Barcelona zahájila v říjnu svoji ohromující jízdu Evropskou ligou právě v Praze. Vysokoškolačky před premiérovým zápasem pošilhávaly po vítězství, ale po krutém výprasku o 24 bodů jen nevěřícně kroutily hlavami. Katalánky pak prohrály jen jednou, v posledním utkání v dramatickém závěru o dva body Bourges.
 
Také USK v posledním vystoupení neuspěl, na drtivou prohru o 30 bodů s Šoproní prý hráčky pozapomněly už při sobotní vysokém vítězství v lize nad Karlovými Vary. "Spravili jsme si chuť. Teď jsme navíc v jednom kole a i proto je možné na porážky zapomínat rychleji," vysvětloval lodivod USK.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž