Tomas van den Spiegel (vlevo) a Maxime De Zeeuw v belgickém národním dresu,

Tomas van den Spiegel (vlevo) a Maxime De Zeeuw v belgickém národním dresu, | foto: FIBA Europe / Castoria / De Massis

Belgické zrcadlo odráží soupeřovy útoky, teď se nastaví proti Nymburku

  • 4
Tomas van den Spiegel. To je nej(libo)zvučnější jméno v kádru basketbalového Telenetu Ostende, soupeře pro českého šampiona z Nymburka v prvním kole kvalifikace o Euroligu. Hraje se v úterý od 18.00 na neutrální půdě.

Van den Spiegel zaujme hned z několika důvodů. Už na první pohled svými 214 centimetry, kterými ční nad všechny hráče středočeského celku. V něm je nejvyšším americký pivot Drew Naymick, udávající o šest čísel méně.

Tím dalším, čím bude čtyřiatřicetiletý veterán vyčnívat, jsou zkušenosti. Jen v Eurolize, o kterou jde na turnaji v italském Cantú především, stihl odehrát 101 zápas. Znovu se nabízí srovnání s celým Nymburkem: z jeho kádru nastoupil v prestižní soutěži pouze Řek Christos Tapoutos, a to dvacetkrát.

Belgická hvězda si Euroligu v minulosti vyzkoušela v dresu italských celků Skipper Boloňa a AJ Milán, polského Prokomu Trefl Sopoty, španělského Realu Madrid a mezi lety 2005 až 2008 působila v ruském velkoklubu CSKA Moskva, se kterým soutěž dvakrát opanovala.

Ale zahrát si Euroligu s Ostende, to by byl jedinečný zážitek. Pro Van den Spiegela je Telenet klubem takřka mateřským, začínal sice v Osirisu Denderleeuw a BBC Aalst, od Severního moře se však odrážel mezi evropskou smetánku.

Za Ostende debutoval coby devatenáctiletý, před jedenácti lety s klubem vybojoval belgický titul a s gloriolou nejlepšího hráče ligy následně zamířil do Itálie, za velkou kariérou i penězi.

V březnu 2011 se po jedné dekádě vrátil domů, aby letos na jaře pomohl zaskočit Spirou Charleroi. Suveréna s dvojí euroligovou účastí dokázali hráči z Ostende překonat v ligovém finále 3:2 na utkání.

Když přicházel, dával si Van den Spiegel "skromný" cíl posunout klub k pravidelným účastem v Eurocupu. "Myslím, že můžeme porážet všechny týmy, kromě těch ze špičky v Eurolize," pravil před rokem. Ale s jídlem mezitím narostla chuť.

Vítězný typ a Nečasův protipól

V čem spočívají Van den Spiegelovy přednosti? V Eurolize má sice střelecký rekord 27 bodů, ale průměr pod šest bodů na utkání. Ofenziva není jeho silnou stránkou - zvlášť s přibývajícím věkem.

Zato obrana... Každý nesprávně provedený pohyb ke koši se útočníkovi od gigantického zrcadla (neboť přesně to slovo "spiegel" znamená nejen v němčině, ale i ve vlámštině) okamžitě vrací. Míč se odráží zpět do hry.

A především: Van den Spiegel už prokázal, že umí vítězit. "Nikdy jsem nebyl zrovna střelec, ale dokážu týmu dodat ode všeho něco, dělat tým lepším a pomáhat k výhrám," popisuje sám sebe. Prostě belgický protipól nymburského Radka Nečase.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž