Tomáš Satoranský na tiskové konferenci sto dní před EuroBasketem v Praze

Tomáš Satoranský na tiskové konferenci sto dní před EuroBasketem v Praze | foto: CZ BASKETBALL/Václav Mudra

České duo v Barceloně potvrzeno. Satoranský se po šesti letech vrací z NBA

  • 9
Spekulace posledních týdnů jsou oficiálně potvrzeny. Basketbalista Tomáš Satoranský se po šesti sezonách v NBA vrací do Evropy. Posílí Barcelonu, z níž do zámoří odešel. V katalánském celku, který má každoročně nejvyšší ambice v prestižní španělské lize ACB i Eurolize, podepsal smlouvu na čtyři roky.

„Oficiálně je to spíš pro veřejnost, já už jsem o tom nějaké dny věděl. Cestoval jsem do Barcelony kvůli zdravotním testům a už delší dobu jsem byl rozhodnutý za moji rodinu. Samozřejmě se strašně těším, až obléknu dres Barcelony,“ uvedl Satoranský.

V jednom týmu se sejde s kolegou z reprezentace Janem Veselým, který do týmu přestoupil z Fenerbahce Istanbul. Jeho příchod na tři sezony oznámil katalánský velkoklub v pátek.

Právě možnost české spolupráce byla jedním z hlavních důvodů, proč se třicetiletý rozehrávač Satoranský rozhodl pro návrat do týmu, kde už působil v letech 2014 až 2016.

Hola, Barcelona. Basketbalový dlouhán Veselý potvrdil novou kapitolu

Když z něj před šesti lety odcházel do nejslavnější světové ligy NBA, prohlásil: „Vím, že tu mám nedořešené záležitosti. Jednoho dne chci s týmem zvednout trofej.“

Během svého prvního působení v Barceloně odehrál 150 zápasů, od příští sezony dostane šanci tento počet navýšit a splnit svá slova o ambicích.

Satoranský v NBA

řečí čísel

6 sezon
4 kluby
388 utkání
Průměrně: 7 bodů, 3 doskoky, 4 asistence a 22 minut na zápas

Bude patřit k největším hvězdám ACB i Euroligy, Barcelona se díky jeho příchodu rázem řadí mezi největší favority obou soutěží.

V uplynulé sezoně skončila v domácí lize druhá za Realem Madrid, v nejprestižnější evropské klubové soutěži brala třetí místo.

A vzhledem ke dvěma zvučným českým posilám je jasné, že od příští sezony chce jen tituly.

Satoranský bude svými přihrávkami zásobovat nejužitečnějšího hráče posledního ročníku Euroligy Nikolu Mirotiče z Černé Hory, jenž však reprezentuje Španělsko, Argentince Nicoláse Laprovittolu, Španěla Alexe Abrinese a také krajana Veselého.

Do Barcelony se vrací po šesti letech v NBA, kde hrál tři sezony za Washington, dvě za Chicago a v uplynulé vystřídal New Orleans, San Antonio a znovu Washington.

Do známého působiště v hlavním městě USA se vrátil na začátku března a po utrápené sezoně pookřál. Jenže k 30. červnu mu v elitní zámořské soutěži skončila smlouva a pokud by se chtěl ucházet o novou, zajisté by nedostal tak lukrativní podmínky jako v předchozích třech letech, kdy bral deset milionů dolarů ročně.

Tomáš Satoranský prodloužil v FC Barcelona smlouvu do roku 2020.

Rovněž kvůli větší jistotě bez náhlých výměn, které zažil na přelomu roku, se otec dvou dětí rozhodl vrátit se do Evropy. Do prostředí, které zná, a kde navíc bude řádit s krajanem Veselým.

Stále je v nejlepších sportovních letech, a tak bude moci ukázat své kvality v evropském basketbale, který by mu měl více sedět, jelikož patří mezi týmové hráče, kteří rádi nechávají vyniknout kolegy z týmu.

Navíc za šest sezon v NBA si zahrál jen dvě play off, nyní bude moct ukojit svůj hlad po získávání trofejí. S Barcelonou bude bojovat o nejvyšší příčky. Ze slavné zámořské ligy odchází se ctí: zanechal v ní dosud největší českou stopu.

Teď se vydává za (staro)novou výzvou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž