Grepl: Mládí ani bolístky už nejsou výmluva. Kdo nedokáže konkurovat, nemá tu co dělat

  17:09
Konec doby hájení. Basketbaloví Válečníci z Děčína zažívají bídný start do nové sezony a jejich kouč Tomáš Grepl se rozhodl rázně bouchnout do stolu. Už žádné výmluvy na mládí, nemoci či zranění.
Děčínský kouč Tomáš Grepl burcuje svůj tým.

Děčínský kouč Tomáš Grepl burcuje svůj tým. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

„V tuto chvíli už nikdo není chráněný a vůbec se nebudou brát ohledy na to, že je někdo mladý. Hráči mají jasné instrukce, jak mají hrát, jak se mají rvát na hřišti. A když bude potřeba do toho říznout, ať už v případě trenéra nebo hráčů, tak se to stane. Někteří hráči tady jsou od doby, co jsem ten tým převzal. A pokud nedokážou po té dvouleté přípravě konkurovat týmům NBL, tak na hřišti nemají co dělat a je zbytečné, aby tady byli,“ rázně říká děčínský trenér, jehož Válečníci z úvodních pěti ligových zápasů čtyři prohráli a ve středu v Alpe Adria Cupu schytali od Vídně výprask 73:109.

Co je hlavní problém Děčína?
Herní projev. Už se nevymlouváme na to, že jsme mladí, což kolikrát i ode mě zaznělo. Neřeším ani tak výsledky, ale spíš herní projev týmu. V našem podání je zatím velmi špatný a vygradovalo to tím, že jsme v Olomoucku se štěstím vyhráli, uspokojili jsme se, a pak s Brnem jsme tři čtvrtiny zápasu nebojovali. To je ten problém, který v tuto chvíli řešíme, a nemá s tím, že jsou hráči mladí, nic společného. Hráči si musejí uvědomit, že nastává doba, kdy každý musí na sebe tu zodpovědnost vzít, nehrát si na svém písečku, ale hrát jako tým, odevzdat tomu týmu to, co má. Jinak tady holt nebude.

Rakouský Nymburk vypráskal v Alpe Adria Cupu basketbalisty Děčína

Dokázali byste ale při současných finančních možnostech Děčína přivést lepší hráče?
Generální manažer Lukáš Houser má pravdu v tom, že máme pod smlouvou docela dost hráčů. A může se to řešit třeba tak, že tři hráči odejdou a jeden přijde. Ti hráči si musejí uvědomit, že končí veškerá legrace. Nejsme schopni přitáhnout diváky do hlediště, jednou příčinou je jistě fakt, že po covidu má plno lidí strach chodit do zavřených prostor, ale na druhou stranu, my nemáme čím ty fanoušky do hlediště nalákat. Tím, čím byl Děčín vždy proslulý, to znamená bojovností, agresivitou, válečnictvím, tak to tam v tuto chvíli není a vygradovalo to sobotním zápasem s Brnem, který byl z naší strany tři čtvrtiny naprosto trapný. My kvalitu máme, ale nemáme bojovnost. A ještě k tomu když si vezmu, že nejsme na profi úrovni schopni proměnit z 28 šestek 16, tak je už do nebe volající. Takže na jednu stranu ano, jako trenér jsem zodpovědný za výsledek, ale na druhou stranu já nemůžu za hráče proměnit trestný hod, což je nejjednodušší střela.

Co tedy s tím?
Nebudeme se schovávat za zranění a nemoci, to už je pryč. Jsme v plném tréninku kromě Pomikálka. Neřeším už nějaké bolístky. Proti Vídni nám zase vypadl pivot Damonte Dodd, protože dostal střevní virózu. Když se s tím nebude schopný poprat a jít tomu týmu se střevní virózou pomoct, tak holt přijde místo Dodda jiný hráč. Neviděl jsem ho, ale když jsem s ním mluvil, tak si zase nemyslím, že by se nemohl z té postele zvednout. Řekl jsem mu jasně: dnes tedy nebudeš, ale v sobotu musíš hrát, protože nás čeká klíčový zápas s Hradcem a my od všech hráčů potřebujeme stoprocentní výkon. A když ho nebudou schopni odvést a tím spíš, když se jedná o cizince, tak tady prostě nebudou.

Věříte, že Děčín bude zase konkurenceschopný v české lize?
Jsme schopni konkurovat v české lize, nejsme schopni konkurovat Nymburku a Vídni. Základní pětku nemáme špatnou: Pomikálek, Kroutil, Svoboda, Šiška, Dodd - to je velmi kvalitní sestava na NBL. Tím, že v tuto chvíli nemáme základní pětku kompletní, tak tým to ovlivní, ale neznamená to, že mladí nebudou schopni ty zkušenější nahradit. Mladí nejsou schopni přijít na hřiště a zvednout tu rukavici, přesvědčit mě, že chtějí hrát základní pětku. Dobře, Pomikálek je zraněný, nás to všechny mrzí, jeho samozřejmě nejvíc, ať už k tomu zranění vedly jakékoliv důvody. Ale mně osobně vadí, že ti mladí hráči nejdou na hřiště s tím, že toho Pomikálka prostě nahradí. Musíme se s tím rvát, je začátek sezony, těch zápasů bude ještě hodně. A jestli to někdo z nich chce vzdávat, tak tady nemá co dělat.

Co vám ukázala konfrontace s Vídní v Alpe Adria Cupu?
Je potřeba říct, že Vídeň má obrovský rozpočet, koupili deset hotových hráčů, chtěli se dostat do FIBA Europe Cupu, což se jim nepovedlo, takže teď hrají s námi Alpe Adria Cup a jsou jasný favorit celé soutěže. Ukázali nám, jak se hraje v Evropě basketbal. Vyzkoušeli jsme si to, a řekněme dvě čtvrtiny jsme byli schopni se tomu mančaftu vyrovnat. To samozřejmě nestačí, ale pro zápasy v české lize nám to může jedině pomoct. Co se týká Alpe Adria Cupu, Děčín v něm byl v posledních sezonách úspěšný a spíše naháněný ostatními týmy, ale v tuto chvíli je potřeba si uvědomit, že Vídeň má rozpočet 2,5 milionu eur, což je spodní hranice bundesligy. A ta kvalita těch hráčů je úplně jinde. Pro nás je důležité vidět, jak vůbec ti mladí hráči k tomu přistupují, protože od hráčů Vídně nedostali jedinou pozici zadarmo. A tohle je věc, která nám obrovsky chybí a kvůli tomu prohráváme pasáže v české lize, které bychom prohrávat neměli. Na tom musíme pracovat a jednoznačně to zlepšit.

Bylo složité připravit se na Vídeň, když jste ji neviděli hrát?
Sehnali jsme dva zápasy na videu, věděli jsme, co nás čeká. A to ještě jejich dva nejlepší hráči nehráli, protože jsou zranění a kouč je šetří na víkendový začátek rakouské ligy. Mají deset zkušených hráčů posbíraných v celé Evropy a já si myslím, že s tímto týmem by měl problém vyhrát i náš mistr Nymburk. Každou pozici mají zdvojenou, jsou tam hráči z maďarské ligy, litevské ligy, holandské či belgické a pro nás je to jednoznačně dobře, že jsme se s takovým týmem setkali, i když ten výsledek je nepříjemný. Musíme se teď ale především soustředit na sobotní zápas s Hradcem. Chceme poprosit fanoušky, i když jsme jim poslední dobou moc radosti neudělali, aby nás přišli povzbudit v co největším počtu.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

ONLINE: Třetí etapa Gira nahrává sprinterům. Z líného pelotonu vyrazilo duo

6. května 2024  13:20,  aktualizováno  15:02

Sledujeme online Od prvních metrů slavnostního sobotního startu se jen snažili přežít. Aby přes víkend nezakrněli, i...

Zápas, na který Hložek čekal měsíce. Tři asistence? Jako Šmicer nebo Rosický

6. května 2024  14:58

Napoprvé měl kliku, protože se od něj balon spíš šťastně odrazil. Před gólem reprezentačního...

V závodech MotoGP se od roku 2027 bude jezdit na nových strojích

6. května 2024  14:45

V mistrovství světa silničních motocyklů se od roku 2027 bude jezdit na nových strojích, od kterých...

Nebyl úplně klidný, pak hráče chválil. Titul je ještě daleko, říká kouč Priske

6. května 2024  13:49

Jedenatřicet kroků už udělali, jen čtyři zbývají. „Ale titul je zároveň pořád ještě daleko,“...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...