Viktor Půlpán (vpravo) z Pardubic bojuje o míč se svitavským Tomášem Macelou. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Trojkař derby Teplý ze Svitav: Nečekal jsem tolik volných pozic

  • 0
Měl výtečný střelecký den. Jeho pět trojek za první poločas výrazně přispělo ke konečné výhře basketbalistů Svitav 90:82 v derby proti Pardubicím. Křídelník Tomáš Teplý byl nakonec s 23 body nejlepším střelcem svého týmu a trenér Stanislav Petr ho vyhlásil mužem zápasu.

„Pardubice jsou silný soupeř, takže toto vítězství je pro nás navíc,“ říká sedmadvacetiletý pardubický odchovanec Teplý.

Nasbíral jste celkem 17 bodů za poločas. Kdy se vám podobný kousek podařil naposledy?
Ani nepamatuji. Leda tak v první sezoně tady.

Měl jste více prostoru pro střelecké pokusy než obvykle?
Určitě ano. Čekal jsem, že volných pozic nebude proti Pardubicím jako vždy moc, takže mě to překvapilo. Rozehrávači ale dobře najížděli a vyhazovali, takže jsem byl sám. Soupeř však začal ve druhé části lépe bránit, takže poté už bylo volného místa méně.

Poměrně rychle jste si zapsal i čtyři fauly. Byl to hlavní důvod, proč jste byl po poločasové přestávce na palubovce méně?
Dva jsem si připsal kvůli špatné koncentraci. Musel jsem střídat a naskočil do hry až ve čtvrté čtvrtině, ale naštěstí jsem pak už vydržel. Máme dobrou lavičku, takže mě kluci zaskočili.

Přišel po bodově úrodné první čtvrtině pokyn k lepší obraně?
Spolu s Děčínem patří Pardubice k těm agresivnějším a dobře bránícím týmům. Chtěli jsme se jim v tomto směru vyrovnat, jelikož nám ani nic jiného nezbývalo. Jinak by nás přejely. Pokyny tedy byly dobře bránit a poté jít do útoku. Jsme rádi, že nám to padalo už od začátku. Myslel jsem, že na nás budou Pardubice více tlačit, ale nestalo se.

V čem byly příčiny ztráty poločasového vedení?
Třetí čtvrtiny máme slabší. To je náš častý problém. Nechytneme nástup soupeře, který se dotáhne, a pak s ním buď udržíme krok, nebo nás přejede.

Měli jste opět mnohem menší rotaci hráčů. Nebáli jste se, že vám v závěru dojdou síly?
Pardubice jsou větší rotací známé. Točí dvanáct lidí, jsou mladí a běhaví. Ale vydrželi jsme. Proti Pardubicím se síly vždycky najdou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž