Svitavský kapitán Roman Marko se hádá s rozhodčím, uklidňuje ho spoluhráč Pavel...

Svitavský kapitán Roman Marko se hádá s rozhodčím, uklidňuje ho spoluhráč Pavel Slezák. | foto: Jan Russnák / egoé Brno

Nymburk? Svitavští basketbalisté s ním chtějí hrát odvážnou partii

  • 1
Nenastupovat v Lize mistrů, nymburští basketbalisté by letos těžko registrovali, co to je porážka. V nejvyšší tuzemské soutěži mají úřadující šampioni na kontě již patnáct vítězství, přičemž se zapotili pouze proti Opavě, a v Českém poháru bez zaváhání postoupili do čtvrtfinále.

Je tedy zřejmé, že svitavští Tuři, kteří se středočeským celkem změří síly dnes večer doma Na Střelnici, narazí na nejobávanějšího soka v jeho top formě. Z posledních šesti duelů Nymburk ztratil jediný, když v polovině prosince podlehl v Řecku AEK Athény. Následně si však poradil v Ústí nad Labem s tamější Slunetou, „přejel“ nováčka z Hradce Králové a teď v úterý si doma poradil i s litevským Panevežysem.

Osmnáctiletý pivot Turů Luboš Kovář, jenž prošel nymburským mládežnickým centrem, si uvědomuje, že jeho mužstvo čeká mimořádně náročné střetnutí. Ale nic nechce balit předem. Zvlášť když Svitavy drží v tabulce báječné druhé místo právě za Nymburkem a v uplynulých dvou kolech dokázaly deklasovat Opavu a uspět na palubovce Kolína.

„Do zápasu musíme jít odvážně, protože nemáme co ztratit,“ říká Kovář. „Věřím, že když omezíme ztráty a budeme si pomáhat v obraně, tak Nymburk můžeme hodně potrápit. Doufám, že bude super atmosféra a přijde nás podpořit co nejvíce fanoušků,“ přeje si basketbalista.

O tom, že bude svitavská hala patřičně zaplněná, asi netřeba pochybovat - Nymburk je zkrátka pojem.

„Každý zápas proti Nymburku je pro všechny zúčastněné svátkem,“ přitakává trenér Turů Lubomír Růžička, jenž sám v minulosti u nejbližšího protivníka působil v roli asistenta u „áčka“ i mládežnického kouče. „Konfrontace s týmem, který se pravidelně účastní evropských pohárů, je pro nás velkou výzvou. Po dlouhé době do zápasu jdeme v roli outsidera, ale to neznamená, že jsme bez šancí,“ dodává.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž