Momentka z extraligového utkání mezi Svitavami (v bílém) a Prostějovem.

Momentka z extraligového utkání mezi Svitavami (v bílém) a Prostějovem. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Manažer Svitav: Udržet Votroubka nebylo možné. Náhradu už ulovil

  • 0
Na palubovce byl díky své výšce nepřehlédnutelný. Ovšem byly to i jeho výkony, které lákaly fanoušky basketbalistů svitavských Turů do ochozů haly Na Střelnici. Tam zamíří 212 centimetrů vysoký pivot Stanislav Votroubek již jen coby soupeř.

Rozhodl se totiž vrátit do rodného Ústí nad Labem, kde bude hájit dres tamní Slunety. „V našich silách nebylo ho udržet, jelikož měl v kontraktu možnost odchodu, kterou využil. Nebylo to o penězích, odešel kvůli plánům v rodinném podnikání,“ řekl manažer Turů Pavel Špaček.

Čtyřiatřicetiletý Votroubek přišel na východ Čech před loňskou sezonou a s klubem podepsal tříletou smlouvu. V minulém ročníku Kooperativa NBL zaznamenal průměr 14,3 bodu na zápas a 6,5 doskoků. Po 15 letech se tak vrátí na místo, kde s basketbalem začínal. Za vyhlášeného trojkaře však již sehnalo vedení klubu náhradu.

Místo českého „dlouhána“ by měl zaujmout Američan Nicchaeus Doaks. Absolventa univerzity Tennessee Chattanoga klub přivedl na příští sezonu z rakouského Kapfenbergu, kde loni hrál průměrně 23 minut a zaznamenal v průměru 9 bodů a 6,5 doskoků. Pivot vysoký 201 centimetrů má zkušenosti z lig ve Francii, Polsku nebo právě v Rakousku.

Momentka z extraligového utkání mezi Svitavami (v bílém) a Prostějovem.
Momentka z extraligového utkání mezi Svitavami (v bílém) a Prostějovem.
Momentka z extraligového utkání mezi Svitavami (v bílém) a Prostějovem.

„Počítáme s celkem jedenáctkou hráčů jako loni. Máme rozjednaného ještě jednoho zahraničního hráče na pozici pivota, ale podepsáno stále nic není,“ podotýká Špaček s tím, že hotovo by mělo být v nejbližších dnech.

Tuři zahájili přípravu tento týden v osmi hráčích pod vedením kouče Stanislava Petra zatím jen v českém složení. Nabírání fyzické kondice bude probíhat ve venkovním prostředí atletické dráhy, v posilovně i sportovní hale. Doaks i již dříve příchozí nový rozehrávač Jahmal Jones z Kanady se připojí až začátkem září, kdy má tým v plánu přípravné zápasy.

Z loňského kádru opustilo svitavské řady kromě Votroubka i rozehrávačské duo Tomáš Macela (přerušení vrcholové hráčské kariéry) a Michal Šotnar (přestup do Brna). Do Interu Bratislava pak putoval urostlý americký pivot Cory Abercrombie, který na Slovensku obdržel lepší nabídku.

„Po jeho loňských skvělých statistikách šla jeho cena nahoru. Svými výkony se stal hráčem mimo naše finanční možnosti. I kvůli jeho odchodu budeme hrát jiný basket než v loňské sezoně. Možná ne tak útočně laděný, ale zase budeme pohyblivější. Už to nebude tolik závislé na individualitách, ale hrozba bude od více hráčů. Uvidíme, jak si nový kádr sedne,“ dodává manažer Špaček.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž