Tarvis Williams

Tarvis Williams | foto: Pešek Karel, MF DNES

Starý známý Williams nadchl děčínskou kabinu příchodem i novým účesem

  • 0
Když starý známý Tarvis Williams pootevřel dveře kabiny děčínských ligových basketbalistů, své (staro)nové spoluhráče trochu vyděsil. "Lekli jsme se ho," smál se kapitán Jakub Houška v narážce na nový účes navrátilce. Hned se stal terčem vtípků, tolik potřebných pro duševní zdraví kolektivu.

"Jeho afro je překvapením pro všechny. Asi potřeboval vyrůst, aby budil respekt," ohodnotil Američanův "květák" trenér Pavel Budínský. "A hlavně říkal, že je tady velká zima, tak se potřebuje zateplit. Zapomněl doma kulicha, proto si nechal narůst vlasy."

Ale žerty stranou. Williams je velká posila Děčína, po svém comebacku už stihl tři zápasy, ve středu konečně debutoval doma. Pomohl skolit Tury ze Svitav.

"Chlapec bude muset hodně zapracovat na kondici, ve Státech nám trošku zhubnul," vidí Budínský. "Svalovou hmotu je schopný nabrat." Vykulené oči, nohy jako párátka, ale výskok gazely.

Williamsovi z minulých dvou štací v Děčíně zůstala přezdívka Pan Letec."Tarvis je osvědčená akvizice, fantastický člověk. Je nesobecký, koučovatelný, tím pomáhá týmu. Není konfliktní, takže nemusíme řešit jeho body, ale jen strategii. Ještě se tu naši musí naučit."

Williams je náhradou za válečníka Miroslava Soukupa, který má špatné jaterní testy. Původně Děčín posilu nehledal, protože na pozici 4 posunul Bosňana Aliče. "Nicméně pro pohodu týmu je důležité mít aspoň čtyři pivoty s podobnou kvalitou, abychom mohli něco dělat na úrovni," řekl trenér. "Pivota jsme potřebovali, což se na hře začalo projevovat. Třeba Pavel Houška byl přetěžovaný. Williamsovým příchodem se to vrátilo do řádu. Aliče chci víc používat křídle."

Řád mezi pivoty je ale znovu narušený kvůli trablům Pavla Houšky, nejužitečnějšího hráče minulé sezony. "Vyhřezlá plotýnka, otok v oblasti beder. Urgentně to řešíme. Záda basketbalistů kvůli otřesům trpí," podotýká Budínský. "Proti jeho zdraví nepůjdeme, snad nebudou prognózy pesimistické."

A návrat srdcaře Soukupa? Kouč Děčína by ho rád uvítal, ale tuší, že to ještě chvíli potrvá. "Možná po Novém roce by mohl plnohodnotně zasáhnout do tréninku." Jakub Houška, který sám kvůli mononukleóze několik měsíců marodil, Soukupa brzdí: "Doporučuju mu, ať neriskuje a začíná postupně. Jinak ho to může vyřadit zase na další půlroku. On je optimista, je to pro něj hrozně těžké, ale musíme ho krotit."


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon