Start NBA se favoritům vydařil

New York - Basketbalová NBA odstartovala prvními třemi zápasy a hned se bylo na co dívat - obhájci titul San Antonio Spurs přehráli Phoenix až po velkém dramatu 83:82, posílení Lakers po kolektivním výkonu jasně porazili Dallas 109:93 a ve třetím utkání pak Philadelphia v čele s Iversonem nedala šanci Miami (89:74).
Philadelphia - Miami 89:74
Oba týmy odehrály zápas bez svých největších letoních posil, ale zjevně to více vadilo hostům. Domácím chyběl potrestaný Glenn Robinson, v týmu Miami se na palubovce ohřál jen 8 minut Lamar Odom a pak odkulhal se zraněným kotníkem na lavičku. Hvězdou zápasu byl ostrostřelec Allen Iverson, kterému se sice první 3 čtvrtiny vůbec střelecky nedařilo (střelba 4/17), ale v poslední nasázel hostům 13 ze svých 26 bodů a vlastně tak závěrečnou část hry sám vyhrál nad hosty 13:12. Iverson trefil ve 4.čtvrtině 3 trojky, celkově vylepšil střelbu na alespoň trochu přijatelných 9/25, navíc zaznamenal 11 asistencí.

"Spoluhráči bránili pevnost první tři čtvrtiny a pak přišel můj čas," řekl po zápase Iverson. Za hosty se výborným debutem blýskl nováček Dwyane Wade (18 bodů), díky němuž Heat snížili na konci třetí čtvrtiny na rozdíl 3 bodů. Philadelphia ale před nadšenými fanoušky zahájila poslední čtvrtinu šňůrou 12:0 a pro nového kouče Randyho Ayerse zajistila premiérové vítězství. Premiéra na lavičce hostů naopak nevyšla Stanu Van Gundymu, kterému samozřejmě chyběla velká opora Caron Butler, zotavující se po operaci kolena.
Střelci:
Sixers - Iverson 26 bodů a 11 asistencí, K.Thomas 15, Salmons, Coleman a McKie 10
Heat - Wade 18, E.Jones 15, B.Grant 13
trojky: 7 - 2
ztráty: 8 -19

San Antonio - Phoenix 83:82
Domácí Spurs převzali před utkáním prsteny šampionů, ale Phoenix (který je potrápil už vloni v play-off) jim velmi rychle připomněl, že obhajoba nebude vůbec lehká. Hrdinou se v domácím týmu stal Anthony Carter (10 bodů a 6 asistencí), který nastoupil na pozici středního rozehrávače za zraněného Tonyho Parkera a 28 sekund před koncem si připsal klíčový útočný doskok a koš, navíc pak v posledním útoku výborně bránil Stephona Marburyho.

Na úvodní ceremonii byli přítomni i veteráni David Robinson, Steve Kerr a Danny Ferry, kteří ukončili po zisku titulu svou kariéru, a diváci bouřili nadšením - to ale rychle zchladlo v prvních minutách zápasu, když na ukazateli skóre náhle svítilo 2:16! Domácí prohrávali s výjimkou 48 sekund po celý zápas, ale nakonec dokázali utkání otočit především díky své hvězdě Timu Duncanovi, který nasbíral 24 bodů, 12 doskoků a 6 bloků. Za hosty nejlépe střílel Marbury (24 bodů), v závěru Phoenixu citelně chyběli vyfaulovaní podkošoví hráči Stoudemire a Voskuhl.
Střelci:
Spurs -
Duncan 24 bodů a 12 doskoků, M.Rose 12, Mercer 11, A.Carter 10
Suns - Marbury 24, Marion 20, Stoudemire a Voskuhl 10
trojky: 1 - 5
útočné doskoky: 7 - 17
%střelby: 43% - 36%

L.A.Lakers - Dallas 109:93
Kouč Lakers Phil Jackson před zahájením zápasu mluvil k divákům ve Staples Center a prohlásil, že mu letos chybí úvodní předávání prstenů šampiona, na které už byli Lakers v posledních sezonách téměř "zvyklí", ale že doufá, že nový tým na tuhle tradici naváže. První utkání naznačilo, že rozhodně bude jen velmi těžko k poražení.

Kemp Lakers sice provázely "nebasketbalové" problémy a ani výsledky přípravných zápasů nebyly nijak přesvědčivé, ale včerejší výkon byl něco úplně jiného. Domácí i bez Kobeho Bryanta, který stál není po operaci kolena v plné formě, předvedli svou sílu, a nové posily Payton a Malone poslaly navštívenky všem potenciálním soupeřům - Gary Payton nastřílel 21 bodů (+ 9 asistencí a 7 dokoků) a čtyřicetiletý Karl Malone ve svém debutu ve žlutém dresu dokonce málem zaznamenal triple-double: 15 bodů, 10 doskoků a 9 asistencí!

Lakers podali netradičně kolektivní výkon a celkem 6 hráčů zaznamenalo dvouciferný počet bodů - dokonce včetně další letní "veteránské" posily Bryona Russella. Domácí vedli po celý průběh zápasu (až o 19 bodů) a rozhodli v podstatě už v první čtvrtině - tu vyhráli 29:15. Měli po celou dobu mnohem lepší procento střelby z pole, a tak jim ani nevadilo, že Shaq zahájil sezonu "tradičně" - trestnými hody 0/4. Největší oporou hostů, kteří za celou dobu nenašli na Lakers žádnou zbraň, byl Dirk Nowitzki (19 bodů a 13 doskoků), velmi dobrý debut má za sebou i Antoine Walker, který také nastřílel 19 bodů. 

Stránky novin v posledních dnech plní kromě Bryantova skandálu i znovu obnovené nepřátelství Shaq-Kobe, kteří se prostřednictvím médií navzájem obviňují ze sobeckosti. Na palubovce ale včera Lakers zapomněli na veškeré sváry a Bryant se po individuálním tréninku ve třetí čtvrtině připojil na lavičce ke spoluhráčům a seděl vedle O´Neala. Ten se sice po celou dobu tvářil, jako by byl Bryant vzduch, ale když největší hvězdy za aplausu diváků střídaly, Kobe v sobě našel alespoň tolik týmového ducha, že poplácal Shaqa po zádech. Určitě bude velmi zajímavé sledovat, jak to bude v týmu Lakers klapat po Bryantově návratu na palubovku.
Střelci:
Lakers - 
Payton 21, S.O´Neal, Fisher a George 16, Malone 15 bodů, 10 doskoků a 9 asistencí, Russell 10
Mavericks - Nowitzki 19 bodů a 13 doskoků, A.Walker 19, Jamison 17, Finley 12
%střelby: 51% - 38%
asistence 32 - 17

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž