Momentka z finále 2009. Pod koš Brňanek se tlačí Evanthia Maltsiová.

Momentka z finále 2009. Pod koš Brňanek se tlačí Evanthia Maltsiová. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Souboj titánů 3. Brňanky chtějí zpátky pohodu, USK vyválčit sebevědomí

  • 0
Ženská basketbalová liga se ve středu dočká pokračování klasického souboje ZVVZ USK Praha - Frisco Sika Brno. Oba předchozí zápasy z letošní sezony pro sebe získaly Brňanky. USK tak doma na Folimance chce získat zpátky sebevědomí. Protože klíčové bitvy se už blíží. Zato Brňanky by mohly zůstat v klidu. Mohly by, kdyby...

Kdyby brněnský tým nestrašila série zdravotních komplikací. "Příprava neprobíhá právě optimálně," mrzí kouče Jana Bobrovského. "Petra Kulichová netrénuje, výpadky měla i Hanka Horáková, u Žirkové je to samozřejmé. Není to nejlepší," dodává.

Zkušeného trenéra navíc trápí i momentální pokles fazóny u některých zahraničních posil. "Bonnerová s Williamsovou měly do do Vánoc hodně dobrou formu, po návratu z USA ale šly obě dolů," říká Bobrovský.

Možná právě tam je potřeba hledat novoroční zaváhání Frisca: podlehl v polské Gdyni, následně se doma protrápil s euroligovým outsiderem z maďarského Szegedu.

Bobrovský má ale i důvody k optimismu. Hovoří o černohorské rozehrávačce Jeleně Škerovičové jako o příjemném překvapení a také soudí: "Když jsme kompletní, myslím si, že náš tým je letos silnější než ten loňský."

Na USK jsou na tom po zdravotní stránce lépe, navíc už možná pustili z hlavy nedávné soužení s Košicemi. Z blbé nálady je mohla vyléčit euroligová výhra v Šoproni.

"Určitě pozoruji, že je v týmu lepší atmosféra," souhlasí Lubor Blažek na klubových stránkách. "Uvolněnost ale nesmí vyústit až v přílišný poklid, což se mi zdálo, že se stalo před utkáním se Slovankou."

Jeho asistent Ivan Beneš ho doplňuje o informace o jedné hráčské absenci. "Družstvo mělo standardní přípravu. Malinko nám do toho vstupuje nemoc Markéty Bednářové, která opět ulehla do postele," říká kouč.

Pražanky už naopak mohou počítat se službami mladých českých reprezentantek Terezy Peckové a Kateřiny Bartoňové, kterým po návratu z hostování skončilo administrativní omezení startů.

Jen účast třetí navrátilkyně - Edity Šujanové - je v ohrožení. "Má nějaký svalový problém, uvidíme, jak bude použitelná. Do konce týdne by to mělo být lepší," věří Beneš.

Oba týmy středečnímu (18:00) duelu mimořádnou vážnost nedávají. "Určitě jsou ta utkání brána ze strany holek jako prestižní. Každé utkání s USK je souboj s účastníkem Euroligy, tak na něj pohlížíme," tvrdí pouze všeobecně Bobrovský.

"V lize se bude rozhodovat jindy. Ale další zápas určitě prohrát nechceme. Bolelo by to i z pohledu rozložení sil na finále Českého poháru. Jedná se o sebevědomí na sobotu," kontruje Beneš a připomíná, že už o víkendu se očekává další souboj rivalů. "Tam už se bude hrát o trofej. Tam uspět chceme," dodává kouč z USK.

Jak dopadnou souboje USK Praha - Frisco Brno v tomto týdnu?

celkem hlasů: 214

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 středa 27. ledna 2010. Anketa je uzavřena.

Brňanky vyhrají oba souboje
Brňanky vyhrají oba souboje 119
Týmy se rozejdnou s bilancí 1:1
Týmy se rozejdnou s bilancí 1:1 58
Pražanky vyhrají oba souboje
Pražanky vyhrají oba souboje 37

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž