Momentka z ligového utkání žen mezi Hradcem Králové a Pardubicemi.

Momentka z ligového utkání žen mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Basketbalové derby mezi Hradcem a Pardubicemi přineslo nečekané drama

  • 0
Basketbalistky Hradce Králové mají po těsném vítězství 68:66 v derby nad Pardubicemi i po devíti odehraných zápasech domácí nejvyšší soutěže na svém kontě pouze jedinou porážku a jen horší skóre jim bere postavení na čele tabulky.

Takové klopýtnutí by basketbalistky Sokola Hradec Králové asi těžko vstřebávaly. Ve svém devátém zápase letošního ročníku ženské basketbalové ligy totiž stály jen kousek od porážky se soupeřkami, které v této sezoně ještě nevyhrály, zatímco ony samy na svém kontě měly už sedm výher a jedinou prohru.

Navíc soupeřkami byly rivalky z Pardubic, což z tohoto zápasu vždycky dělá prestižní záležitost.

Blížící se překvapení ale hradecký favorit včas zažehnal, i když nakonec vyhrál jen o dva body 68:66 a rozhodující koš vstřelila až dvě vteřiny před koncem základní hrací doby Michaela Stará.

"Celé utkání jsme věřili, že naše zkušenost rozhodne, což se nakonec potvrdilo," uvedl manažer hradeckého klubu Miroslav Volejník. Kvalita a zkušenost domácího družstva se ale prosadila až v poslední čtvrtině, do té doby vedly téměř stále soupeřky z Pardubic.

"Zápasy s týmy ze spodku tabulky se hrají trochu jinak, než když nastoupíte proti favoritovi. Zkušenost říká, že je těžké se vyhnout podvědomému podcenění, a nám se to hlavně v prvním poločase asi stalo," komentoval to Volejník, "Pardubice záhy zjistily, že nám to nejde, a naopak jejich hráčky se prezentovaly slušnou hrou."

Díky ní vyhrály nejen první poločas, ale vedly i před závěrečnou desetiminutovkou. "Konečně se nám v této sezoně dařila střelba," uvedl hostující kouč Jan Faltýnek.

V poslední čtvrtině ale ani to na nápor favorizovaného Hradce nestačilo. Během několika vteřin stáhl náskok soupeřek a ujal se vedení. Střelecky na tom měla největší podíl Stará, která mimo jiné zaznamenala tři trojky. Nakonec to byla právě ona, kdo dvě vteřiny před koncem za stavu 66:66 zakončila akci Hradce.

"Hráčky jsme připravili na to, aby se pokusily najet pod koš, což se právě jí podařilo," uvedl Volejník. Hradec tak ligou dál jde s jedinou porážkou. "Za týden v Karlových Varech ale musíme hrát jinak, tohle by nám nestačilo," poznamenal manažer.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž