Skvělý závěr zajistil Rusům zlato

  • 12
Madrid - Tomu se říká finále. Ruští basketbalisté na evropském šampionátu se Španěly po většinu utkání prohrávali, pouhé dvě vteřiny před koncem však rozhodli o svém triumfu, když se trefil americký rodák John Robert Holden. Bronzovou medaili získal tým Litvy, který si poradil s obhájci titulu z Řecka.

Ruští basketbalisté se v neděli stali mistry Evropy, když v dramatickém finále porazili domácí Španělsko těsně 60:59.

Úřadující světoví šampioni ze Španělska tak neprolomili prokletí pořadatelských zemí. Mistrovství Evropy dokázalo jako hostitel vyhrát jen Německo v roce 1993, kdy zdolalo předchůdce dnešních vítězů.

Svěřenci trenéra Davida Blatta získali v neděli první velký titul pro samostatné Rusko. Na třetím místě skončila Litva, která porazila minulé evropské šampiony z Řecka.

Na olympiádu v Pekingu postupují kromě Rusů a Španělů, kteří měli účast jistou díky loňskému triumfu na MS, i Litevci, Řekové budou muset v příštím roce o volné místo bojovat v dodatečné kvalifikaci.

Čeští basketbalisté se na ME podívali po osmi letech a skončili svoji cestu po třech prohrách už v základní skupině, nakonec se zařadili na 13. až 16. místo.

V Madridu bylo nachystáno vše pro slavnostní korunovaci domácích miláčků, jasných favoritů šampionátu, ale strhující závěr úchvatné bitvy celé Španělsko rozesmutnil.

Domácí sice do utkání skvěle vstoupili, ve druhé čtvrtině si i díky trojkové smršti vybudovali až dvanáctibodový náskok, ale Rusko vedené hvězdou Utahu Jazz Andrejem Kirilenkem se nevzdalo a nakonec dokázalo velký obrat.

Španělé sice ještě necelé dvě minuty před koncem vedli o pět bodů, když se trefil tahoun Pau Gasol, ale Rusko šestibodovou šňůrou domácí ochromilo.

Rozhodující úder si vítězové schovali až těsně před poslední klakson. Rozehrávač Holden, kterému se v zápase paradoxně vůbec nedařilo a do té doby nastřádal pouhých šest bodů, se dokázal uvolnit přes svého obránce a dvě vteřiny před koncem míč se štěstím propadl obroučkou.

Zoufalí domácí, kterým se staly osudným dvě zbytečné ztráty na útočné polovině v závěrečných 80 vteřinách hry, po oddechovém čase už odpovědět nedokázali.

Gasol se sice dostal ke střele, ale míč z obroučky vyklouzl a ztichlá hala pak jen mlčky sledovala veselé hloučky ruských fanoušků a korunovaci nových a překvapivých evropských šampionů.

Obhájci titulu Řekové odjedou ze Španělska bez medaile. V utkání o bronz nestačili na Litvu, které podlehli 69:78. Vítěz duelu si navíc zajistil účast na olympijských hrách v Pekingu.

Litva, která na turnaji prohrála jediný zápas - s Ruskem v semifinále, se vrátila na stupně vítězů po čtyřech letech. V roce 2003 získala evropský titul.

Řecko bude muset bojovat o účast na olympiádě v dodatečném kvalifikačním turnaji, který se odehraje v červenci příštího roku. Všichni medailisté z ME mají účast v Pekingu jistou.

Nowitzkého Německo skončilo páté

Dodatečnou kvalifikaci o OH si zahrají také Němci a Chorvaté, jejichž duel o pátou příčku skončil vítězstvím mužstva kolem hvězdného Dirka Nowitzkého.

Hráč Dallasu Mavericks v NBA potvrdil pozici s převahou nejlepšího střelce turnaje a k výhře Německa 80:71 přispěl tentokrát 31 body, k tomu přidal 12 doskoků.
 
Sedmé místo obsadili basketbalisté Slovinska, kteří porazili Francii 88:74 a na rozdíl od svých soupeřů mohou dál snít o účasti na olympiádě.

Vítězství Slovinsku zajistilo účast v dodatečné kvalifikace. Francii nepomohlo k úspěchu ani 31 bodů šampiona NBA Tonyho Parkera, soupeř neúspěšné obhájce bronzu přemohl především osmi trojkovými střelami v poslední čtvrtině.

Výsledky:

Finále:
Španělsko - Rusko 59:60 (22:11, 34:31, 49:46).
o 3. místo: Litva - Řecko 78:69 (20:19, 41:34, 62:54).
o 5. místo: Německo - Chorvatsko 80:71 (36:44, 58:57, 16:25).
o 7. místo: Slovinsko - Francie 88:74 (18:17, 36:40, 51:57).

Ruští basketbalisté oslavují zisk titulu, o kterém rozhodli pouhé dvě vteřiny před koncem.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž