Česko - Izrael: Bitva pod košem

Česko - Izrael: Bitva pod košem - Ladislav Sokolovský, Radek Nečas a Jiří Welsch bojují pod košem s Izraelcem Casspim. | foto: Reuters

Skvělá výhra. Ale hlavně musíme uspět někde venku, upozorňuje Welsch

Agresivní hra, dobrá obrana a mimořádný výkon v útoku. To jsou podle Jiřího Welsche důvody vysoké výhry českých basketbalistů nad Izraelem (91:70). Hráč ale zároveň upozorňuje, že je potřeba domácí výhry potvrdit úspěchem na palubovce soupeře.

Jiří Welsch odehrál v Pardubicích velmi dobrý zápas. Na konto českého týmu přispěl dvaceti body (stejně jako Petr Benda) a byl vůdčí postavou celku.

Jeho výkon ocenil po utkání i asistent izraelského kouče Ronny Boussani. "Češi hráli dobře v obraně i v útoku. A když potřebovali skórovat, dokázal se prosadit Jiří Welsch."

Jiří, gratulujeme k vítězství i předvedené hře. Cítíte spokojenost?
Samozřejmě. Vyhráli jsme i druhý zápas doma a bráníme si domácí palubovku, což je důležité. Ale o postupu se bude rozhodovat venku. My tam potřebujeme získat jedno vítězství. V naší skupině to začne být zajímavé, až někdo vyhraje venku. Věřím, že to budeme zrovna my v sobotu.

Co jste si řekli po porážce v Londýně? Na co trenér nejvíce upozorňoval?
Neřekli jsme si nic. Potřebovali jsme hlavně zapomenout a v klidu se soustředit na další zápas. V utkání s Bosnou jsme hráli naplno od první minuty, v Londýně jsme v první čtvrtině byli špatní. Hráli jsme bez energie, intenzity, málo agresivně. Proto bylo úkolem proti Izraelcům hrát od první minuty naplno, agresivně bránit, napadat je, dostat je pod tlak.

Dá se říci, že výkonnost týmu má stoupající tendenci? S Bosnou jste v závěru dvacetibodový náskok ztratili, s Izraelem jste jej udrželi.
Hlavně se nám dařila střelba. Oni začali hrát trošku vabank, přišli na nás s takovým presinkem, který byl podle mě naivní. Byl to jenom takový náznak tlaku hráče na míč, ale neměli tam další rotace a posuny. Takže jakmile oni tu obranu vytáhli, my už jsme byli schopní dobrým pohybem vytvářet si střelecké pozice a proměňovat je.

Stejně jako s Bosnou jste hráli výborně v obraně. Izrael dal za poločas jen dvacet osm bodů, za třicet minut padesát jeden. Byla právě obrana základem výhry?
Určitě ano. Ale celkově jsme dostali sedmdesát bodů, což je nakonec celkem normální. Já bych ale možná spíše vyzdvihl našich jedenadevadesát bodů. To je nejvíce bodů, co jsme v tomto složení dosud nastříleli. Takže jsme asi byli dobří hlavně v útoku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž