Šimon Puršl ze Svitav debatuje s rozhodčím.

Šimon Puršl ze Svitav debatuje s rozhodčím. | foto: ERA Nymburk / David Šváb

Cenná výhra s Děčínem. Snad nás to nakopne, říká svitavský pivot Puršl

  • 0
Parádní začátek, pozorná obrana a velká převaha na doskoku. To byly klíčové atributy sobotní jasné výhry svitavských basketbalistů 86:66 nad nepříjemným Děčínem. Tuři tak dali v domácí hale Na Střelnici zapomenout na nešťastnou porážku od tohoto soka z úvodního kola soutěže na severu Čech, kde padli o dva body až po druhém prodloužení.

„Po dlouhé pauze je to pro nás cenné vítězství a bylo by super, kdyby nás nakoplo a pokračovali jsme takto dál,“ přál si po utkání reprezentační pivot v týmu aktuálně čtvrtých Svitav Šimon Puršl.

Nažhavení Tuři dopředu počítali s emotivním a bolavým zápasem, a možná i proto je tvrdý basketbal, který se hrál, zprvu nijak nevykolejil. Po deseti minutách vedli 20:11 a jejich náskok dál utěšeně narůstal. Problémy se objevily až v závěru poločasu. 

„Osmnáct minut jsme odváděli velmi dobrou práci. Plnili jsme to, co jsme měli, Děčínu dovolovali jen těžké střely, vytvářeli jsme tlak na míč a chodili do rychlých protiútoků,“ popisoval svitavský trenér Lukáš Pivoda. „Nicméně poslední dvě minuty první půle nebyly vůbec ideální - dostali jsme šest bodů v řadě a nebojovali jsme tak jako do té doby. Soupeř doskočil některé lehké míče,“ vadilo mu.

I přesto si Svitavy do dalšího dějství nesly pohodové vedení 54:31. Děčínští Válečníci ovšem nejsou mančaftem, který by se jen tak vzdával, a tak se Tuři během přestávky v šatně chystali na jejich nápor. Zachytit ho se jim moc nepodařilo - hosté se dostali až na rozdíl devíti bodů. Tehdy Tury podržely trojky Jiřího Jelínka a Romana Marka.

„Za třetí čtvrtinu zaslouží Válečníci velkou pochvalu, s jejich tlakem jsme se nedokázali vyrovnat,“ poznamenal kouč Pivoda. „Stálo je to však hodně sil a ve čtvrté čtvrtině jsme to byli zase my,“ oddechl si.

Fakt, že jeho svěřenci celkově udrželi Děčín na 66 bodech, si hodně pochvaloval.

„Autrey (rozehrávač Děčína a výtečný střelec) dal jen šest bodů a neproměnil ani jednu střelu z pole,“ upozornil trenér Pivoda.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž