Obrovská radost děčínských basketbalistů po výhře nad Prostějovem.

Obrovská radost děčínských basketbalistů po výhře nad Prostějovem. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Obrat s husí kůží. Děčín zmrazil Prostějov a je výhru od finále

  • 14
Už už se děčínští basketbalisté zdáli umrtvení, jenže pak povstali jako zombie z hrobu a vyděšené prostějovské Orly zahryzli. Strhující obrat posunul Válečníky blízko historického okamžiku. Po domácím vítězství 67:63 sahají po finále NBL, postup můžou zpečetit ve čtvrtek u soupeře. V sérii po pondělku vedou 2:1 na zápasy.

„Děkuju hráčům za heroický výkon!“ zvolal děčínský trenér Pavel Budínský, který se připojil k publiku a svému týmu nadšeně aplaudoval. Vyprodaná hala byla v té chvíli v sedmém nebi, přitom v průběhu zápasu dlouho spíš v pekle.

Vždyť Děčínu to drhlo, ztrácel až 15 bodů, kazil. Prostějov vedl 34 minut! Jenže finiš byl zdrcující. Domácí se šňůrou 12:0 dotáhli na 58:58, a ač hosté ještě utekli o pět, Děčín zůstal v transu. Vyoral dal trojkou naději, Stria srovnal a Vyoral 30 vteřin před koncem dvojkou rozhodl (65:63). Sedm sekund před klaksonem prostějovský Švrdlík nevyužil ani jeden trestný hod! Zato Vyoral pak oba.

„V závěru mě chytly křeče, ale šlo to vydržet,“ líčil hrdina Tomáš Vyoral poté, co si s týmem vychutnal ovace ve stoje: „Nejlepší atmosféra, jakou jsem v Děčíně zažil!“

Prostějovský trenér Zbyněk Choleva lomil rukama: „Jsme nešťastní. Domácí se v luxusní atmosféře probojovali k výhře. Byť jsme 34 minut vedli, Děčín ukázal, že hraje se až do konce.“ Zásadní bod obratu? „Bojovali jsme, dělali jsme, co jsme mohli. Ale v důležitých okamžicích, kdy jsme mohli soupeře dorazit a navýšit skóre, jsme udělali ztrátu, nedali šestky nebo otevřenou střelu. A to nás stálo vítězství, protože Děčín byl pořád na dostřel.“

Prostějov rychle zmizel do šaten, zato Válečníci slavili své povstání. „Ještě na nás byly znát dozvuky utkání číslo 2, v němž nás soupeř zdemoloval. V útočné fázi nám vázla souhra, hráli jsme naivně, bojácně,“ bilancoval Budínský. „Ale i po 3. čtvrtině jsme věřili, což rozhodlo. Chtěli jsme víc riskovat, víc hrát individuálně, víc vzít odpovědnost na sebe a střílet i z těžších pozic, vytvořit tlak na doskok.“

Povedlo se. „Kdo přišel, musel mít husí kůži z toho, co se dělo. Nezapomenutelný zážitek! Kulisa byla unikátní,“ nadchlo kouče Děčína. „Ale nemá smysl lítat v oblacích. Získali jsme neuvěřitelný bod, jenže Prostějov není týmem, který by kolaboval.“ Byť ve třetím zápase to až tak neplatilo.

Basketbalová liga mužů, semifinále

3. zápas

Děčín - Prostějov 67:63 (22:21, 31:37, 43:56)
Nejvíce bodů:
Vyoral 18, J. Houška 14, Tucker a Bosák po 9 - Švrdlík 19, Marko 12, Mrviš 10. Fauly: 25:20. Trestné hody: 12/11 - 23/12. Trojky: 6:7. Doskoky: 44:36. Stav série: 2:1.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž